De gemeente Utrecht heeft een nieuw IT-netwerk in gebruik genomen. Dit moderne, stabiele en schaalbare netwerk, geleverd door Axians, stelt alle medewerkers in staat om hun werk uit te voeren.

IT-dienstverlener Axians heeft deze maand een nieuw IT-netwerk bij de gemeente Utrecht opgeleverd. Dit moderne, stabiele en schaalbare netwerk stelt alle medewerkers in staat om hun werk uit te voeren. Bovendien kan de gemeente hiermee haar toekomstige ambities realiseren, zoals de overstap naar een cloud first strategie.

De gemeente Utrecht is één van de meest ambitieuze gemeenten van Nederland en ligt op koers om haar dienstverlening naar de cloud te migreren. Een belangrijke voorwaarde om deze ambitie te realiseren is het vervangen van het oude Campus- en Datacenter Netwerk door een netwerk wat op de toekomst is voorbereid en de ambitie van de gemeente naadloos kan faciliteren. Hiervoor heeft de gemeente gekozen voor Network as a Service (NaaS) van Axians.

Network as a Service

NaaS is een Next Gen Netwerk gebaseerd op Software Defined Networking technologie en volledig geautomatiseerd. NaaS wordt door Axians op basis van pay-per-use aan de Gemeente geleverd. Dit zorgt ervoor dat het netwerk met de behoefte en ambities van de gemeente kan meegroeien en biedt de gemeente flexibiliteit in het naar behoefte op- en afschalen van netwerkcapaciteit. Axians zorgt voor het management en de monitoring van het netwerk, zodat het platform altijd operationeel, veilig en up-to-date is en de gemeente volledig ontzorgd is.

Na een gedegen voorbereiding is Axians in oktober 2021 gestart met de uitrol van NaaS op het 21 etages tellende Stadskantoor. Begin juni is de laatste van de circa 50 buitenlocaties van de gemeente uitgerold en is de implementatie van NaaS afgerond. Het project is voorspoedig en zonder verstoring van de dienstverlening uitgevoerd. Dit is mede te danken aan de constructieve samenwerking en afstemming tussen de projectteams van gemeente Utrecht en Axians.

Een topprestatie

Ed van Rijckevorsel, opdrachtgever en verantwoordelijk Supply Manager Connectiviteit & Datacenter bij gemeente Utrecht: “Ik ben supertrots op het team dat de netwerkvervanging heeft gerealiseerd. Zij hebbende afgelopen maanden keihard gewerkt om het IT-netwerk en alle WiFi-punten op het Stadskantoor én de ruim 50 buitenlocaties te vervangen. Het is een topprestatie dat ‘de winkel is opengebleven’ terwijl het volledige netwerk werd vernieuwd. Iedereen heeft ‘gewoon’ kunnen doorwerken en er zijn geen verstoringen geweest”

“De nieuwe netwerk infrastructuur op basis van NaaS past volledig bij de ambitie van Gemeente Utrecht”, vertelt Ron Tetteroo, Segment Manager Overheid bij Axians. “Hiermee beschikt de gemeente over een solide- en toekomstvaste basis. Nu het netwerk is opgeleverd, start de migratie van de applicaties en data uit de traditionele datacenters naar de cloud omgeving. Wij zijn trots op het vertrouwen dat de gemeente in ons heeft om hen ook bij deze stap te mogen adviseren en begeleiden. We kijken er naar uit om samen met het team van Utrecht deze migratie succesvol te volbrengen en om de gemeente ook in de toekomst te blijven ondersteunen bij hun toekomstige ambities.”