Data is hot. Vrijwel elke organisatie wil datagedreven werken. Slimmer omgaan met data is niet alleen meer een ICT-onderwerp. Datagedreven werken is een strategische keuze die op het hoogste niveau van de organisatie wordt gedragen.

De vraag die ze op het hoogste niveau stellen is: kunnen we de data die we al genereren niet voor veel meer doeleinden inzetten? Het antwoord is: ja, en een logisch datawarehouse biedt daarbij veel meerwaarde.

Data benutten? Datavirtualisatie is de oplossing 

De traditionele manier van omgaan met data – dupliceren in een datawarehouse – is niet langer toereikend om te voldoen aan de groeiende vraag naar dataproducten.

Organisaties willen steeds meer informatie analyseren uit veel meer bronnen. Denk aan streaming data van sensoren, social media-data, of data uit vrije tekstvelden of e-mails. Een traditioneel, fysiek datawarehouse alleen kan niet in die behoeften voorzien.
Het is niet geschikt voor real-time toepassingen of ongestructureerde data, en het is ook niet ideaal voor het snel ontwikkelen van nieuwe dataproducten.

Virtuele datahub 

Daarom is er een aanvullende methode bedacht om data op één platform samen te brengen: een logisch datawarehouse. Dit is een virtuele datahub die data direct vanuit de bron ontsluit zonder deze te repliceren.

De ontkoppeling van databronnen en dataproducten gebeurt op basis van een geïntegreerd dataoverzicht en een informatiemodel. In het dataoverzicht staat beschreven welke informatie uit welke databronnen wordt ontsloten. In het informatiemodel leg je de business rules vast. Wil je een databron toevoegen, dan is dat een eenvoudige handeling in het dataoverzicht.

We werken veel met het Denodo-platform, dat al honderden koppelingen naar databronnen biedt, waardoor nieuwe koppelingen zelden zelf ontwikkeld hoeven te worden. Wil je iets veranderen in de businesslogica, dan doe je dat in het informatiemodel. Dat zorgt voor een flinke vereenvoudiging. Omdat de business rules nog maar op één plek vastliggen, is het veel makkelijker om je dataproducten up-to-date te houden. Want verandert er een business rule, dan wordt die wijziging automatisch doorgevoerd op alle plekken waar die regel wordt toegepast.

Mindset 

Een virtuele datahub is geen vervanging van een fysiek datawarehouse, maar een aanvulling en verrijking daarop. Per use case bekijk je of historische data nodig is en zo ja, of deze opgeslagen moet worden in een datawarehouse.

Als organisaties meer datagedreven worden is het meer dan alleen een technische aangelegenheid. Met datavirtualisatie creëer je de juiste voorwaarden, maar uiteindelijk is datagedrevenheid een mindset. Business en IT moeten nauw samenwerken om te bepalen hoe data waarde kan toevoegen. Ook is er ruimte nodig om te experimenteren; en dus ook om dingen te laten mislukken. Op dat vlak moeten veel organisaties nog wel wat stappen zetten. Want de technologie, die is er gewoon.

3 key points

  • Een virtuele datahub als verrijking van het fysieke datawarehouse
  • Snellere ontwikkeling en oplevering van nieuwe dataproducten
  • Nieuwe mindset nodig om van datagedreven werken een succes te maken

 

Ben je klaar om de stap te zetten naar échte datagedrevenheid? We helpen je graag de mogelijkheden van datavirtualisatie voor jouw organisatie te verkennen.