Geschreven door Eduard Berteler, Business Segment Manager bij Axians

Sinds 1994 heeft QlikView zich ontwikkeld tot een bewezen en zelfstandige Guided Business Intelligence tool. Met QlikView haal je niet alleen data op, maar daarnaast transformeer je deze en deel je het in de vorm van dashboards en rapportages. Nu, ruim twee decennia later vraagt de markt naar meer self service op gebied van visualisatie, ad-hoc analyse en belangrijker nog: data. Qlik begon volledig vanaf nul met het opbouwen. Het werd een geheel nieuw pakket dat voldoet aan de laatst wensen en behoeften van de huidige ondernemersgeest: Qlik Sense.

In Qlik Sense beheer en controleer je alle databronnen zelf. Je hebt geen aparte tool (ETL) nodig die de data voorbereidt voordat je deze kunt gebruiken. Het is een volledig BI pakket, met een andere gedachtegang en een andere manier van werken dan QlikView. Maar met dezelfde kracht van de bewezen in memory analyse engine.

Web-based

Qlik Sense is volledig web-based. Hierdoor heb je niet alleen toegang met je desktop, maar ook met je tablet of smartphone. Vanaf ieder apparaat kun je je dashboard vormgeven, data laden, transformeren en laden voor gebruik. Daarnaast is Qlik Sense gebouwd als open platform. Gebruikers kunnen nieuwe functies en visualisatie toevoegen (zgn. extensions) en deze ook delen met andere gebruikers. Of onderdelen van Qlik Sense naar eigen smaak aanpassen.  Zo helpen ze elkaar in de Qlik Community en blijft Qlik Sense continue in ontwikkeling.

De gebruikersinterface van Qlik Sense heeft een responsive design. Visualisaties in een dashboard worden automatisch aangepast naar elk schermformaat. Dus of je een dashbord nu opent op je smartphone, tablet of desktop, de objecten op je scherm zullen automatisch schalen

Self service

De belangrijkste winst van Qlik Sense is het self service aspect. Niets is onhandiger dan aankloppen bij je leverancier wanneer je aanpassingen in je BI omgeving wilt doorvoeren. Zo kun je in QlikView bijvoorbeeld zelf geen data toevoegen en zelf geen grafieken veranderen. Qlik Sense biedt deze mogelijkheid wel. Sterker nog het is er specifiek voor gemaakt. Meerdere gebruikers kunnen binnen Qlik Sense dashboards ontwikkelen.

Wil je een nieuwe weergave of heb je een speciale wens? Zoek het op in de Qlik Community of maak het zelf en voeg het toe! Je kunt zelf aan de slag op je canvas, sleep je data er naar toe – met de intuïtieve drag-and-drop interface –  en klaar. Wil je filteren op sales, regio, persoon of wat dan ook? Sleep de filters op je dashboard canvas en Qlik Sense filtert on-the-fly alle inzichten, grafieken en tabellen mee.

Als gebruiker kun je dus je eigen dashboard gaan ontwerpen. Daarnaast kun je zelf datasets inlezen, koppelen, opschonen en prepareren, zonder een regel script te hoeven coderen. En misschien nog wel het belangrijkste, je hoeft niet je leverancier of zelfs je eigen ICT afdeling te vragen. Je kunt het zelf!

Meer weten over Qlik?

In het blog “Qlik Sense: Gebruiksvriendelijk en snel inzichten delen” vertel ik je meer.  Wil je sparren over de mogelijkheden van Qlik Sense voor jouw organisatie? Je kunt me bereiken via info.bi.nl@axians.com of via tel. 088 -597 55 00.