Supermarktketen Poiesz heeft onlangs de laatste van haar 69 filialen succesvol gemigreerd naar de replenishment applicatie repleniQ.

repleniQ is een volledig nieuwe oplossing die is ontwikkeld door Axians. Poiesz merkt dat ze hun klanten dankzij een betere voorraadoptimalisatie een nog hogere servicegraad kunnen bieden. “De optimalisatie van de voorraden en het winkelbeeld is door repleniQ substantieel verbeterd. Hierdoor kunnen we onze klanten nog beter bedienen”, aldus Aletta Bannink, Financieel Directeur bij Poiesz.

Winkelprocessen beter gestroomlijnd

“Elke dag is een kans om het nóg beter te kunnen doen”, zo luidt de ambitie van Poiesz. Om deze ambitie te realiseren, ontstond de behoefte om systemen en applicaties te moderniseren en toekomstbestendig te maken. In samenwerking met Axians is daarom repleniQ ontwikkeld: een applicatie waarmee de werkzaamheden op de winkelvloer op een eenvoudige en efficiënte wijze worden uitgevoerd. Het doel? Minder derving en nee-verkoop door geavanceerd voorraadbeheer, beter anticiperen op de toekomst door nauwkeurige forecasting en het realiseren van tijdbesparing door een volledig geautomatiseerd replenishment proces.

De voordelen voor Poiesz

Poiesz ziet nu al de voordelen van repleniQ. Victor de Jager, Operational Controller bij Poiesz: “We hebben nu een veel beter winkelbeeld. Daarnaast is onze out-of-stock en derving aanzienlijk verminderd. Door de kwalitatieve inzichten die repleniQ ons biedt zijn we beter in staat om op deze componenten te sturen.” Ook de medewerkers in de filialen van Poiesz zijn positief. “Door de gebruiksvriendelijkheid en intuïtieve user interface van repleniQ konden medewerkers op de winkelvloer na korte uitleg direct aan de slag. De werkzaamheden op de winkelvloer worden sneller en nauwkeuriger uitgevoerd. Ook het gros van de ruim 3 miljoen besteladviezen dat wekelijks wordt gegenereerd, wordt volledig automatisch verwerkt. Dit bespaart ons veel tijd. Tijd die we nu aan de klant kunnen besteden”, aldus De Jager.

Meer over repleniQ

Het kloppend hart van repleniQ is het onderliggende dataplatform. Op basis van een grote hoeveelheid historische kassatransacties wordt met behulp van tientallen algoritmes een nauwkeurige forecast met bijbehorend besteladvies gegenereerd. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met omzet fluctuaties, acties, promoties en seizoenspatronen.

Door middel van gestandaardiseerde interfaces wordt repleniQ aan bestaande ERP, WMS en POS systemen gekoppeld om zo volledig automatisch bestellingen te plaatsen en goederen te ontvangen. Hierdoor worden in de gehele keten handmatige acties tot een minimum beperkt. Doordat het platform volledig draait op Azure, de clouddienst van Microsoft, zijn zaken zoals security, schaalbaarheid en continuïteit gewaarborgd en hoeft geen additionele investering te worden gedaan in het eigen datacenter.

Over Poiesz

Poiesz Supermarkten B.V., opgericht in 1923, is een familiebedrijf met 69 supermarkten en 68 slijterijen in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd in Sneek. Het persoonlijke karakter en de regionale identiteit, onder andere zichtbaar in het assortiment en de betrokkenheid bij de regio zijn belangrijke kenmerken van de formule.

Poiesz is eind 2021 door klanten uitgeroepen tot beste supermarkten van Nederland in het GfK onderzoek. In maart 2022 is de titel beste MVO supermarkt van Nederland behaald, eveneens een onderzoek van GfK onder klanten.