Pure Storage Accelerate deed zijn naam eer aan met een indrukwekkende introductie. Het was een evenement dat gekenmerkt werd door kracht en energie, belichaamd door Matt Burr. Nu ook traditionele disk workloads betaalbaar en efficiënter kunnen draaien op flash storage was zijn mantra duidelijk: “Level-up!”

Groenere Wereld, Betere Resultaten

In 2023 draait het voor Pure Storage voornamelijk om de resultaten, specifiek in relatie tot het bevorderen van een groenere wereld. ‘wat maken wij mogelijk voor een hopelijk steeds groenere wereld’? Pijlsnelle opslag vanuit telescopen die nieuwe werelden proberen te ontdekken, de gezondheidszorg die dezelfde zoektocht in ons lichaam aflegt op zoek naar betere behandelingen of simpelweg meer gemak en bedrijfszekerheid bieden in onze ICT-markt.

Duurzaamheid als Hoogste Prioriteit

Pure Storage zet zich in voor het verlagen van de benodigde rackspace, koeling en energieconsumptie, en streeft ernaar om verouderde componenten te hergebruiken en modulair te vervangen. Daarbij claimt het bedrijf dat hun innovaties de huidige ruimte- en energieconsumptie met een factor 2 tot 3 verminderen, en zelfs met een factor tien in vergelijking met traditionele harddisks. Een ontwikkeling die volgens Pure Storage bijdraagt aan een 50% lagere Total cost of ownership.

Als bewijslast van de bovenstaande wapenfeiten worden met groot gemak wereldse namen als Meta genoemd als referentie. Voornamelijk vanwege de uitzonderlijke selectie-criteria die voornamelijk waren gebaseerd op sustainability. En aangezien alle data-opslag in de wereld bij elkaar verantwoordelijk is voor 25% van de IT-consumptie (2% van de wereldwijde energieconsumptie  wordt overigens veroorzaakt door datacenters) geen vreemde gedachte. Stel dat je dat energieverbruik met 80% kan verlagen, ‘dan is er geen enkele andere actie die het wereldwijde IT-energieverbruik zo snel kan verlagen als het gebruik van onze all flash-storage oplossingen’ aldus Pure Storage.

Simplicity en Innovatie

En dan komen Charles Giancarlo (CEO bij Pure Storage) en zijn vertrouwen oranje petje ontwapenend nuchter het podium opgelopen om ons een historisch overzicht te geven van data-opslag. Van optische data-opslag en VHS tot de vervanging van disks door NAND, ook bekend als flash-storage. Hij leek wel geïnspireerd te zijn door de openingsact van het recente Gaia Data Experience event. Charles maakte in de eerste minuut direct een gewaagd statement: “In 2028 wordt er geen enkele spinning disk meer verkocht in welk apparaat dan ook.”

De Kracht van Pure Storage

Charles verteld in de keynote  dat zijn bedrijf zich onderscheidt door hun non-disruptive vervangingen (alles blijft draaien tijdens hun modulaire upgrades), ongekende uptime garanties en (een onderwerp dat Gartner stevig waardeert) het feit ze al hun systemen in-house hebben ontwikkeld. Deze factoren hebben Pure Storage volgens eigen zeggen geholpen om opmerkelijke technologische doorbraken te bereiken. Een voorbeeld, de Purity management-aansturing van de flash systemen heeft geen SSD software nodig om virtuele harddisks na te bootsen, maar stuurt flash direct aan. En het bijzondere is dat deze software-laag hetzelfde omspringt met cloud-storage omgevingen. Om het af te toppen biedt het Evergreen model een ongekende flexibel on-premises tot cloud afname-model, van volledig Capex tot volledig Opex en alles daar tussenin.

Financiële Groei en Concurrentievermogen

Op financieel gebied geeft het oranje merk aan dat ze nu al concurrerend zijn met veel leveranciers van AI- en andere business-critical storage dankzij hun FlashBlade en FlashArray-E line. Komend jaar zet het de aanval in op de traditionele massa-opslag systemen en medio 2025 belooft Pure Storage zelfs te kunnen concurreren met de prijsniveaus van de grote hyperscalers..

