Organisaties roepen om het hardst dat data enorm belangrijk voor ze is, maar in de praktijk leiden ‘data-initiatieven’ helemaal niet tot veranderingen in de bedrijfsvoering, besluitvorming en operatie. Er wordt veel tijd besteed om dashboards, rapporten en data science modellen te maken, maar die leiden zelden tot betere besluiten op basis van data. Sterker nog, vaak worden dashboards en modellen verkeerd geïnterpreteerd wat zelfs tot verkeerde beslissingen leidt.

Wat heb je eraan om te investeren in een moderne data architectuur en krachtige tooling als die uiteindelijk niet resulteren in betere beslissingen gebaseerd op data?

De vraag is: hoe doorbreken we dit dilemma? Wij geloven dat de sleutel tot goede datagedreven beslissingen ligt in het hebben van datavaardige medewerkers. 

Mensen uit de businesskant van je bedrijf – zij die de beslissingen nemen, sturen, en kennis hebben van hun domein – die écht weten hoe ze met data om moeten (en mogen) gaan.

Data Literacy – ook wel datavaardigheid of datageletterdheid genoemd-  is het beste samen te vatten als de vaardigheid om data en informatie kritisch te kunnen bekijken, te kunnen begrijpen, er mee te analyseren en in te kunnen zetten voor een datagedreven beslissing.  Een buikgevoel is goed, maar een beslissing die onderbouwd is door data is beter. Ben jij in staat de juiste vraag over de gepresenteerde data of informatie te stellen? Vertrouw je de data? Waarom wel of waarom niet? Beschikt je organisatie over een cultuur waarbij alle medewerkers gestimuleerd worden vragen te stellen over gepresenteerde informatie? Ook richting het management? Dat is Data Literacy. 

Voor wie is het?

Het kunnen werken met data is niet alleen van belang voor de BI afdeling en het management. Op alle niveaus in een organisatie kom je immers in aanraking met data. De gehele organisatie profiteert ervan wanneer iedereen in staat is op basis van data een besluit te nemen en te onderbouwen. Zeker in de digitale transformatie wordt meer en meer verwacht van zelfsturende-teams, in Agile projecten en op het gebied van Self Service analyse.

Axians kan je helpen met de juiste trainingen of met onze Data Coaches, om zo samen met jou je organisatie naar een datagedreven organisatie te transformeren. We helpen je er graag bij!

Kennis van de datavaardige medewerker

Er zijn zoveel plekken in je organisatie waar je zou willen dat medewerkers in staat zijn om datagedreven beslissingen te nemen. Van hoe je je klantenservice optimaal inplant tot hoe je zorgt voor de beste klantervaring op de website. En van het voorspellen van onderhoud aan gebouwen en machines tot en met het onderzoeken van de oorzaken van een daling van de verkoop. Het liefst zou je een data scientist in elk team, in elke kamer, bij elke meeting en op de schouder van elke bestuurder zetten. Maar helaas gaat dat niet, want goede data scientists zijn schaars, nog los van de kosten. Om toch zoveel mogelijk beslissingen te onderbouwen met data zul je medewerkers moeten uitrusten met data science skills. Op die manier creëer je zogenaamde ‘citizen data scientists’.

Voor data scientists is het van belang dat ze kennis hebben van statistiek, programmeervaardigheden en business kennis. Met die business kennis zit het bij je medewerkers wel goed en voor de ‘citizen data scientist’ ligt de focus dan ook meer op de andere twee skills. En wat hebben data scientists nog meer dat eigenlijk al je medewerkers zouden moeten hebben?

Ten eerste een rotsvast geloof in de mogelijkheden en waarde van data en ten tweede enorme kennis van de aanwezige databronnen, data en tools. Verder zullen medewerkers moeten leren hoe ze beslissingen nemen op basis van data.

Je mensen opleiden is dus de sleutel. Moet je  het hele opleidingsbudget gebruiken om mensen naar een opleidingsinstituut te sturen of online trainingen te laten volgen bij Coursera of Udacity? Nee, de praktijk leert dat mensen bij zo’n ‘geïsoleerde’ aanpak  moeite hebben om het geleerde te vertalen naar hun eigen werk, naar hun specifieke situatie. En na de training is er vaak geen tijd en ruimte om het geleerde in de praktijk te brengen en werkwijze en gedrag te veranderen. Dat moet dus anders.

Ons advies voor iedere organisatie: Ontwikkel een datavaardigheidsprogramma en maak dit programma onderdeel van je strategisch plan om een datagedreven bedrijf te worden en elke beslissing op basis van data te nemen.

Kennisbank

Onze experts delen graag hun kennis met jou. Bekijk hier blogs, video’s en andere informatie over Data Literacy.

Waarmee kunnen we je helpen?

Heb je een vraag over Data Literacy of  wil je met ons sparren over het opzetten van een datavaardigheids programma in jouw organisatie? Vul dan hier je gegevens in, zodat we contact met je kunnen opnemen. We helpen je graag!