De vierde industriële revolutie of Industrie 4.0 is in de volle gang. Digitale technologieën, zoals Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI), bieden maakbedrijven grote kansen. Ze helpen processen efficiënter in te richten en stimuleren slimme innovatie. Tegelijkertijd brengt de digitale transformatie een enorme datastroom op gang. Het is de uitdaging om deze ruwe data snel te vertalen naar concrete en betrouwbare stuurinformatie. Hightech bedrijf NTS zet vol in op de digitale transformatie en haalt waardevolle inzichten uit data om de bedrijfsvoering en productieprocessen verder te stroomlijnen.

NTS ontwikkelt, maakt, assembleert en test complexe (opto)mechatronische systemen en mechanische modules voor grote hightech machinebouwers. Als eerstelijns systeemleverancier richt het bedrijf zich op markten met een hoge productvariëteit, lage volumes en hoge complexiteit – bijvoorbeeld semiconductors, life sciences en digital printing. Voor deze bedrijven zijn precisie en wendbaarheid van het allergrootste belang. Dit alles stelt zeer hoge eisen aan de efficiency in de productieketen, van ontwerp en productie, tot assemblage en service. NTS is dan ook continu op zoek naar manieren om bedrijfsprocessen te optimaliseren en de kwaliteit van producten te verbeteren.

Motor voor innovatie

“Onze hightech activiteiten zijn van zichzelf al zeer data-intensief”, zegt Marcel Diemont, Corporate IT Manager bij NTS. “De waarde van die data willen we benutten voor onze bedrijfsvoering. Enerzijds om de processen te stroomlijnen. Aan de andere kant willen we met de juiste inzichten re-engineering terugdringen en de oorzaak van een afwijking sneller in kaart brengen. Daarmee is data een motor voor innovatie.”

Real-time rapportages

Om dat streven waar te maken, heeft NTS een datawarehouse met een analytics platform ingericht. “Voor de doelgerichte en praktische inzet van data moet deze logisch en centraal beschikbaar zijn in een datawarehouse. Met analytics kunnen we de data vervolgens snel en op maat vertalen naar stuurinformatie.” Het doel is uiteindelijk dat medewerkers naar eigen inzicht real-time rapportages kunnen creëren binnen een overzichtelijk en gebruikersvriendelijk dashboard.

Strategische keuzes

De toepassing van analytics binnen NTS is zeer veelzijdig. Hoewel het bedrijf nog aan het begin van deze ontwikkeling staat, zijn er zeker al concrete voorbeelden. Diemont legt uit: “Onze machines bestaan niet alleen uit componenten die we zelf produceren. Een deel van onze eindproducten is opgebouwd uit onderdelen van leveranciers. Hierdoor is het vrij lastig om voor eindproducten de daadwerkelijke opbrengst per klant te bepalen. We kunnen deze informatie wel uit de systemen halen, maar dat is arbeidsintensief. Met analytics kan dat geautomatiseerd en sneller. Deze informatie is belangrijk om te bepalen of een project winstgevend is. En als de opbrengsten achterblijven bij de voorcalculaties willen we natuurlijk weten waarom dat is. Dan kunnen we strategische keuzes maken.”

Verbeterpotentieel

Ook binnen de productieomgeving van NTS, ziet Diemont verbeterpotentieel door de inzet van analytics. “In het productieproces gebruiken we nog veel Excel om van data informatie te maken. Door de combinatie van een datawarehouse en BI-toepassingen is het proces veel transparanter. Eventuele afwijkingen zijn sneller te traceren. Daarnaast is alle informatie direct inzetbaar om processtappen te verbeteren en de kwaliteit van onze eindproducten aantoonbaar te verbeteren.”

Predictive Maintenance

Hoewel het zwaartepunt van het datamanagement binnen NTS in eerste instantie ligt bij het optimaliseren van de bestaande processen kijkt het bedrijf ook nadrukkelijk naar innovatiekansen. Diemont: “Nieuwe technologieën zoals AI en IoT vinden razendsnel hun weg naar de maakindustrie. Wij willen de kansen die dit biedt natuurlijk maximaal benutten. Daarom hebben we gekozen voor een toekomstbestendige dataomgeving. Nieuwe datastromen en output, bijvoorbeeld van IoT of AI, bieden mogelijkheden voor de inzet van predictive maintenance. Dat is relevant voor onze eigen machines, maar wellicht ook interessant voor het onderhoud op de machines die we leveren.

Meer concurrentiekracht

Het vermogen om op termijn via dashboards real-time inzicht in processen, het functioneren van systemen en de bedrijfsvoering te hebben, versterkt de concurrentiekracht van NTS. “Op die manier blijven we als organisatie wendbaar en zijn we in staat om onze eigen processen en producten op basis van feiten te verbeteren. Tegelijkertijd blijven we in staat om nieuwe technologieën en ontwikkelingen te omarmen.”

Note vanuit Axians

Leon de Ridder, Client Manager Industry bij Axians: “NTS maakt momenteel een digitale transformatie door en volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet. Daarom zijn we zeer verheugd dat we NTS kunnen ondersteunen met innovaties. Wij helpen onze klanten met het omzetten van data naar kapitaal binnen het Industry 4.0 tijdperk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan plant performance, procesoptimalisatie, predictive maintenance en smart quality.

De waarde van die data willen we benutten voor onze bedrijfsvoering. Enerzijds om de processen te stroomlijnen. Aan de andere kant willen we met de juiste inzichten re-engineering terugdringen en de oorzaak van een afwijking sneller in kaart brengen. Daarmee is data een motor voor innovatie.

Diemont Marcel

Corporate IT Manager bij NTS

Download de leaflet van deze referentiecase

Wil je het verhaal van NTS op je gemak doornemen? Download de leaflet.

Contact

Met de inzet van Data Analytics, AI en IoT kunnen productiebedrijven zich beter en sneller aanpassen aan de marktdynamiek. Wij helpen bedrijven in hun digitale transformatie om ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op via info.ps.nl@axians.com of bel ons op  +31 88 988 90 00.