“Hoe krijgen en hóuden we onze voorraad goed inzichtelijk?”, zo luidt een vraag die ik geregeld hoor. Voorraadbeheer is voor veel handelsbedrijven uitdagend, om een veelvoud aan redenen. Niet zelden is er bijvoorbeeld sprake van verschillen tussen de werkelijke en administratieve voorraad. Of is er onvoldoende grip op de toekomstige vraag, waardoor handelsbedrijven orders mislopen door een voorraadtekort. Minstens zo vervelend is een overschot aan producten! Producten die het risico lopen incourant te raken. Wist je dat je dit alles voorkomt door je voorraadbeheer in Exact Globe bij te houden? Lees hier hoe je dat doet!

Winst behalen met effectief voorraadbeheer

Voorraadbeheer is een van de belangrijkste processen bij handelsbedrijven waar snel winst in te behalen is. Teveel voorraad heeft immers een negatief effect op je liquiditeit en marge, doordat het onder meer onnodige kosten voor opslag en verzekeringen met zich meebrengt. En wat als je overtollige voorraad incourant raakt? Te weinig voorraad wil je uiteraard ook voorkomen. Als supply chain manager staat nee-verkoop hoogstwaarschijnlijk bovenaan je ‘Not to do-list’. En terecht!

“Als supply chain manager staat nee-verkoop hoogstwaarschijnlijk bovenaan je ‘Not to do-list’.”

De voordelen van voorraadbeheer in Exact Globe

De voordelen van voorraadbeheer in Exact Globe zijn uiteenlopend. Waar Exact gebruikers uit de handelsbranche met name enthousiast van worden, zijn..

Voorraadkosten minimaliseren door voorraadoptimalisatie

Wat er voor veel Globe gebruikers uitspringt, is dat je er je voorraadbeheer mee kunt optimaliseren op basis van afzet, voorraad, de bestelgrootte en doorlooptijd. Dit kan met oplossingen binnen Globe+ én koppelingen naar dedicated systemen zoals Slim4. De perfecte manier om je voorraadkosten te minimaliseren!

Realtime inzicht in je voorraadstand

En dan is er nog het feit dat je voorraad realtime inzichtelijk is in Exact Globe. Belt er een klant met een mogelijke order? Met slechts enkele kliks is inzichtelijk of je op tijd kunt leveren. Dát is informatie waar de klant wat mee kan. Informatie die jou als leverancier een hoge leverbetrouwbaarheid geeft.

Hart van je bedrijfsvoering

Exact noemt Exact Globe bovendien niet voor niets het ‘hart van je bedrijfsvoering’. Doordat alle processen – van inkoop tot en met voorraad, orders, inkoop en facturatie – vanuit één centraal systeem worden beheerd, vergroot je je reactiesnelheid. En beweeg je mee met de markt!

Het belang van externe voorraadlocaties

En dan biedt Exact Globe nog een aantal specifieke functionaliteiten waarmee handelsbedrijven hun voorraadbeheer kunnen stroomlijnen. Zo sprak ik vorige week een handelsbedrijf dat ook aftersales service bood. Het bedrijf had moeite hun voorraadbeheer kloppend te houden, omdat er zich zowel in het centrale magazijn als in de busjes van service monteurs spullen bevonden. Wat er zich in de busjes bevond, werd echter niet altijd goed bijgehouden. Soms per mail, soms telefonisch en soms op een stukje papier dat uiteindelijk op kantoor terecht kwam. Dit resulteerde in voorraadverschillen.

Producten scannen

Je kunt je vast wel voorstellen hoe blij deze relatie werd toen ik aangaf dat Exact Globe de mogelijkheid biedt om busjes aan te merken als zogenaamde ‘externe voorraadlocaties’. Door de producten die van het centrale magazijn naar de busjes verplaatst werden te laten scannen – bijvoorbeeld door integratie met scantooling – is voortaan ook inzichtelijk hoeveel voorraad de monteurs bij zich hebben.

Zó laat je voorraadbeheer in Exact Globe slagen

Wil je voorraadbeheer in Exact Globe voor jouw handelsbedrijf laten werken, dan zijn er twee belangrijke randvoorwaarden waaraan je moet denken én werken.

In- en uitboeken van voorraad en retouren

Wees zeer secuur op het in- en uitboeken van je voorraad. En doe dit tijdig! Dit is namelijk de absolute basis van goed voorraadbeheer. Datzelfde geldt voor de administratie van retouren. Wil je het je medewerkers gemakkelijk maken en voor de laagste foutkans gaan? Dan raad ik aan dit proces te automatiseren met handscanners, zoals ik ook het handelsbedrijf in het voorbeeld hierboven aanraadde. Nóg een stapje verder gaan? Kies dan voor Exact Warehouse Management (WMS). Dan worden ook de optimale looproutes op basis van pickbonnen voor je bepaald.

“Wees zeer secuur op het in- en uitboeken van je voorraad. En doe dit tijdig! Dit is namelijk de absolute basis van goed voorraadbeheer.”

Software adoptie

Nóg een belangrijke randvoorwaarde is de adoptie van de software. Door je medewerkers mee te nemen in het (nieuwe) proces van voorraadbeheer, voorraadadministratie en orderpicking zorg je ervoor dat iedereen het systeem voedt op dezelfde manier. Laat ook zien wat het systeem brengt qua gemak, tijd- en kostenbesparing. ‘What’s in it for me’ is altijd een belangrijke factor in softwareadoptie.

Meer weten over voorraadbeheer in Exact Globe?

Neem gerust contact met me op! En download ook eens de brochure “Concurreren door
handelsprocessen te digitaliseren”, over wat Axians en Exact Globe voor jouw handelsbedrijf kan betekenen.