Het CBR werkt continu aan een verkeersveilig en mobiel Nederland. Dat doet de organisatie onder andere met het afnemen van theorie- en praktijkexamens, en controle van de medische geschiktheid van bestuurders. Verder toetst het CBR de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek. Bij al die activiteiten speelt ICT een sleutelrol. Iedereen die bij het CBR werkt of een test of examen doet, moet kunnen rekenen op een stabiele en veilige ICT-omgeving. Om dit te blijven waarborgen, verhuisde het CBR één van haar datacenters naar een externe locatie. Axians ondersteunde de organisatie met de inventarisatie, levering en installatie van hardware, bekabelings- en testactiviteiten.

Het CBR heeft twee datacenters, waarvan er nog een op de eigen locatie in Rijswijk stond. Herbi Cox, ICT Projectmanager bij CBR zegt hierover: “Ons uitgangspunt is altijd om medewerkers en klanten een stabiele ICT-omgeving te garanderen. Met het oog op de continuïteit van onze dienstverlening en de veiligheid van onze omgeving hebben we besloten om de interne datacenters op een externe locatie onder te brengen. Dit betekende wel dat we onze apparatuur moesten verhuizen, inclusief nieuwe patchkasten en bekabeling.”

Een specialist inschakelen

Het ICT-team van het CBR doet veel projecten en had zelf niet voldoende capaciteit om deze verhuizing te doen. Cox: “We kunnen geen enkel risico nemen met de beschikbaarheid van onze systemen. Daarom zochten we een partner die een grondige inventarisatie doet, de inkoop en levering van de patchkasten regelt, en de inrichting en bekabeling van de patchkasten organiseert. Het is hierbij belangrijk samen te werken met een partij die weet hoe de hardware gekoppeld is en hoe je een juiste inventarisatie uitvoert. Zo worden de connecties bij het plaatsen in het nieuwe datacenter weer correct aangelegd.”

Gedetailleerde inventarisatie

In de zoektocht naar de juiste partner voor de datacenterverhuizing koos het CBR voor Axians. Om het project vanaf het begin goed aan te pakken is een gezamenlijk projectteam opgezet. “De eerste stap was een gedetailleerde inventarisatie van de bestaande patchkasten, systemen en bekabeling door Axians”, zegt Cox. “Dat was het vertrekpunt voor het coderen van de kabels en het ontwerpen van de patchkastindelingen op de nieuwe locatie. De nieuwe indeling van het datacenter is gebaseerd op vijf patchkasten in plaats van de oorspronkelijke zeven patchkasten.”

Minimale impact

In de volgende fase werden de nieuwe componenten besteld en startte het projectteam met het samenstellen van het draaiboek. De verhuizing was gepland in één weekend om de impact op de bedrijfsvoering te minimaliseren. Cox legt uit: “Mede door corona is het momenteel heel druk bij ons. Er worden veel extra examens afgenomen, ook ’s avonds en in het weekend. Hierdoor stellen wij zeer hoge eisen aan de uptime van onze omgeving. We hebben wel twee datacenters, maar om risico’s te voorkomen, zijn een goede inventarisatie en voorbereiding onmisbaar. Het is prettig om samen te werken met een ervaren en flexibele partner die alle processtappen kent en beheerst. Bovendien snappen ze het belang van het datacenter voor onze dienstverlening.”

Snel schakelen

In nauw overleg met Axians zijn de voorbereidingen getroffen om tijdens het overgangsweekend zo snel mogelijk te kunnen schakelen. “Alle stappen zijn vooraf duidelijk in kaart gebracht, inclusief het aanleggen van de backbone-bekabeling en het aanbrengen van alle gecodeerde glas/koper patchkabels. Zo kon alles meteen aangesloten worden op de nieuwe locatie. Na het loskoppelen en inpakken van de hardware op de oude locatie volgde het transport naar het nieuwe datacenter. Daar is alles volgens plan aangesloten. Tot slot volgde het opstarten en testen.”

Stabiel en beschikbaar

Het datacenter van het CBR is op zich niet heel omvangrijk. Maar door de onderlinge verbindingen tussen verschillende systemen en de logica daarachter, wel vrij complex. Dat is best een puzzel. Cox zegt tot slot: “Ondanks wat kleine vertragingen is het gelukt om de verhuizing geheel volgens de planning af te ronden. We zijn blij met resultaat omdat we nu en in de toekomst verzekerd zijn van een stabiele en beschikbare ICT-omgeving.”