Het Nederlandse familiebedrijf Peka Kroef BV is gespecialiseerd in de productie van verse aardappelproducten voor consumenten, foodservice en retail in West-Europa. De aardappels die het bedrijf verwerkt worden op zandgronden geteeld door een vaste groep telers. Ruim 300 medewerkers begeleiden en registreren het complete productieproces, van teelt tot en met opslag. De geoogste aardappelen worden grotendeels in eigen, geconditioneerde bewaarplaatsen opgeslagen tot de verwerking in de de moderne productielocaties in Odiliapeel, Asten en Venray.

Het belang van ICT bij Peka Kroef is de laatste jaren sterk toegenomen. ICT Manager Louis Hartjes legt uit: “We zijn de laatste jaren sterk gegroeid en ook onze productiecapaciteit is daardoor flink toegenomen. Verregaande procesautomatisering heeft deze groei gefaciliteerd en is daarmee een belangrijke pijler van ons bedrijf. We produceren 24 uur per dag, zeven dagen per week aardappelproducten die snel de weg naar de afnemers moeten vinden. In de loop der tijd zijn alle PLC’s en PC’s, waarmee operators de verwerkings- en verpakkingsmachines aansturen, op het netwerk aangesloten. Hierdoor is downtime van het netwerk of delen daarvan volstrekt onacceptabel. Wanneer een boekhoudprogramma een kwartier uit de lucht is, zijn de gevolgen goed te overzien. Maar een machine die een minuut niet produceert, heeft direct impact op de rest van het verwerkingsproces. Dergelijke vertragingen kunnen hoge kosten veroorzaken. Bovendien komt daarmee de leverbetrouwbaarheid in het gevaar. En juist die betrouwbaarheid is voor ons en onze klanten een groot goed.”

Wanneer een boekhoudprogramma een kwartier uit de lucht is, zijn de gevolgen goed te overzien. Maar een machine die een minuut niet produceert, heeft direct impact op de rest van het verwerkingsproces. Dergelijke vertragingen kunnen hoge kosten veroorzaken. Bovendien komt daarmee de leverbetrouwbaarheid in het gevaar. En juist die betrouwbaarheid is voor ons en onze klanten een groot goed.

Louis Hartjes

ICT Manager

Redundant

Door het toegenomen belang van automatisering is de netwerkinfrastructuur inmiddels uitgegroeid tot de spil in de kernactiviteiten van Peka Kroef. Hartjes: “Het netwerk was in de loop der jaren blijven groeien. Op een bepaald moment werd het steeds lastiger om de continuïteit van het bestaande netwerk te garanderen. Toen zijn we gestart met het onderzoek naar de eisen voor een nieuw netwerk. In de productie is wachttijd niet acceptabel, dus de continuïteit moest gewaarborgd zijn door het netwerk redundant uit te voeren. En als er dan toch onverhoopt een component uitvalt, moet de beschikbaarheid in ieder geval gegarandeerd zijn doordat de taken direct worden over genomen. Verder wilden we een transparante netwerkomgeving. Door het belang voor onze kernactiviteiten willen we zelf het beheer in handen hebben. Dat betekent dat we een goed beeld moeten hebben van de netwerkcomponenten en architectuur bij de overdracht. Een andere eis was schaalbaarheid. Het bedrijf is de laatste jaren sterk gegroeid en het netwerk moet qua capaciteit en uitbreidbaarheid geschikt zijn om ook toekomstige ontwikkelingen te ondersteunen.”

Business begrijpen

Toen Peka Kroef met haar eisen de markt op ging, bleek Axians de partij die hieraan ruimschoots kon voldoen. Hartjes verklaart: “We zochten geen leverancier, maar een partner. Daarom was naast een breed productportfolio, technische kennis en expertise ook visie een belangrijke selectiecriterium. We willen een partner die het belang van het netwerk voor onze business begrijpt en zich in onze positie kan verplaatsen. Dat vraagt kennis van de technologische ontwikkelingen, maar vooral ook de bereidheid om mee te denken over hoe we onze processen kunnen blijven verbeteren.” Hartjes had eerder al positieve ervaringen met projecten die de organisatie voor zijn bedrijf had gedaan en ook het ontwerp voor het nieuwe netwerk sloot goed aan de bij de gestelde eisen.

Het nieuwe netwerk is gebaseerd op Cisco-oplossingen en samen met Axians heeft Peka Kroef een gedetailleerd implementatieplan gemaakt. “De netwerkactiviteiten mochten natuurlijk geen effect op de productie hebben. En dat is ook gelukt. Tijdens de implementatie speelde Axians kort op de bal. Als er ondanks de gedegen voorbereiding een probleem dreigde, werd dat daadkrachtig opgepakt, waardoor de implementatie volgens planning verlopen is.”

We zochten geen leverancier, maar een partner. Daarom was naast een breed productportfolio, technische kennis en expertise ook visie een belangrijke selectiecriterium.

Louis Hartjes

ICT Manager

Monitoring

Om de beschikbaarheid van het netwerk te garanderen, heeft Peka Kroef de monitoring van het netwerk uitbesteedt aan Axians. “Als kleine ICT-afdeling is het lastig om het netwerk 24/7 te monitoren. Daarom hebben we die activiteit nu bij Axians ondergebracht in een managed service. Zij houden ons netwerk vanuit het NOC in Capelle a/d IJssel continu in de gaten. En als er iets mis dreigt te gaan of als er een router uitvalt, wordt dat meteen bij ons gemeld. Vervolgens bepalen we samen de benodigde actie. Op die manier weten we zeker dat het netwerk in de lucht blijft en houden wij toch zelf het stuur in handen. Binnen de SLA hebben we verschillende vormen van ondersteuning en urgentie vastgelegd. Maar het belangrijkste is dat de mensen van Axians snappen dat er echt direct actie nodig is, als er iets mis gaat. Dan willen geen onnodige tijd verliezen aan discussies over de noodzaak of aanpak. Extra voordeel van de managed service is dat ik door de uitgebreide rapportages van incidenten en de afwikkeling daarvan, ook een heel goed beeld heb van de kwaliteit en prestaties van het netwerk en van de dienstverlening die Axians ons biedt.”

Sparringpartner

Het netwerk functioneert volgens verwachting, maar Peka Kroef heeft de blik vooruit gericht. Hartjes: “Als ICT-afdeling moeten we de business zo goed mogelijk ondersteunen. Dat betekent dat we ook voortdurend moeten inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Internetgebaseerde oplossingen en de opkomst van wireless toepassingen binnen de procesautomatisering, stellen ons steeds weer voor nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging. In die gevallen vult Axians de rol van sparringpartner goed in. Zij beschikken over de technische expertise en ervaring. Maar belangrijker is dat ze dat combineren dat met diepgaande kennis van ons netwerk en onze business.”

Contact

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via communicatie.cs.nl@axians.com. We helpen je graag verder!