Hoogvliet is een supermarktonderneming in Nederland met momenteel 70 winkels. Het is  een service discounter, wat wil zeggen dat men lage prijzen hanteert, maar daarnaast ook goede service biedt en een hoog kwaliteitsniveau heeft. Hoogvliet is een kleinere speler in de markt, maar erg innovatief en slagvaardig.

Erik Schakenbos is binnen Hoogvliet Informatiemanager. Hij is verantwoordelijk voor BI, analytics en dataintegratie. Hij ontwerpt onder andere datamodellen en dashboards. De dashboards worden deels zelf en deels door Axians gemaakt.

“We zijn begonnen met de Data & ETL manager vanuit een behoefte. Voorheen hadden we een redelijk simpel Data Warehouse (DWH), met maar enkele bronnen. In dat DWH was het niet nodig om vaak data te laden. Onze organisatie groeide echter, daardoor veranderde ook onze behoefte. We kregen namelijk veel meer jobs die we moesten verwerken. Daarnaast wilden we het DWH als één centraal platform binnen de organisatie. We zien het  DWH eigenlijk als het informatiehart van de organisatie.”

Het informatiehart van de organisatie

“Er wordt veel en vaak gecommuniceerd middels verschillende systemen binnen Hoogvliet. Hierdoor ontstaan er massa’s aan jobs. Voorheen was het overzicht vaak kwijt en was onduidelijk of een job nog liep of was afgerond”, vertelt Erik. Door de groei van de organisatie was de wens van Hoogvliet een DWH midden in het IT landschap te hebben. Met de Data & ETL Manager is dat gerealiseerd.

 

We hebben dankzij de  Data & ETL Manager van Axians inzicht in welke ETL jobs lopen en welke niet. Dit wordt ook eenvoudig visueel weergeven door ‘rode’ en  ‘groene’ jobs. Wanneer het nu fout gaat, zijn er maar enkele klikken nodig om het op te lossen, en ik kan zelf heel eenvoudig een job herstarten.”

Erik Schakenbos

Informatiemanager

Een vervolgstap voor Hoogvliet is om de Data & ETL Manager ook actief te laten meedraaien bij de Helpdesk. Dit zal ontzettend veel tijd schelen. Er is verder geen opleiding nodig om met de Data & ETL Manager aan de slag te kunnen gaan. “De Data & ETL Manager is ontzettend gemakkelijk om mee te werken. Ik kan telefonisch aan collega’s uitleggen hoe bijvoorbeeld een bepaalde planning samengesteld moet worden”, vertelt Erik.

Prioriteit

Er zijn veel diverse jobs die binnen Hoogvliet geladen moeten worden. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan de ontvangst van goederen, wat er uitgeleverd wordt aan winkels, uren en financiële data. Dankzij de Data & ETL Manager is er inzicht in wat er in het DWH gebeurt. Vooraf worden bepaalde blokken met data ingesteld. Deze blokken kunnen worden ingepland, waarna ze automatisch op de ingestelde dag en tijd worden gestart. “Deze blokken zijn geprioriteerd. Zo kunnen verschillende onderdelen tegelijk draaien op basis van prioriteitsvolgorde. Soms hebben we actuele data direct nodig, soms pas aan het eind van de dag. Waar we voorheen jobs steeds apart moesten laten inregelen, kunnen we nu gemakkelijk  met de blokken slepen in de planning. De blokken worden dan in de afgesproken volgorde (die we vooraf bepaald hebben) uitgevoerd”, legt Erik uit.

Continu scherp en alert

Aangezien Hoogvliet een organisatie is die eigenlijk 24/7 draait, is het van belang dat sommige informatie elke dag beschikbaar is. Erik: “Mocht er toch iets fout gaan bij het inladen van de data, dan word ik daar per e-mail op geattendeerd. Dit is ook buiten kantooruren ideaal. Ik krijg bijvoorbeeld een notificatie wanneer een planning niet gerealiseerd is. Afhankelijk van de vraag of zaken stil komen te liggen, kan ik dan zelf inschatten of ik een job wil herstarten of dat het nog kan wachten tot de volgende dag.”

Meer informatie?

Ben je benieuwd hoe de Axians Data & ETL Manager jouw organisatie kan helpen? Wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek? Of in contact komen met onze referenten? Neem gerust contact met ons op via 088 – 597 55 00 of info.bi.nl@axians.com. We helpen je graag!