Geschreven door Eduard Berteler.

In mijn vorige blog schreef ik over verschillende voordelen van Qlik Sense. Zo is het volledig web-based. Hierdoor heb je niet alleen toegang met je desktop, maar ook met je tablet of smartphone. Ook kwam het self service aspect aan bod, niet aankloppen bij je leverancier voor aanpassingen, maar zelf direct aan de slag! 

In dit blog neem ik je mee in de gebruiksvriendelijkheid van Qlik Sense.  Daarnaast is de snelheid één van de belangrijkste voordelen van Qlik Sense. Het dashboard en alle data worden namelijk in de memory van de server geladen. De grafieken uit deze dashboards kun je daarna weer eenvoudig delen.

Machine-learning en gebruiksvriendelijkheid
Qlik Sense is zeer eenvoudig in gebruik. Het heeft handige functies om data op een makkelijke manier bij elkaar te brengen, aan te passen en zo samen te voegen. Daarnaast geeft de tool voorstellen welke logische verbanden het vindt op basis van de inhoud van jouw data.

Qlik Sense stelt dus een aantal inzichten voor die logisch zouden kunnen zijn. Tijdsgebonden inzicht, geografische presentaties of zelfs pareto analyses. Is dat wat je wilt zien of zoek je toch iets anders? Het is aan jou. Je kunt de voorgestelde inzichten toevoegen aan je dashboard. Vandaaruit kun je zelf weer verder aan de slag.

Qlik Sense leert zichzelf om in te spelen op jouw behoeften. Het geeft voorstellen op basis van eerder gebruik, waardoor je zelf niet alle data bij elkaar hoeft te slepen of na hoeft te denk over welke presentatie je zou moeten maken. Uiteraard kun je de voorstellen gemakkelijk naar eigen inzicht aanpassen en heb je een extra data nodig dan sleep je die erbij en Qlik adviseert dan een aantal andere grafiek vormen.

Snelheid
Veel BI-oplossingen laden direct de data vanuit de bron of database. Als je de data van een grafiek wilt opzoeken, moet je dus terug naar de bron en wachten. Bij Qlik Sense hoeft dit niet. Het dashboard en alle data worden in de memory van de server geladen. Als je ergens op klikt of filtert krijg je eigenlijk zonder wachttijd direct het nieuwe inzicht te zien. Tevens is alle onderliggende of relevante data (die je niet direct kiest) als een extra bron van informatie altijd beschikbaar. Hierdoor kun je inzichten krijgen die met standaard rapportages nooit mogelijk waren geweest. De tool is dan ook razendsnel, wel vijftig keer sneller dan klassieke BI-tools! Heb je toch real-time data nodig? Dat kan. Alleen de data die verandert wordt dan simpelweg bijgeladen.

Grafieken delen
Het delen van een grafiek of rapportage buiten de BI omgeving kan met Qlik Sense op verschillende manieren. Je kunt het hele dashboard inbedden of de losse dashboard elementen oppakken en in je eigen webapplicatie gebruiken (zoals AFAS, Exact, Sales Force enz). Het element wordt als onderdeel van jouw webapplicatie gepresenteerd, zonder dat Qlik Sense geopend hoeft te worden. Werken vanuit 1 omgeving wordt hierdoor mogelijk waarbij de kracht van de Qlik Analytics Engine onderwater gebruikt wordt.

Vanuit Qlik Sense zijn er veelgrafiektypes beschikbaar. Bijvoorbeeld de stadaard kaartvisualisatie. Deze visualisatie kan meerdere kaartlagen weergeven en automatisch namen van landen, provincies en steden geo-coderen. Met deze data is het mogelijk om bijvoorbeeld verkoopresultaten per product per regio in de gaten te houden vanaf een herkenbare plattegrond van de regio. Waarom verkopen sommige producten beter bij de ene vestiging dan bij de andere? Waar dienen we als organisatie aanpassingen te doen? Of breng in kaart waar je een nieuwe vestiging zou willen openen; wat is de maximale afstand die je klant wil afleggen om een product bij jou aan te schaffen? Met dit soort geografische analyses kun je inzichten krijgen waardoor je bijvoorbeeld patronen herkent. Op basis hiervan kun je vervolgens goed geïnformeerde beslissingen nemen.

Meer weten over Qlik?
We verzamelen en analyseren steeds meer data, maar hoe interpreteer jij deze data? En hoe zet je deze data om naar waardevolle informatie? Hiervoor dien je als organisatie bewust te zijn dat je de data kunt lezen, er mee kan werken, het kunt analyseren en beargumenteren. In dit webinar laten we je de trends binnen analytics zien en nemen we je mee in een korte demo binnen Qlik Sense. Bekijk het webinar hier.