Door Sven Heeger, Business Intelligence Consultant

Met de recentelijke kwartaal 3 release is de Data Analyzer beschikbaar gekomen voor alle data modellen in SAP Analytics Cloud. Voorheen was deze tool alleen beschikbaar voor SAP HANA en BW connecties. In dit blog zal ik aan de hand van een aantal vragen een overzicht geven van deze waarschijnlijk voor velen onbekende en nieuwe tool.

Wat kan de tool?

Iedereen kent wel het scenario waarin je snel een lijstje wilt hebben van bepaalde zaken uit een datamodel. Misschien om direct de data te kunnen analyseren in SAP Analytics Cloud of anderzijds om het te exporteren naar het vertrouwde Excel, om vervolgens daarin verder berekeningen met de data te kunnen doen. SAP Analytics Cloud Data Analyzer voldoet aan deze wens. In de Data Analyzer kan men zeer eenvoudig de data selecteren die men nodig heeft uit het datamodel, vervolgens kan men met een paar klikken filters en hiërarchieniveaus instellen en daarna is de tabel klaar om geanalyseerd dan wel geëxporteerd te worden naar Excel of PDF. Er hoeft dus niet eerst een story of analytics application gemaakt te worden om daarin een tabel op te zetten.

Hoe te benaderen?

Mensen met ervaring in SAP Analytics Cloud zullen zich misschien afvragen hoe deze tool geraadpleegd kan worden. Hij is immers niet zichtbaar in de nieuwe interface die tevens met de kwartaal release 3 is geïntroduceerd en was inmiddels ook al een tijdje niet meer onderdeel van de oude interface. De tool kan alleen nog benaderd worden door het aanpassen van het URL adres in de browser. Door het veranderen van “home” naar “dataanalyzer” kan de tool geopend worden.

Met de kwartaal 3 release is het gelukkig wel mogelijk geworden om Data Analyzer views, of insights zoals SAP ze heeft genoemd, op te slaan in repository in SAP Analytics Cloud. Op deze manier kunnen insights gedeeld worden met andere gebruikers en hoef je niet telkens het URL adres in de browser te veranderen om naar de tool te kunnen gaan.

Tip: maak een content link aan met de URL van de Data Analyzer. Biedt deze vervolgens via het featured files menu aan op het home screen van de eindgebruiker..

Hoe werkt het?

Zodra je de Data Analyzer hebt geopend verschijnt er een pop-up menu waarin je bij system type een keuze kan maken tussen een HANA Model of een SAP Analytics Cloud Model. Kies hierbij voor het laatste en selecteer vervolgens het data model wat je wilt gebruiken bij de analyse. Een veelgebruikte functie bij stories is het aan elkaar koppelen van verschillende data modellen. Dat is helaas niet mogelijk binnen de Data Analyzer.

Op het moment dat een datamodel is gekozen kun je aan de rechterkant de designer openen en de meetwaarden (accounts) en dimensies selecteren die je wilt gebruiken in de analyse. Je hebt hierbij de optie om data zowel als kolom dan wel als rij toe te voegen en zo kun je de tabel op verschillende manieren opbouwen.

Nadat je de meetwaarden en dimensies hebt gekozen heb je desgewenst de mogelijkheid om via de filterbalk in het bovenste menu filters in te stellen. Daarnaast heb je via het drie punten menu, dat zichtbaar wordt op het moment dat je op de tabel klikt, de opties om bijvoorbeeld de bovenste rij te bevriezen of zoals eerder aangegeven de data te exporteren naar Excel dan wel PDF. Daarnaast kun je, afhankelijk van hoe het is ingesteld in het data model, hiërarchieën openklikken via het pijltje naast de dimensie zoals hieronder zichtbaar is bij de tijdsdimensie.

Conclusie

De Data Analyzer zal voor de meeste gebruikers een mooie nieuwe toevoeging zijn aan de al reeds bestaande functionaliteiten van SAP Analytics Cloud. Het is zeer eenvoudig om snel een tabel op te zetten in de Data Analyzer voor analyse doeleinden en deze kan tevens met gebruikers in SAP Analytics Cloud gedeeld worden. Daarnaast zal, ondanks dat de hedendaagse analytische tools zeer veel opties hebben, het gebruik van Excel nooit verdwijnen en de Data Analyzer biedt een zeer eenvoudige manier aan om data over te halen naar Excel of PDF (naast de reeds bestaande SAP Analytics Cloud office extensie).

Meer informatie?

Wil je meer weten over de Data Analyzer of over de mogelijkheden van SAP Analytics Cloud? Neem dan contact met ons op via info.bi.nl@axians.com of bel ons op 088 – 597 55 00. We helpen je graag!