Door Ronald Huisinga, lead consultant Jedox bij Axians

Plannen en budgetteren is bij veel organisaties een punt van zorg. Het is een complex en tijdrovend proces dat vaak niet de gewenste resultaten levert qua voorspelbaarheid en sturingsmogelijkheden. Met Jedox EPM bieden wij klanten een krachtig en flexibel platform om deze processen te optimaliseren. Onze klanten zijn erg enthousiast en zien snel de toegevoegde waarde van deze oplossing. Na het lezen van dit blog jij wellicht ook.

Plannen, budgetteren en forecasten met visie op de toekomst

Digitalisering en zo efficiënt mogelijk gebruik maken van alle beschikbare data die een bedrijf heeft, zijn de kernwoorden van deze tijd. Organisaties maken hierin al grote stappen. Wij helpen onze klanten hierin verder te groeien en ook nieuwe mogelijkheden op het gebied van predictive, machine learning en AI toe te passen. Wat we echter zien is dat financiële afdelingen voor het planning & control-proces binnen hun organisatie niet altijd goed worden ondersteund. De nadruk ligt vooral op het analyseren en presenteren van gegevens uit het verleden, terwijl het plannen, budgetteren en forecasten juist een visie op de toekomst vraagt. Iets ogenschijnlijk simpels als het invoeren van een budget of forecast of het plaatsen van opmerkingen als onderbouwing bij de cijfers is bijvoorbeeld niet mogelijk. Dit soort functionaliteiten zien we wel terug in Jedox.

Processen stroomlijnen en optimaliseren

In Jedox komen Business Intelligence en Enterprise Performance Management samen. Daarbij stroomlijnt Jedox het hele proces van plannen, budgetteren en prognosticeren voor financiën, sales, HRM, inkoop en alle andere afdelingen. Integratie is daarbij het sleutelwoord. Zowel tussen het plannen van de verschillende afdelingen als tussen de strategische, tactische en operationele plannen. De grafische weergaves in de vorm van dashboards en de workflow functionaliteit zorgen er daarbij voor dat er altijd in een oogopslag duidelijk is ‘hoe de zaken ervoor staan’. De combinatie van business intelligence gecombineerd met krachtige planningsfunctionaliteit maakt het mogelijk planning en rapportageprocessen te optimaliseren.

De ‘Excel carrousel’ is te tijdrovend

Voor een goede planning & control is het belangrijk niet alleen naar het verleden te kijken, maar juist verwachtingen over de toekomst binnen de organisatie helder te hebben. De ‘Excel carrousel’ die veel organisaties nog gebruiken om hun planprocessen te ondersteunen, kost tijd, is foutgevoelig en weinig consistent. Standaardwerkzaamheden als het integreren en consolideren van budgetten en prognoses kosten vaak zoveel tijd dat er nauwelijks tijd overblijft voor de meer kwalitatieve zaken zoals het beoordelen van cijfers, het nadenken over scenario’s of het meedenken met en over de business. Jedox ontzorgt de betrokkenen in dit proces doordat veel standaardwerkzaamheden efficiënter verlopen. Tevens opent het mogelijkheden om nieuwe technieken op het gebied van AI en machine learning toe te passen bij het maken van voorspellingen over bijvoorbeeld de vraag naar producten en diensten.

In control

De basis voor betrouwbaardere financiële verwachtingen is daarmee gelegd. Op dit punt is er nog veel terrein te winnen! De financiële wereld is daarbij vrij traditioneel, maar gezien de grote belangstelling voor Jedox bij onze klanten zien we dat ook zij zich bewust zijn van de mogelijkheden van deze toepassingen. Organisaties willen graag nog beter ‘in control’ te zijn en zoeken mogelijkheden de volgende stap te zetten in het moderniseren van de financiële planning & control-cyclus. Hoewel de techniek hierin ondersteunend is, vormt Jedox wel een belangrijke facilitator om deze verbetering te realiseren.

Verschillende templates

Jedox is in alle sectoren in te zetten, het is dus geen branchespecifiek softwareplatform. We beschikken over templates voor verschillende branches en voor verschillende functies binnen een organisatie. Zo is Jedox voor de personeels- of verkoopplanning perfect in te zetten en te integreren in de financiële planning. De voorgedefinieerde templates zorgen voor snel resultaat en korte implementatietijden. Uiteraard blijft daarbinnen de mogelijkheid bestaan om de oplossing aan te passen aan jouw organisatie.

Aansluiting op datawarehouse of bestaande BI-oplossing

Heb je al een BI-oplossing? Geen probleem. Jedox sluit naadloos aan op jouw datawarehouse of bestaande BI-oplossingen zoals SAP en Qlik. Het is bovendien prima te combineren met Excel. Wij kunnen het on-premise installeren, maar je kunt ook de overstap naar hybride of de cloud maken. De kracht van de tooling is dat het self service is, na de implementatie kun je er heel snel zelfstandig mee aan de slag. Jedox wordt door klanten geprezen om de flexibiliteit en eenvoud in beheer.

Meer informatie?

Worstelt jouw organisatie ook met de planning- en begrotingscyclus? Herken je de pijnpunten en ben je benieuwd of Jedox inderdaad een oplossing is waarmee je als organisatie de gewenste professionaliseringsslag kunt maken in de planning & control-processen? Ik laat je de mogelijkheden van Jedox graag zien. Mail mij via ronald.huisinga@axians.com en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.