Geschreven door Eduard Berteler, Business Segment Manager bij Axians.

In mijn vorige blog schreef ik onder andere over de gebruiksvriendelijkheid van Qlik Sense. Een ander voordeel van Qlik Sense is de snelheid, het dashboard en alle data worden namelijk in de memory van de server geladen. De grafieken uit deze dashboards kun je daarna weer eenvoudig delen. In dit blog neem ik je mee in de story telling mogelijkheden, de veiligheid, maar ook over hoe je QlikView kunt combineren met Qlik Sense.

Story Telling

Qlik Sense heeft tevens een eigen ingebouwde presentatie-functionaliteit. Een soort PowerPoint waarbij je vanuit het dashboard met drag-and-drop een interactieve presentatie kunt maken, tekst toevoegen en uitschieters kunt markeren. Deze interactieve presentatie kun je dan binnen Qlik Sense weer heel eenvoudig delen met al je collega’s. Wanneer je de presentatie bekijkt kun je direct doorklikken naar de echte data, om zo te zien waar de informatie vandaan komt.

Look & feel

Niet alleen de functionaliteiten maar ook de look en feel van het pakket zijn volledig geënt op het nieuwe werken. De tool en de dashboards ogen moderner en zijn visueel veel intuïtiever in gebruik. Door de eenvoudige menu & drag-and-drop functies gaat het aanpassen van visualisaties naar eigen voorkeur in een handomdraai.

Gebruikers- en service licentie

Bij de lancering van Qlik Sense was er nog een belangrijke voorwaarde: de licentiestructuur was complex, had zijn beperkingen en moest dus simpeler en beter aansluiten bij de vraag. Dat is gelukt. Bij QlikView had je bijvoorbeeld naast een of meerdere gebruikerslicenties altijd nog een serverlicentie nodig om van start te kunnen gaan. Dit is bij Qlik Sense veranderd: ook al neem je 1 gebruikerslicentie, je krijgt er je serverlicentie gratis bij als ook allerlei extra data connectoren en online trainingen. Zo kun je met een paar licenties al volwaardig aan de slag met BI.

Veiligheid

Een ander belangrijk aspect van verbetering betreft de gebruikersinrichting, rollenstructuur en autorisatie. In Qlik Sense is er een zogenaamde ‘Role – based user management structuur’ toegepast. Dit houdt in dat er ‘verzamelbakjes’ van rollen zijn aangemaakt die Streams heten. Hierdoor weet je dat de personen X, Y en Z van de afdeling marketing waarschijnlijk dezelfde rollen (en rechten) moeten krijgen. Het beheer wordt hierdoor makkelijker en het systeem veiliger.

QlikView & Qlik Sense combineren

Een migratie van QlikView naar Qlik Sense lijkt een uitgebreid project. Om de overstap stapsgewijs aan te pakken, is er tijdelijk een ‘dual-use licentie’ ontwikkeld. Dit is een extra licentie om beide systemen naast elkaar te laten draaien. Beide systemen kun je volledig gebruiken waardoor je alvast kennis maakt met Qlik Sense en meer tijd hebt om een gehele of gedeeltelijke  migratie door te voeren.

Een enorm voordeel is dat je het bestaande data script en je hele business logica vanuit QlikView 1:1 weer kunt hergebruiken in Qlik Sense. Dit scheelt enorm veel tijd en geld. Het geeft je de mogelijkheid om vol focus te leggen op de nieuwe self service mogelijkheden en maakt de herkenbaarheid bij migratie vele malen eenvoudiger voor je organisatie.

Ben jij al klaar om gebruik te maken van Qlik Sense?

Het is belangrijk om binnen je organisatie te kijken wat de behoefte en strategie is. Ligt bij jullie de behoefte om vanuit de business meer zelf te kunnen doen op het gebied van het analyseren van je data, maar zonder de hulp van een externe partij? Dan is Qlik Sense de beste oplossing!

Meer weten over Qlik?

We verzamelen en analyseren steeds meer data, maar hoe interpreteer jij deze data? En hoe zet je deze data om naar waardevolle informatie? Hiervoor dien je als organisatie bewust te zijn dat je de data kunt lezen, er mee kan werken, het kunt analyseren en beargumenteren. We helpen je hier graag mee. Neem contact met ons op via info.bi.nl@axians.com of via 088 – 597 55 00.