Neem contact op
Bel mij terug

Een kennismaking met SAP Analytics Cloud

Door  Sven Heeger, Business Intelligence Consultant,  en Roy Menger, Business Intelligence Consultant

 

SAP Analytics Cloud is het nieuwste product in het SAP analytics portfolio. Waar voorheen Web Intelligence en SAP Lumira de boegbeelden vormden van de BusinessObjects suite, is SAP Analytics Cloud in rap tempo aan het uitgroeien tot de nieuwe standaard voor data discovery, dashboarding en predictive analyses. In dit blog gaan we in hoofdlijnen in op het onderscheidende vermogen en de mogelijkheden van SAP Analytics Cloud.

SAP is al jaren een van de grootste spelers op de markt voor enterprise business intelligence. Met het ‘BI Platform’ (bestaande uit een breed scala aan producten als Web Intelligence, Lumira, SAP Explorer en Crystal Reports) heeft SAP lang kunnen voorzien in de BI behoefte van allerlei organisaties. Anno 2019 vraagt de markt echter om een ander soort oplossing. Moderne BI oplossingen zijn laagdrempelig, eenvoudig in gebruik en vergen minimale tijd en resources voor wat betreft de implementatie ervan. Daarnaast zien we een verschuiving in de vraag van organisaties.

Waar traditionele BI – bestaande uit rapportages en relatief eenvoudige dashboards – lang de standaard was, zijn organisaties tegenwoordig over de gehele linie steeds meer data-gedreven. Dit vraagt om oplossingen die niet alleen het traditionele BI aspect afdekken, maar ook een antwoord bieden op de groeiende vraag naar voorspellende analyses en planning functionaliteiten. De marktvraag verschuift van het traditionele ‘business intelligence’ naar een modernere, allesomvattende benadering van informatievoorziening. Deze nieuwe benadering wordt getypeerd als ‘Analytics’, en de oplossing die misschien wel het beste voorziet in deze vraag is SAP Analytics Cloud.

Drie deelgebieden

SAP Analytics Cloud, door BARC omschreven als ‘leader’ binnen de domeinen Customer Experience en Business Value, is de nieuwste analytics oplossing van SAP. Het product bestaat uit 3 deelgebieden: business intelligence, predictive analytics en enterprise planning. De combinatie van deze onderdelen zorgt ervoor dat verreweg de meeste use-cases op het gebied van analytics kunnen worden opgelost met SAP Analytics Cloud.

  1. Het BI onderdeel biedt mogelijkheden voor het visualiseren van data, het doen van (self-service) analyses en het opleveren van moderne, gebruiksvriendelijke dashboards.
  2. De predictive functionaliteiten geven de gebruiker de mogelijkheid om, zonder een regel script te hoeven schrijven, voorspellende analyses uit te voeren op een dataset.
  3. Het planning gedeelte voorziet in behoeftes op het gebied van financiële en personele planning. Ook hier kunnen tal van analyses en visualisaties plaatsvinden, waarbij de ‘Value Driver Tree’ wellicht het meest in het oog springt.

Daarnaast beschikt SAP Analytics Cloud over de zogeheten ‘Digital Boardroom’, waarin op-agenda-gebaseerde dashboards kunnen worden samengesteld, zodat besprekingen steeds meer data-gedreven worden.

Uw data in de cloud is geen must

SAP Analytics Cloud is, zoals de naam al doet vermoeden, een cloud oplossing. Dit zal voor sommige organisaties een drempel vormen. Data is één van de meest waardevolle bezittingen van een moderne organisatie, en hoewel het on-premise opslaan van deze data allerlei andere risico’s met zich mee brengt, is het opslaan van data in de cloud – oftewel een SAP datacenter – voor sommige organisaties wellicht nog een brug te ver. Ook voor deze organisaties biedt SAP Analytics Cloud een oplossing.

De zogenoemde ‘live-connectie’ biedt de mogelijkheid om data binnen de firewall te houden, en toch te visualiseren met SAP Analytics Cloud. Zowel met de live-connectie als met de ‘import’ variant, kunnen tal van data bronnen worden aangesproken, waaronder datawarehouses en SAP universes. Voor dergelijke bestaande oplossingen is SAP Analytics Cloud een mooie aanvulling en zal het voor de gebruiker eenvoudiger worden om waardevolle inzichten uit de data te verkrijgen.

Overigens zijn deze ‘hybride’ scenario’s niet alleen technisch interessant, ook zijn er conversie scenario’s beschikbaar voor wat betreft de licentievormen, waardoor u als organisatie stapsgewijs kennis kunt maken met SAP Analytics Cloud. Als ondersteuning voor deze hybride scenario’s is SAP Analytics Hub geïntroduceerd waarin alle BI applicaties binnen een organisatie in samengebracht kunnen worden.

SAP Analytics Hub

Met SAP Analytics Hub kunt u daardoor een centraal startpunt creëren voor analytics binnen uw organisatie Hiervandaan heeft de gebruiker (met inachtneming van autorisatie) toegang tot alle vormen van analytics, van Web Intelligence rapportages tot PDF en Excel documenten, en uiteraard: SAP Analytics Cloud. Kortom: Door uw huidige BI oplossing te combineren met SAP Analytics Cloud en de Analytics Hub bent u als data-gedreven organisatie klaar voor de toekomst.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over SAP Analytics Cloud? Bekijk het webinar op ons You Tube kanaal ,vraag vrijblijvend een proefversie aan of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek via info.bi.nl@axians.com. We helpen je graag!