Orderpicking is voor veel (groot)handelsbedrijven een uitdaging. Daarom wordt het pickproces vaak bijgeschaafd en verbeterd. Zo was ik onlangs bij een klant die kleine onderdelen voor motoren levert, die met het blote oog niet zomaar van elkaar te onderscheiden zijn. Hoewel ze hun orders jarenlang met de hand hebben gepickt, startten ze onlangs met een pilot voor automatische orderpicking – ondersteund door Exact WMS en handscanners. Om te testen wat het beste werkt, pickten ze de afgelopen weken zowel handmatig als met handscanners. Wat bleek? Er werden alleen pickfouten gemaakt bij handmatige orderpicking. Dat wil niet zeggen dat automatische orderpicking de volledige oplossing is. Er zijn diverse manieren om het pickproces efficiënter in te richten. In dit blog vertel ik je welke dat zijn!

Keer op keer vragen relaties me hoe ze efficiënter kunnen orderpicken. Een terechte vraag! Een efficiënt pickproces voorkomt namelijk pickfouten, waarmee je bespaart op je retourstroom. Dit is bovendien goed voor je leverbetrouwbaarheid; een kostbaar goed in de handelsbranche. Het stelt je tot slot in staat om meer orders te picken in minder tijd, met hetzelfde aantal mensen. Zo kun je sneller aan de wens van de klant voldoen en maak je zelf minder kosten. Voordelen te over!

Wat is er zo uitdagend aan orderpicking?

Vooral als orderpicking nog handmatig wordt gedaan, worden er veel fouten gemaakt. Een situatieschets die dit illustreert:

Handmatig orders picken

Bij handelsbedrijven die handmatig orders picken – dus zonder scanning – begint het pickproces met een picklijst. Medewerker A loopt met die lijst door het magazijn en noteert wat hij wel en niet heeft gevonden. De lijst wordt vervolgens ingeleverd bij medewerker B, die dit in de computer registreert en een pakbon uitprint.

Zoals je leest is er in voorgaand voorbeeld sprake van veel handelingen, veel personen, veel tijd en veel kans op fouten. Er is dan immers geen systeem dat de gepickte items controleert. En mensen maken nu eenmaal fouten. Dit verloopt heel anders als je ondersteund door scanners je orders pickt:

Orders picken ondersteund door scanners

Bij handelsbedrijven die gebruik maken van handscanners, kunnen orders automatisch naar de handscanners gestuurd worden. Medewerker A krijgt hier een melding van en wordt – door de scanner – op volgorde van magazijnlocatie, door het magazijn geloodst. De medewerker bevestigt op de handterminal wat hij gepickt heeft en als hij klaar is met de order wordt de pakbon automatisch geprint.

Hoewel voorgaande voorbeelden de voordelen van handscanners – en mijn voorkeur ervoor – illustreren, ben je er niet door enkel scanners in gebruik te nemen. Je kunt altijd méér doen, of je nu wel of niet gebruik maakt van scanners..

Vier manieren om efficiënter orders te picken

Wat kun je nog meer doen:

  1. Efficiënte looproutes: Verklein de benodigde looptijd van je orderpickers door de looproutes in je magazijn te verbeteren. Plaats de fastmovers in je assortiment bijvoorbeeld op de best bereikbare locatie (meestal de start- of eindlocatie in je magazijn) en plaats producten die vaak in combinatie gekocht worden dichtbij elkaar. Overweeg ook pickzones, waarin producten gericht op specifieke klantgroepen bij elkaar staan. Uiteraard zijn er diverse bedrijven die je kunnen ondersteunen in het verbeteren van looproutes.
  2. Werk met pick- en bulklocaties: Picklocaties zijn in de regel gemakkelijk te bereiken voor de orderpickers. Maar voorkom dat je picklocaties te snel leeggetrokken worden door regelmatig aan te vullen vanuit bulklocaties en/of door volle dozen direct van de bulklocaties te laten picken (als dat enigszins mogelijk is).
  3. Meerdere orders tegelijk picken: Neem – ondersteund door software – meerdere orders in één loopronde mee, zodat je orderpickers nóg sneller spullen kunnen verzamelen. En dit terwijl ze mínder hoeven te lopen. Zeker bij consumentenorders (kleinere aantallen per order) zorgt dit voor veel efficiëntie.
  4. Voer een doosberekening uit: Door je systeem vooraf, op basis van de afmetingen van de te picken artikelen, een berekening te laten maken van de doos die je nodig hebt. Ideaal, want zo kunnen de goederen tijdens het picken direct verpakt worden in de juiste doos. Dit is ook mogelijk als je meerdere orders tegelijk pickt.

Als je label maar goed zit

Een belangrijke kanttekening en randvoorwaarde voor alle genoemde manieren is uiteraard dat je producten goed gelabeld zijn. Ik beschouw dit echter als een hygiënefactor; iets dat je altijd op orde moet hebben.

Meer weten over orderpicking en voorraadbeheer in Exact Globe en Exact WMS?

Zoals je hebt gelezen zijn er diverse manieren om het pickproces efficiënter in te richten. En omdat tijd nu eenmaal geld is, doet elke kleine verbetering die je doorvoert een flinke duit in het zakje! Wil je hier met ons over sparren? Neem gerust contact met ons op! En download ook eens de brochure “Concurreren door handelsprocessen te digitaliseren”, over wat Axians en Exact Globe voor jouw handelsbedrijf kan betekenen.