De ontwikkeling van een portaal waar jouw medewerkers blij van worden, gebeurt niet in één keer met een big bang. Het is een continu proces waarbij de stakeholders actief betrokken worden. Het is verstandig om eerst een zogeheten Minimum Viable Product (MVP) te ontwikkelen. Dat is een portaal dat bestaat uit de minimale functies, of één hoofdfunctie. Deze MVP ontwikkel je bijvoorbeeld tijdens sprint 0 binnen het scrum-raamwerk.

Eerst even een stukje theorie. Een MVP is een kleine versie van een volledig functionerend product. Het beschikt over minimale functies, of één hoofdfunctie. Denk bijvoorbeeld aan een cliëntenportaal. In een MVP heeft een zorgverlener het overzicht van al zijn cliënten en kan hij of zij de behandeling bijhouden. In de volgende releases worden hier functionaliteiten aan toegevoegd, zoals het toewijzen van de behandelende arts of een koppeling met andere systemen om een totaalbeeld van de cliënt te vormen.

Met een MVP worden ideeën levensvatbaar en kunnen gebruikers, bijvoorbeeld de stakeholders, dit gaan testen, feedback geven en wensen voor nieuwe functionaliteiten doorgeven. Dat is van essentieel belang tijdens de ontwikkeling van een portaal, want zo creëer je een product waar de eindgebruiker graag gebruik van maakt. Dat draagt weer bij aan meer werkgeluk.

Een ander voordeel van een MVP is dat jouw medewerkers alvast (een light versie van) het nieuwe product in gebruik kunnen nemen. Ze raken langzaamaan gewend aan het nieuwe portaal, wat de overstap uiteindelijk bevordert. Bovendien voelen medewerkers zich verbonden met het product doordat ze tijdens het ontwikkelproces betrokken zijn. Dat vermindert uiteindelijk de weerstand wanneer het volledige portaal in gebruik genomen wordt.

Sprint 0

Sprint 0 is een goed moment om het MVP te ontwikkelen. Sprint 0 biedt het fundament voor een succesvol project. Het doel van deze sprint is om een scope te bepalen: welke user stories gaan we uitwerken en welke worden op de backlog gezet? Zodra de scope bekend is, gaat het ontwikkelteam aan de slag. Deze eerste sprint noemen we sprint 0.

Tijdens sprint 0 worden onder meer de volgende vragen beantwoord:

  • User experience: Wat zijn de wensen van eindgebruikers op het gebied van ontwerp en gebruiksgemak?
  • Data en informatie: Welke data gaan we vastleggen, verwerken en rapporteren? Op welke manier gaan we de data bewerken en wie mag dat?
  • Proces: Hoe zien de werkprocessen er van a tot z uit – en hoe kunnen deze beter?
  • IT: Hoe worden koppelingen met interne en externe systemen op een veilige manier gerealiseerd? Welke technologie sluit het beste aan bij de wensen?
  • Organisatie: Hoe ziet het projectteam eruit? Wie vervult welke rol? Hoeveel gebruikers gaan gebruikmaken van het systeem en welke type gebruikers zijn dit?

Na deze sprint 0 beschik je over een MVP. Dat is dus een gevalideerd ontwerp dat getoetst is op haalbaarheid. Ook is er een plan van aanpak opgesteld, zodat je weet welke vervolgstappen je kunt nemen of verwachten, zoals sprint 1. In iedere sprint worden nieuwe functionaliteiten ontwikkeld en toegevoegd, tot het gewenste product is gerealiseerd: een portal dat het werkgeluk van je medewerkers verhoogt.

Hoeveel sprints nodig?

Scrum kan aan het begin overweldigend lijken. Er zijn veel nieuwe termen en de werkwijze is anders dan je gewend bent. Bovendien investeer je tijd en geld in de ontwikkeling van een product, zonder duidelijk te hebben wat je daadwerkelijk opgeleverd krijgt. Dat komt door de essentie van scrum: iets te bouwen wat waarde oplevert, maar hoe dat er volledig uitziet is bij de start nog onbekend. Uiteraard geven de user stories wel een richting waar het op gaat, maar de nog te ontwikkelen user stories kunnen aan het eind van de sprints aangepast worden op basis van de feedback van de stakeholders.

Een belangrijke vraag is natuurlijk: hoeveel sprints zijn er nodig om mijn portaal te ontwikkelen? Dat kan vooraf niet met 100 procent zekerheid gezegd worden. Wel kan een inschatting gemaakt worden. Het daadwerkelijke antwoord is afhankelijk van de feedback die tijdens de sprints wordt vergaard. Want stel je voor dat er een functionaliteit nodig is waar vooraf nog niet aan gedacht was, dan zijn er wellicht meer sprints nodig. Een voordeel van het scrum-raamwerk is dat de schattingen steeds accurater worden, want na iedere sprint heb je beter zicht op hoeveel tijd je kwijt bent aan de realisatie van bepaalde user stories.

Jouw portaal (laten) ontwikkelen?

Benieuwd hoeveel sprints er nodig zijn voor jouw portaal? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij kunnen je van a tot z begeleiden bij de ontwikkeling van je portaal: van het inventariseren van de wensen en het inschatten van het benodigde aantal sprints, de uitwerking van sprint 0 en een MVP, de productontwikkeling tijdens volgende sprints en de oplevering en het onderhoud van jouw portaal.

Contact_met_klant