In de agrifood sector is het van cruciaal belang dat elke organisatie doelgericht kan opereren. Om effectief te kunnen sturen is betrouwbare data essentieel. Data stelt je in staat om de huidige koers te evalueren en indien nodig bij te sturen. Een goed ERP-systeem kan data op een begrijpelijke en toegankelijke manier presenteren aan alle medewerkers van je organisatie. Zelfs voor degenen die minder bekend zijn met de materie.

Binnen het bedrijfsleven zijn er doorgaans twee opties voor ERP software pakketten: branchespecifieke oplossingen en generieke software. In dit blog laten we van ieder de voor- en nadelen zien en werpen we een blik op de toekomst!

Landkaart of Google Maps?

Data is ontzettend belangrijk om te kunnen sturen in een bedrijf. Heb je een onvoldoende toereikend ERP systeem? Dan is het is vergelijkbaar met navigeren zonder een TomTom, zonder verkeersborden, kompas, kaart of zonnestand. Je raakt al snel de weg kwijt en weet niet meer welke kant je op moet.

Hoe meer je wel weet over de omstandigheden, zoals het weer, verkeerssituaties en flitsers onderweg, hoe beter je ervaring op de reis zal zijn. Zo kun je zelfs vóórdat je vertrekt beslissingen maken. Bijvoorbeeld om later te vertrekken om de spits te vermijden. Net zoals je kunt kiezen tussen een eenvoudige TomTom die je een route geeft, of een geavanceerde versie met real-time verkeersinformatie en flitsmeldingen, kun je ook kiezen tussen branchespecifieke software en generieke software.

 

Branchespecifieke ERP vs generieke ERP

Elk ERP-systeem genereert waardevolle data. Maar er zijn verschillen tussen ERP systemen. Welk ERP systeem heb jij? Branche specifiek of generiek? Hieronder de verschillen op een rijtje:

 

  1. Branchespecifiek vs generiek

  2. Branchespecifieke software wordt op maat ontwikkeld voor een specifieke branche. Deze oplossingen zijn vaak tot stand gekomen in samenwerking met experts uit die branche. Generieke software daarentegen wordt ontwikkeld door de grotere softwareleveranciers op de markt. Ze gebruiken een sterk software-fundament, zoals bijvoorbeeld Microsoft Business Central 365 en bouwen daarop een branchespecifiek ‘huis’ – helemaal aangepast aan de specifieke behoeften en wensen van de branche.

     

  3. Ingebouwde financiële module: Ja of nee?

  4. Een belangrijk verschil tussen branchespecifieke en generieke software zit in de financiën. Branchespecifieke systemen hebben namelijk geen ingebouwde financiële module. Stel je maakt gebruik van branchespecifiek ERP systeem, dan moet je een apart financieel softwarepakket koppelen aan het ERP.

    Bij generieke software heb je standaard in je ERP-systeem een financiële module. Dit biedt tal van voordelen; de financiële module integreert naadloos met het IT-ecosysteem van je bedrijf. Hierdoor is gestroomlijnde boekhouding en financieel beheer beter mogelijk. Zo heb je een betere financiële planning en analyse mogelijkheden. En daarbij heb je direct toegang tot financiële gegevens. Dit maakt nauwkeurigere budgettering en prognoses mogelijk. En zo heb je dus ook één systeem, één waarheid.

     

  5. Meerdere waarheden of één waarheid?

  6. Wat je ook mist –  als je een branchespecifiek ERP systeem hebt – is de mogelijkheid om goed te kunnen sturen met data die het ERP systeem en het financiële pakket genereren. Want om met beide databronnen te kunnen sturen, moet je de data goed samen kunnen voegen en inzichtelijk kunnen maken.

    Al helemaal wanneer je twee, drie, vier, soms wel vijf(!) verschillende systemen hebt draaien! Die moeten allemaal met elkaar communiceren om actuele data beschikbaar te maken zodat je de juiste stuurinformatie hebt. Het nadeel is dat gegevens uit verschillende systemen moeten worden samengevoegd om inzicht te krijgen, wat vaak erg omslachtig is en niet real-time.

    Het ideaal plaatje is dan ook voor veel bedrijven dat ze één systeem hebben met één waarheid waarbij ze kunnen vertrouwen op de data en hierdoor sturen en schakelen waar nodig.

     

  7. Wil jij up-to-date zijn?

  8. De generieke ERP pakketten draaien in de cloud! Ideaal want dit betekent dat je altijd op de laatste versie zit van de software en Power BI er perfect op aansluit/al inzit. Zo ben je altijd up-to-date met ontwikkelingen. Is je informatie veel beter beveiligd en heb je er altijd en overal toegang in het geval apparatuur per abuis kapotgaat.

