Steeds meer productiebedrijven zijn bezig om de hoeveelheid papier op de werkvloer terug te brengen. Tablets, scanners en mobiele apparatuur worden slimmer en beter bruikbaar voor verschillende specifieke branches. Met deze middelen kun je goed je processen in de productie, het magazijn of bij de kwaliteitsdienst automatiseren. Dat scheelt dus papier, maar je minimaliseert ook faalkosten en creëert real-time communicatie tussen kantoor en de werkvloer.

De dagelijkse praktijk

Wekelijks wordt de planning gemaakt in Excel. De data wordt aangepast in het ERP systeem en dagelijks worden de productiepapieren, kwaliteitsrapporten en magazijnbonnen afgedrukt. En tijdens het produceren, keuren en picken wordt alle informatie op de documenten geschreven. “Niets mis mee,” denk je waarschijnlijk. Maar het tegenovergestelde is waar…

Stel je voor dat een machine storing heeft en productie moet uitwijken. De documenten zijn in het Nederlands maar op de werkvloer spreekt men meerdere talen. De klant wijzigt de aantallen of de levertijd en de documenten zijn al geprint. Uitval is hoger dan gepland. Je wilt een pallet picken maar je collega heeft hem verplaatst. Als je dit allemaal moet gaan corrigeren of één keer per dag terugkoppelt, dan is dat onbegonnen werk.

De papierloze fabriek

Je kunt deze problemen voorkomen door de papierstroom te digitaliseren. Een voorbeeld is het aanbieden van productieopdrachten op je tablet, met machine instellingen, tekeningen en meetgegevens. Als je aangeeft dat je start met produceren dan start de bewerkingstijd, waarna er een signaal naar de planning en de kwaliteitsdienst gaat.

Er zijn al bedrijven waar deze data door de machine wordt geregistreerd in een Scada oplossing. Als de machine stilvalt dan leg je de stilstandscode, de stilstandstijd en de hoeveelheid uitval en afval vast op je tablet of de data komt automatisch in je Scada systeem.

Zo ook het scannen van artikelen in het magazijn. De pick volgorde en de locaties worden naar de scanner gestuurd. Tijdens het picken verzamel je de data met je scanner. Door deze data te koppelen met je ERP systeem is de planning, de voortgang en de voorraad direct bijgewerkt. Je kunt op basis van Management By Exception direct de productie of het magazijn bijsturen.

Dit levert een digitale werkvloer jou op

De voordelen van digitalisering in de maakindustrie zijn legio. Door de digitalisering van de papierstroom heb je jouw data centraal waarmee je direct de voortgang, de voorraden en de kwaliteit van je producten en je processen vastlegt. Dit leidt tot kortere doorlooptijden, minder storingen, betere kwaliteit, lagere voorraden en hogere leverbetrouwbaarheid. En dat betekent een vermindering van het werkkapitaal en je onderhanden werk, minder administratieve kosten en minder faalkosten. Deze data kun je vervolgens ook gebruiken voor analyses en voorspellingen en budgetten.

Digitaliseren met I-Make van Axians

Als Axians zijn wij Gold Partner van Microsoft en leveren wij het ERP systeem Microsoft Dynamics Business Central. Deze software draait ook volledig op tablets en smartphones. En vanzelfsprekend is de Business Central software volledig geïntegreerd met de andere Microsoft producten.

Contact

Wil je meer weten over de mogelijkheden van I-Make ERP-software? Neem dan gerust contact met ons op via info.bs.nl@axians.com of bel ons op 088 – 988 90 86. We helpen je graag!