Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar blogoverzicht

Verbeter het werkgeluk in de zorg door optimale IT-faciliteiten 

Auteur: Margaux Smid

Vaak hebben medewerkers in de zorg een “passie” voor het helpen van anderen en ze maken zich hard voor persoonlijke zorg. Ze zetten zich dagelijks in voor hun cliënten en patiënten. Wat hierbij een hele belangrijke rol speelt, is dat medewerkers plezier hebben in het werk en zich goed voelen. We horen het vaak genoeg: gelukkige medewerkers zijn productief, positief en prettige collega’s om mee samen te werken. En gelukkige medewerkers, zorgen voor gelukkige patiënten en cliënten! 

Hoge werkdruk

Maar we weten ook dat er een hoge werkdruk is binnen de zorg. Vooral in de huidige situatie, hebben we dit kunnen zien en ervarenDeze hoge werkdruk komt onder andere door onderbezetting door ziekte of afwezigheid, door personeelsverloop en een krappe arbeidsmarkt. Maar hoelang gaat deze situatie nog duren? Hoe zwaar gaat het worden? Dit soort onzekerheden hebben geen positief effect op werkgeluk. Maar hoe zorg je dan voor meer werkplezier?  

Wat betekent werkgeluk

Werkplezier, werkgeluk, het zijn woorden die je vaak tegenkomt in artikelen. Maar wat is het nu precies, werkgeluk? Ik denk dat dat voor iedereen iets anders is. Het is niet vast omkadert en heeft meer te maken met dat jij graag je werk doet. Je hebt het gevoel dat je werk zinvol is, dat je er voldoening uit haalt. Iemand helpen thuis met de steunkousen, een hand vasthouden bij een vervelend onderzoek, een kopje koffie drinken met een bewoner en hier de tijd voor kunnen nemen. 

Werkgeluk juist nu van belang

In deze tijd met alle veranderingen in de maatschappij en ook de digitalisering is het belangrijk om klantvriendelijk te zijn, innovatief, veerkrachtig en om samen te werken. Allemaal voordelen voor een organisatie, maar ook voor onszelf is werkgeluk van belang. We voelen ons beter, zijn fitter, aardiger, leukere vrienden, ouders en noem maar op. 

Wat kun je als organisatie doen aan werkgeluk?

Als organisatie kun je faciliteren in werkgeluk. Bijvoorbeeld door de juiste digitale tooling beschikbaar te stellen, zodat teams makkelijk kunnen samenwerken. Met Microsoft Teams (onderdeel van Microsoft 365) kun je snel en eenvoudig met één of meerdere collega’s in een groep chatten of videobellen. Documenten kun je delen, zodat je tegelijkertijd in een document kunt samenwerken. Zo hoef je geen bestanden over en weer te mailen en werk je altijd in de laatste versie van het bestandWanneer je een korte vraag hebt, kun je heel eenvoudig zien of iemand beschikbaar is om even snel en eenvoudig te sparren via bijvoorbeeld de chat of met videobellen Energievretende taken, zoals administratieve rompslomp kun je wegnemen door een Online Werkplek voor de Zorg te bieden waarbij bijvoorbeeld een ambulante zorgmedewerker direct toegang heeft tot het ECD of e-mail. Hierbij worden de applicaties zo weergegeven dat ze goed te raadplegen zijn via het kleine scherm van bijvoorbeeld een smartphone. 

Medewerker centraal

Kortom; werkgeluk is iets wat medewerkers voelen, waar zij voldoening uit halen en dit is niet gelijk voor iedereen. Zo vindt Axians ook dat je niet iedereen kunt voorzien van een zelfde werkplek. De medewerker moet centraal staan. Wat heeft iemand nodig om zijn werk goed te kunnen doen? Zodat er veel werkplezier wordt beleefd. Om een stukje hiervan te faciliteren heeft Axians 4 type Online Werkplekken voor de Zorg ontwikkeld. Wil je meer hierover weten? Kijk dan op https://www.axians.nl/onbegrensd/online-werkplek-voor-de-zorg/ 

Wil je meer weten over de online werkplek voor de zorg? Neem dan contact op via margaux.smid@axians.com of lees het whitepaper “De Online Werkplek voor de Zorg

 

Meest gelezen artikelen Artikelen per onderwerp
Powered by