     

  9. Het drama van losse systemen…

Heb je niet een ERP pakket waar alles in zit? Dan kosten al die losse systemen je geld. Daarnaast, als je allemaal losse systemen hebt, komt het regelmatig voor dat het ene systeem harder gaat in de ontwikkeling dan de ander. Je kan dit het beste vergelijken met je telefoon. Als je nog een oude telefoon hebt, dan kan je nieuwe apps niet openen omdat die van je telefoon niet de laatste versie is. En voor je het weet heb je dan een totale error.

 

Dit is waarom generieke ERP de overhand gaat nemen

 

Grote bedrijven halen AI-kennis in huis en investeren miljarden

Het grote nadeel van een branchespecifiek pakket is dat alle ontwikkeling vanuit het bedrijf moet komen dat dat branchespecifieke pakket heeft gemaakt. In een arbeidsmarkt waarin software gerelateerde mensen zeer schaars zijn en iedereen te maken heeft met verloop, is dit voor elk bedrijf een groot probleem.

Het is dan ook voor de branchespecifieke softwarebedrijven een onmogelijke taak om grote generieke softwareleveranciers bij te houden. Neem bijvoorbeeld Microsoft. Microsoft haalt de beste kennis in huis wat betreft AI en koopt AI-ontwikkelaars op. Zo hebben ze in één klap de tool Copilot gelanceerd waar je normaliter tien à twintig jaar over doet om die te ontwikkelen en te integreren in je software. Het is dan ook voor de branchespecifieke softwarebedrijven een onmogelijke taak om Microsoft bij te kunnen houden.

 

Met een goed ERP pakket ben je op tijd voorbereid op de CSRD!

Het achterblijven bij de vooruitgang van andere ERP pakketten – en daarmee ook op je concurrenten – kan leiden tot het ontbreken van noodzakelijke functionaliteiten in je ERP. Met het oog op de ingrijpende CSRD-regelgeving, wil je er zeker van zijn dat je op tijd voorbereid bent. Je wilt niet in een situatie terechtkomen waarin je moet wachten tot alles ontwikkeld is… En dan mogelijk tijdelijk op een inefficiënte manier moet werken omdat de branchespecifieke oplossing nog niet klaar is – terwijl je concurrenten alles tiptop geregeld hebben…

 

Welke optie past bij jouw bedrijf?

Het is redelijk om te stellen dat beide ERP opties hun eigen voordelen hebben. En soms kan de ene optie beter aansluiten bij de behoeften van een bedrijf dan de andere. Het voordeel van branchespecifieke software is dat deze volledig is geschreven in vakjargon. Zo wordt bijvoorbeeld ‘akker’ vervangen door ‘landbouwareaal’. Hoewel dit prettig kan zijn voor de gebruikerservaring, is het voor velen niet langer een voordeel dat in verhouding opweegt tegen de vele voordelen van een generiek softwaresysteem. Generieke pakketten ontwikkelen zich simpelweg sneller.

Kijkend naar de feiten is het redelijk om te voorspellen dat het gat tussen branchespecifieke en generieke pakketten in de komende vijf jaar zal groeien. Zelfs zodanig dat er een kloof gaat ontstaat in innovatie die niet langer overbrugd kan worden door de branchespecifieke softwarebedrijven. Het is dan ook de verwachting dat klanten van deze branchespecifieke softwarebedrijven geleidelijk aan zullen beginnen te zoeken naar alternatieven. Vanwege bijvoorbeeld dus de noodzaak om een ERP pakket te hebben wat voorbereid is op de CSRD-regelgeving.

 

Ons ERP systeem voor de Agrifood: ‘I-Fresh’

Ons ERP systeem voor de Agrifood ‘I-Fresh’ valt onder de categorie generieke pakketten maar is aangepast door Axians naar de wensen van de branche. Ons ERP systeem heeft een Microsoft basis, namelijk Microsoft 365 Business Central. Omdat het pakket gebouwd is op het fundament van Microsoft profiteren wij en onze klanten mee van de nieuwste ontwikkelingen. Zoals bijvoorbeeld de ChatGPT achtige tool: Copilot. En we profiteren van de miljoenen die Microsoft elk jaar in beveiliging steekt. Daarnaast draait I-Fresh volledig in de cloud, waardoor je altijd up to date bent. En omdat je financiële module in je ERP zit, kan je het beste sturen want je hebt maar één waarheid!

 

Wil je ook één waarheid? En een financiële module direct in je ERP systeem? Overstappen naar de cloud? Gebruik maken van AI zodat je minder werknemers nodig hebt? En voorbereid zijn op de CSRD? Stuur ons gerust een bericht via Whatsapp voor meer insights!  

 

Ontdek meer over onze branchespecifieke ERP oplossing!