Een Blik op de Toekomst met FlashArray//X en FlashArray//C R4

Maar dan terug van de visionaire blik van Charles naar het technische hier en nu, bits en bytes. De red hot chilly peppers gitaar-riff voorspelt de opkomst van niemand minder dan Pure Storage zijn technisch geweten Shawn Hansen. Hij start zijn verhaal met een aantal grote innovaties die Pure Storage de afgelopen jaren stabiel doorvoerde in zijn oplossingen: direct flash modules, effectievere virtuele volumes (Vvols), de vervanging van traditionele overdracht via SATA door veel snellere NVMe koppelingen, continue performance optimalisatie via de in-house ontwikkelde Meta AI-technologie, de lijst houdt maar niet op met voorbeelden zoals QLC waarbij niet één of twee maar 4 bits per transistor worden opgeslagen waardoor het systeem compacter wordt. En niet te vergeten de vele innovaties om hybride multi-cloud scenario’s mogelijk te maken.

En dan volgt de eerste grote aankondiging, the ‘one more thing’ van Pure Storage: de volgende generatie FlashArray//X R4- en FlashArray//C R4-platformen. En dan toch wat cijfermatige krachtmetingen op een rijtje, deze systemen bieden thuis aan maar liefst 3 petabyte aan ruwe data, garanderen 35% meer directe datacompressie, verbruiken 85% minder energie dan andere all-flash systemen en bieden een ongekende 40% groei in prestaties. En voor de lezers die opveren bij het lezen van dieptechnische vernieuwingen, toonde Shawn terloops nog even de nieuwste 75 terabyte grote DirectFlash-modules die het in een ongelijke strijd mogen opnemen tegen de traditionele draaiende schijven in de markt, met een maximale grootte van 40 terabyte. Hiermee stuwt Pure Storage de markt naar een nieuwe standaard op het gebied van ultracompacte dataopslag en minimalisatie van de benodigde ruimte.

Door het toepassen van de meest recente Intel Sapphire Rapids Xeon-chips leveren zowel FlashArray//X R4 als FlashArray//C R4 40 procent hogere prestaties dan hun voorgaande modellen. De nieuwe FlashArray//C R4 gebruikt, net zoals FlashArray//E, de nieuwste 75TB DirectFlash modules. De modules in FlashArray//X R4 hebben een opslagcapaciteit van 36TB. Er zijn bepaalde verschillen in prestaties tussen FlashArray//X, gericht op Tier 1 storage (hoogwaardige, snelle opslag), en FlashArray//C, bedoeld voor Tier 2 storage (meer kosteneffectieve, minder snelle opslag). FlashArray//X gebruikt TLC-flash (Triple-Level Cell), terwijl FlashArray//C QLC-flash (Quad-Level Cell) inzet voor nog betere compressie. Afgezien van dit onderscheid, zijn de rest van de kenmerken, waaronder de controller, gelijk.

Dit is allemaal prachtig, maar als je systemen uitvallen heb je niets aan alle doorgevoerde innovaties. Daarom heeft Pure Storage hard gewerkt aan de toch al extreme bedrijfszekerheid waardoor de Pure Array SLA, inclusief de niet langer benodigde geplande downtime, inmiddels van 99,999% uptime garantie is doorgegroeid naar een unieke 99,99999%. Ditzelfde geldt voor het doorvoeren van veranderingen, die moet in onze tegenwoordige vluchtige organisaties eenvoudig via een self-service functie kunnen worden doorgevoerd volgens Shawn.

Veiligheid en Cybercriminaliteit: de Ransomware Recovery SLA

Een minder favoriet onderwerp wat toch dapper onder de aandacht werd gebracht, cyber-criminaliteit en de mogelijk bijkomende uitval. Pure Storage bood met zijn Safe Mode Snapshots al een automatische manier om continu een veilige copy van je data te bewaren die zelfs mensen met een admin account niet weg kunnen gooien. Daar bovenop biedt Pure Storage nu een Ransomware Recovery SLA waarmee je organisatie binnen een dag na een aanval wordt verzekerd van een pijlsnelle levering van schone vervangende apparatuur, in 48 uur een recoveryplan ontvangt en recovery met een gegarandeerde snelheid van 8 TiB per uur plaatsvind.

Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om eventuele geïnfecteerde apparatuur direct af te zegelen voor het benodigde forensische onderzoek. En om al deze problemen zo goed mogelijk voor te zijn is er daarnaast een AI-gedreven protectie toegevoegd die opvallende afwijkingen in je data opmerkt en hierop alarmeert.

FlashArray//E serie

Maar net als we op willen staan heeft Shawn nog een verassing in petto, de FlashArray//E serie. Het nieuwe broertje van het Pure Storage vlaggenschip FlashBlade//E verlaagd de drempel naar een behapbaar instapmodel van 1 Petabyte. