Bij Axians gaan we helemaal voor 360 graden inzicht. We geloven hierbij in Synergy als primair platform. Alle informatie omtrent de klant of medewerkers is zo direct inzichtelijk in één systeem. Kortom: zoveel mogelijk processen worden ingericht binnen Synergy. Maar wat als je nu informatie uit verschillende bronnen wilt koppelen? 

Vanuit Axians zien we dat keten integratie steeds van zelfsprekender wordt. Systemen moeten open, maar ook veilig, benaderbaar zijn. Is Synergy voldoende open? Je zou kunnen zeggen ‘Ja’. Synergy kent een REST service. Maar nu wil je in één bericht een relatie, contactpersoon, twee verzoeken en een Solution Builder entiteit aanmaken. Hoe ‘open’ is Synergy nu? Net niet open genoeg naar onze mening.  

Ezijn allerlei koppelingen te realiseren tussen Synergy en andere applicaties. Een basisvorm van informatie uitwisselen kan zijn door het over te typen. Er kan ook informatie worden uitgewisseld tussen systemen via export- en importslagen (vaak is Excel dan jouw grote vriend)Zoals je al hebt kunnen inschatten is dit handmatig, niet realtime en de kans op fouten is hoog. Over dit soort koppelingen gaahet in dit blog bericht dus niet. Wij gaan het hebben over de koppeling waarbij je echt veel dubbel werk voorkomt, de kans op fouten verkleint en de gegevens realtime vanuit Synergy in de andere applicatie laat ‘landen’. Uiteraard is de weg terug (dus vanuit de andere applicatie naar Synergy) ook een must en wordt dit dan ook niet vergeten.  

Kortom: Wil je geen dubbel werk, wil je het aantal fouten verminderen en realtime informatie uitwisselen is de Flexibele Webservice van Axians de tool voor jou! 

Wat is de flexibele webservice nu echt?

De Flexibele Webservice is een toevoeging op de bouwsteen Trigger and Validation Manager (TVM). Hierdoor ontstaan er mogelijkheden om te triggeren vanuit een Synergy gebeurtenis. Met andere woorden: In Synergy gebeurt er iets, bijvoorbeeld het doorzetten van een verzoek in een andere status. Er wordt dan een TVM-stap uitgevoerd. De consultant kan helemaal flexibel het ‘bericht’ configureren met gegevens uit Synergy. Dit bericht kan een REST of een SOAP bericht zijn. TVM zal via de Flexibele Webservice het bericht versturen. Als er een reactie komt vanuit de andere partij, kunnen deze gegevens ook verwerkt worden. Zo kan bijvoorbeeld een dossiercode die wordt ontvangen vanuit de andere partij, direct worden verwerkt in het verzoek. 

In deze wereld van hackers en DDOS aanvallen is beveiliging van groot belang, zeker als je via een koppeling delen van informatie ‘open’ zet. Dat is soms best spannend. Daarom ondersteunt de Flexibele Webservice de meest veilige methoden. Absolute basis van wachtwoord en gebruikersnaam, maar onder andere ook token authenticatie is geen probleem.  

Voorbeelden uit de praktijk:

Vanuit Axians worden er in de verschillende branche oplossingen die we hebben altijd gebruik gemaakt van deze Flexibele Webservice. Hieronder een aantal voorbeelden: 

Procesoplossing HRM (Xtended HRM)

Als jouw medewerker zich ziekmeldt en deze ziekmelding wordt geregistreerd in Synergy, dan wordt er direct een ziekmelding aangemaakt bij jouw Arbodienst. Ook bij een deels betermelding en/ of een 100% beter melding wordt de informatie vanuit Synergy direct verwerkt in het ArbosysteemBinnen de Arbobranche is een standaard afgesproken (SIVI)Wel zo handig, want dat koppelt erg eenvoudig. 

Procesoplossing ITSM

Wil je direct inzicht in de klanttevredenheid, dan kan dat! Er is een koppeling met Customer Thermometer. Jouw klant krijgt een mailtje. Hierin wordt eenvoudig gevraagd wat zijn ervaring is over jouw dienstverlening. Als de klant een beoordeling invult, wordt deze direct inzichtelijk gemaakt in onze IT Service Management oplossing. Zo kun je dus actief de klanttevredenheid meten. Binnen Axians wordt hier gebruik van gemaakt. 

Specifieke koppelingen

Los van het feit dat wij vanuit onze verschillende standaardoplossingen volop gebruik maken van deze bouwsteen zijn er ook allerlei klant specifieke koppelingen, zonder dat dit maatwerk wordt. Zo zijn er koppelingen gemaakt voor semi-overheidsinstellingen, telecom organisaties, callcenters en nog veel meer branches.

Waarom flexibele webservice?

  • Doordat de Flexibele Webservice onderdeel uitmaakt van TVM kan een TVM trigger direct leiden tot het versturen van een bericht aan de andere partij. Dus je integreert andere externe applicaties direct en realtime in jouw proces (zie voorbeelden) 
  • De Flexibele Webservice is volledig flexibel in te richten (anders hadden we het wel een andere naam gegeven 😉).
  • REST & SOAP wordt volledig ondersteund zowel voor de uitgaande als binnenkomende berichten. 
  • Ben je een consultant en ken je TVM goed, dan is het eenvoudig om ook de Flexibele webservice in te zetten. 

Hoe wordt een koppeling tot stand gebracht

  • ‘It takes three to tango’. Normaal gesproken is dat er één teveel om te dansen, maar het is wel noodzakelijk. Om succesvol uit te wisselen moeten de Synergy consultant , de andere partij en de klant, die er tussenin zit,  goed van elkaar begrijpen wat het bericht inhoudtKortom: het ‘mappen’ van data en bericht structuur is van belang. De klant kan immers bijzonder goed aangeven hoe en waar deze de informatie verwacht in Synergy. 
  • Daarna wordt er een assembly (DLL) gemaakt voor Axians. Deze wordt ingelezen in de Flexibele Webservice. In deze DLL zit de hele definitie van het bericht. De consultant kan met alle gegevens uit Synergy (via SQL query’s, vaste waarden of paramaters) het bericht vullen. 
  • Wordt er ook een bericht ontvangen? Dan wordt ook dit bericht gemapped met de velden zoals het opgeslagen moet worden in Synergy. 
  • Zowel het versturen als wel het ontvangen wordt afgehandeld door Trigger and Validation Manager. Hierdoor kun je als consultant zelf het bericht vullen. 

Hoe ziet de toekomst eruit voor de Flexibele Webservice?

Zoals in de introductie al werd aangehaald is het vandaag de dag belangrijk om te kunnen integreren. Ketenintegratie is een must! Systemen moeten open benaderbaar zijn, maar ook veilig benaderbaar zijn. Om deze reden besteedt Axians veel aandacht aan deze bouwsteen. Zeker omdat het een aanvulling is op TVM (wat inmiddels bij meer dan 300 organisaties in wordt gezet). 

Want to know more?

Wil je meer weten, neem dan contact op met Dennis Paalman (dennis.paalman@axians.com)We kunnen dan kijken hoe de Flexibele Webservice jou kan ondersteunen.