Maestro van Axians maakt gedrag van machines moeiteloos inzichtelijk. Objecten, apparaten, machines en gebouwen hebben allemaal data in zich die belangrijk zijn voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Internet of Things (IoT) biedt de mogelijkheid om deze data te genereren, op afstand uit te lezen en erop bij te sturen. Zo kun je meer klanten beter bedienen, tegen lagere kosten en met een hogere klanttevredenheid. De mogelijkheden zijn eindeloos.

IoT heeft veel impact op de industrie en maakt dat we afstevenen op de vierde industriële revolutie. Steeds meer sensoren genereren data van apparatuur waardoor je alle fasen van het productieproces in beeld hebt. Dit geeft informatie over de hele keten.

Voor de machinebouw is de industrie te verdelen in twee groepen met dezelfde technologie als oplossing:

  1. Fabrikanten die machines bouwen
  2. Eindgebruikers van machines

Tot nu toe worden de machines gekocht door de eindgebruiker en gaan ze een x-aantal jaren mee. Soms doet de fabrikant het onderhoud, maar meestal doet de eindgebruiker dit of besteden ze het uit bij een externe partij.

Predictive Maintenance

Machines bevatten waardevolle informatie waardoor je leert hoe het apparaat functioneert en hoe het wordt gebruikt. Door hier slim mee om te gaan, krijgen gebeurtenissen een voorspellend karakter. Hierdoor kun je op tijd bijsturen en processen goed managen. Zo wordt bijvoorbeeld inzichtelijk na hoeveel gebruik of tijd, in welke situatie of welke combinatie van situaties storingen of defecten optreden. Die storingen of defecten kun je voor zijn met zogenaamd ‘predictive maintenance’ waardoor je downtime van de machines vermindert, de levensduur verhoogt en de output verbetert.

Data voor fabrikant en eindgebruiker

Data versnelt dus het inzicht en daarmee ook innovatie. Als fabrikant maak je met deze informatie nieuwe generaties apparatuur. Ook voor de marketingafdeling is deze info nuttig, want het zorgt ervoor dat de positionering scherper geformuleerd kan worden. De fabrikant kan dankzij data beter beantwoorden aan de wensen van de eindgebruiker. Hierdoor zijn niet alleen de eindgebruikers meer tevreden, maar ook de klanten de eindgebruikers.

Dat is echter niet het enige voordeel van data voor de eindgebruikers. Ook zij willen output van de machines om hun proces te verbeteren. Dit gaat dan hoofdzakelijk om lokale data als: wanneer traden er verstoringen op? Waar hielden die verband mee? Welke externe factoren speelden een rol, bijvoorbeeld trillingen of luchtvochtigheid?

Gevoelige data

Je kunt je voorstellen dat deze informatie ook voor de fabrikant nuttig is, maar het is niet vanzelfsprekend dat de eindgebruiker toestaat om de fabrikant toegang te geven tot deze data vanwege de concurrentiegevoeligheid. Storingsinformatie, temperatuur en luchtvochtigheid mag naar fabrikant, maar recepten bijvoorbeeld niet. De Business Intelligence tool zorgt ervoor dat de juiste data vanuit de machines wordt gecombineerd, geanalyseerd, gevisualiseerd en doorgestuurd naar de fabrikant.

Maestro: de data dirigent

Om de data uit machines te halen is er een dirigent nodig die ervoor zorgt dat alle apparaten en machines zijn aangesloten en in de juiste maat data aanleveren. Bij Axians heet deze dirigent Maestro. Ook wel de ‘IoT-orchestrator’ genoemd.

Maestro is in staat om snel machines en apparatuur aan te sluiten en daar data uit te halen. Sommige machines bevatten al software waardoor er enkel nog een connectie met het internet nodig is om data uit te lezen. Andere apparaten hebben geen software, maar wel gedrag. Hier worden sensoren aan toegevoegd waardoor het gedrag wordt omgezet in data.

Gebruiksvriendelijk data-dashboard

Het voordeel van Maestro is dat het dashboard is zeer gebruiksvriendelijk is en wordt aangepast naar de eigen huisstijl om het acceptatieproces te versnellen. Het dashboard is te benaderen vanaf je mobiel, tablet en pc en geeft alle informatie die voor jou van toepassing is (afhankelijk van je rol binnen het bedrijf). De datatoegankelijkheid wordt dus aangepast naar iedere gebruiker en naar de datavolwassenheid van je bedrijf.

Meer weten?

Natuurlijk kan het zijn dat Internet of Things een ver-van-je-bed-show is. Of is het lastig beoordelen omdat je geen referentiekader hebt? Ben je benieuwd naar succesverhalen van zowel fabrikanten als eindgebruikers? En wil je graag met hen in gesprek om meer te weten te komen? We brengen graag mensen aan tafel die meer willen weten over Internet of Things, Maestro en/of de Business Analytics tool.

Meer weten over de oplossingen van Axians voor industriële bedrijven? Bekijk onze oplossingen.