” Zonder innovatie verliest de Nederlandse maakindustrie terrein “

Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat 80 procent van de industriebedrijven in Nederland onvoldoende voorbereid zijn op technologische ontwikkelingen. Terwijl juist in deze lastige tijden, met klanten die veeleisender worden en een sterk toenemende internationale concurrentie, innovatie in de maakindustrie belangrijker is dan ooit om onderscheidend te blijven.

Gebruik ICT voor innovatieprocessen

Veel bedrijven beschouwen ICT nog als een ondersteunend hulpmiddel voor administratieve processen of als instrument voor het aansturen van processen, maar ICT is juist heel goed te gebruiken als dragende kracht voor het innovatieproces. Daarvoor onderscheiden we drie aandachtsgebieden, die we hieronder verder toelichten: bieden van structuur en visibility, faciliteren van samenwerking en het beheersen van investeringen.

1. Structuur en visibility

 

Het succes van een innovatieproject is mede afhankelijk van een goede structuur en visibility. Het is essentieel dat je een projectplan opstelt waarin je alle fases benoemt, de risico’s beschrijft en de plannen deelt met jouw organisatie. Hierdoor kunnen innovaties al in een vroegtijdig stadium worden beoordeeld op succes of mislukking. Vervolgens is het zaak om tijdens het project continu te blijven sturen op kwaliteit, doorlooptijd en kosten in relatie tot de gestelde doelstellingen.

2. Samenwerking faciliteren

Het succes van innovaties schuilt vaak in een modulair ontwerp, zodat nieuwe componenten snel een eenvoudig kunnen worden ingepast. Noodzakelijk bij dergelijke innovaties is een nauwe samenwerking met jouw partners in de keten. Dat betekent dat je, bijvoorbeeld via een webportaal, snel en eenvoudig de juiste informatie met jouw partners moet kunnen delen, zodat iedereen altijd over bijvoorbeeld de laatste versie van de CAD-tekeningen of fotomateriaal beschikt.

3. Beheersing van investeringen

Er zijn vaak innovatiesubsidies beschikbaar voor bedrijven in de industriële sector. Het is belangrijk om inzicht in die subsidies te hebben, zodat je ook profiteert van de middelen die door de overheid ter beschikking worden gesteld. Bovendien wil je alle opbrengsten en kosten van het innovatietraject verzamelen, zodat projectbewaking een vanzelfsprekende activiteit wordt.

Grip op innovatieprocessen

Axians ondersteunt jouw innovatieprocessen met I-Make, een ERP-systeem voor de maakindustrie gebaseerd op Microsoft Dynamics Business Central. Onderdeel daarvan is een breed Power-platform met Microsoft Power Apps en Power Automate waarmee je innovaties kunt structureren, stimuleren en volgen. Met I-Make krijg je grip op jouw innovatieproces en kun je de kans op succes maximaliseren.

Contact

Wij vertellen graag over de mogelijkheden met ERP op basis van Microsoft Dynamics Business Central en onze I-Make module speciaal voor productiebedrijven. Ook voor een demo of wanneer je eens wil sparren met onze specialisten maken wij tijd! Neem dan gerust contact met ons op via info.bs.nl@axians.com of bel ons op 088 – 988 90 86. We helpen je graag!