Aardappelverpakkingsbedrijf Leo de Kock, als onderdeel van Agrico, een krachtige, coöperatieve organisatie die wereldwijd aardappelen vermarkt, nieuwe rassen kweekt en innovatieve oplossingen bedenkt, groeit hard. Om deze groei aan te kunnen zijn ze gestart met de implementatie van een nieuwe ERP-oplossing. Directeur Jan Bijleveld: “Door de ERP implementatie van I-Fresh verwachten we dat er meer rust komt binnen de organisatie, doordat we processen beter onder controle hebben en minder brandjes hoeven te blussen. Dit levert een hoop tijdsbesparing op.”

Jan vervolgt: “Onze processen worden steeds complexer om te beheersen. Onze vorige ERP-oplossing kon dit onvoldoende ondersteunen, waardoor we veel met Excel werkten. Alle inkopen werden per mail of telefoon gedaan en de voorraden werden dagelijks handmatig geteld en in Excel bijgehouden. 10 jaar geleden ging dit prima, maar daar zijn we nu te groot voor geworden.

Eén partner voor alle ICT support

Bij de keuze voor een nieuwe partner vonden we het belangrijk dat de software leverancier betrouwbaar en stabiel is. Daarnaast is het voor ons, als onderdeel van Agrico, belangrijk dat de mogelijkheid bestaat om het systeem uit te breiden met meerdere bedrijven. Op basis van deze criteria kwamen we al snel in gesprek met Axians, omdat zij met de combinatie van Microsoft Dynamics NAV en I-Fresh een oplossing bieden die goed aansluit op onze processen.

Het pakket is heel compleet: 95% van onze wensen zit er standaard in, zoals bijvoorbeeld tarra rapportage, transport opdrachten en fustregistratie.

We hebben ook een sterke voorkeur voor weinig maatwerk, want we hebben nou eenmaal niet een heel ICT team in dienst die dit maatwerk kan onderhouden. Hierin biedt Axians ook het voordeel dat zij zowel hardware als software leveren, dus één partner voor al je ICT support. Dit ontzorgt ons. En, ook niet onbelangrijk, er is een klik met het team van Axians.

Een ander pluspunt is het gebruiksgemak van de software. Iedereen werkt met Office, dus snapt hoe Microsoft werkt. Het is dus gemakkelijk voor mensen om het systeem te doorgronden. De soepele integratie met Office, bijvoorbeeld voor het in- en exporteren van Excel bestanden, scheelt ons ook enorm veel tijd.

 

 

Meer rust binnen de organisatie

We zijn de implementatie gestart met een zogenoemde proeftuin. Hierin zijn twee van onze bedrijfsprocessen volledig ingericht in I-Fresh en daar zijn enkele van onze medewerkers mee gaan werken. We hebben dit als zeer positief ervaren. Je gaat ver de diepte in en het geeft inzicht in de processen binnen het nieuwe systeem. Door de proeftuin gaan je key-users al vroeg nadenken, dus alle vraagstukken die tijdens de proeftuin naar voren kwamen, heb je voordat je gaat implementeren al beantwoord en opgelost. Daardoor ben je goed voorbereid op de implementatie.

We verwachten dat er met I-Fresh meer rust komt binnen de organisatie, doordat we processen beter onder controle hebben en minder brandjes hoeven te blussen. Dit levert een hoop tijdsbesparing op. Hierdoor kunnen we straks met dezelfde groep mensen meer tijd investeren in de groei van ons bedrijf.”

Tot slot: een tip van Jan voor bedrijven die starten met een ERP-implementatie

“Ik denk dat het wel belangrijk is dat je je eigen bedrijfsprocessen goed kent en dat je weet waar je naar toe wilt. Mijn filosofie is: een ERP-pakket moet je niet willen veranderen, maar je moet kijken of jouw bedrijf in de flow van het pakket mee kan gaan. Dus: we doen het nu zo, maar past dit ook in de gedachtegang van het ERP-pakket? Breng hierbij alle processen binnen je bedrijf in kaart en neem ze kritisch onder de loep.

Tijdens een proeftuin sessie creëer je ook draagvlak voor verandering. Je kan dan al processen aanpassen en betrekt mensen hierbij. En, als dan blijkt dat je toch geen fit hebt met het ERP-pakket, dan moet je er niet aan beginnen.

Contact

Wil je meer weten over de mogelijkheden van I-Fresh ERP-software? Neem dan gerust contact met ons op via info.bs.nl@axians.com of bel ons op 088 – 988 90 85. We helpen je graag!