Neem contact op
Bel mij terug

TimeXtender is bruikbaar voor alle lagen binnen de organisatie

Rapportages maken of alleen bekijken, de toegankelijkheid van users is tot op detailniveau te bepalen

TimeXtender van Axians helpt bedrijven om de data-omgeving te professionaliseren zonder hierbij afhankelijk te zijn van leveranciers. De tool is opgebouwd uit verschillende lagen. De eerste laag (ODS) en de tweede laag (DSA) hebben we al eens besproken. Nu is het de beurt aan de derde en vierde laag: Modern Data Warehouse en semantische modellen. Wahyudi Vermeulen, Business Intelligence Consultant & TimeXtender Lead bij Axians vertelt er alles over in deze blog.

In de DSA-laag worden alle transformaties gedaan, daarna verhuizen ze naar het Modern Data Warehouse waar het dimensionele model wordt opgemaakt. Dat gebeurt volgens de Kimball-methode. Dit houdt in dat we alles opsplitsen in zogenaamde feiten- en dimensietabellen.

Feiten

De feiten kun je zien als aantallen of bedragen. Denk hierbij aan omzet (euro’s), begroting (euro’s) en aantal opdrachten (feit). Alle getallen waar je mee rekent zijn een feit.

Dimensies

Je wilt betekenis geven aan de feiten door ze te koppelen aan dimensies, bijvoorbeeld klanten. Zo koppel je bijvoorbeeld omzet aan klanten om te weten hoeveel omzet je per klant behaalt. In een dimensie zitten ook de attributen van de klant zoals klantnummer, adres, telefoonnummer, enz. Uiteindelijk krijg je één of meerdere feitentabellen, gekoppeld aan verschillende dimensies. Dit noemen we een stermodel.

Analysekubus in semantische laag

Om de informatie uit de stermodellen gestructureerd beschikbaar te stellen aan gebruikers, komen we in de semantische laag. Hier wordt een zogenoemde analysekubus opgemaakt. In zo’n kubus worden cijfers geaggregeerd weergegeven en snel berekend. De kracht van TimeXtender zit hem hier in de eenvoud. Je kunt namelijk met enkele muisklikken aangeven wat je met de cijfers wilt doen: standaard laten sommeren, of automatisch het gemiddelde laten berekenen? Dat heb je zo bereikt. Je kunt zo’n kubus ook vertalen/importeren naar een draaitabel in Excel.

Rapportagetools

Axians vertaalt de analysekubus vaak naar PowerBi van Microsoft, QlikSense of Tableau: drie grote spelers op de rapportagemarkt. TimeXtender maakt het mogelijk om verschillende rapportagetools aan te sluiten op een kubus. Je zit als organisatie niet vast aan één specifieke tool. De stelregel is om zoveel mogelijk berekeningen te laten plaatsvinden in de kubus (of eerder in de DSA laag). Zo kijkt de rapportagetool alleen maar naar de data. Het voordeel hiervan is dat de rapportagegebruikers niets kunnen veranderen aan de cijfers. Hiermee voorkom je fouten: je praat altijd over hetzelfde, ongeacht welke rapportagetool je gebruikt.

De resultaten worden vervolgens visueel weergegeven in bijvoorbeeld PowerBI of Qlik. Het kan zelfs in Excel! Daar zie je dan de absolute getallen in draaitabellen. Excel is dus heel datagericht, terwijl PowerBI of Qlik de data visueel weergeven.

DAX-formule

De kubus is krachtig in het loslaten van berekeningen op een bepaald veld. Die berekeningen schrijf je in een DAX-formule binnen de kubus. Met zo’n formule kun je simpele en uitgebreide formules schrijven die snel geaggregeerd worden weergegeven. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk berekenen wat de afzet was van dezelfde periode vorig jaar. Ook zie je in een oogopslag of je in dezelfde periode vorig jaar meer of minder omzet hebt gedraaid.

Berekeningen wijzigen

Algemene berekeningen wijzigen gebeurt ook in de kubus. Ze worden automatisch doorgevoerd in de tools en zijn niet meer te bewerken voor gebruikers. Een ideaal alternatief voor Excel, waarbij je soms aanpassingen moet doorvoeren in dertig verschillende tabbladen of documenten.

Na het maken van de semantische modellen heb je een volledig datawarehouse-omgeving in TimeXtender. In de user-interface zie je nu een overzichtelijk geheel van alle lagen in verschillende kolommen:

Security

Er zijn drie typen gebruikers: de mensen die de rapportages maken en de mensen die de uitslag van de rapportages gebruiken. Daartussen zitten de self-service gebruikers. Dit zijn de mensen die vaak toegang willen tot zo’n kubus om hun eigen analyses te maken.

Veel bedrijven maken gebruik van een active directory. Hierin staan alle users die voor het bedrijf actief zijn. Vanuit deze active directory geef je users toegang op de kubus. Het type toegang is heel makkelijk te splitsen. Je kunt per model aangeven welke gebruikers (of gebruikersgroepen) toegang hebben. Dit gaat zelfs door tot op regelniveau: Aan de hand van de gebruikersnaam wordt gereguleerd welke regels zichtbaar zijn. Zo ziet een sales-medewerker alleen de regels van zijn eigen klanten bijvoorbeeld.

Klaar voor TimeXtender?

Bedrijven die toe zijn aan het professionaliseren van hun data-omgeving hebben veel voordeel van TimeXtender. Wanneer de complexiteit toeneemt, komt er vaak een datawarehouse-omgeving om de hoek kijken om het robuuster neer te zetten. Zo’n datawarehouse wil je goed inrichten, je wilt zelf je business rules definiëren én zelf je data kunnen koppelen. TimeXtender maakt dit mogelijk. Het doel is dat bedrijven het zelf oppakken. Iedereen die affiniteit met data heeft, kan TimeXtender gebruiken.

Klik hier om  naar de TimeXtender pagina te gaan en lees alle informatie. Zien hoe TimeXtender werkt? Bekijk dan hier het recorded webinar! Liever direct contact? Stuur een mail of neem telefonisch contact op via 088 597 55 00.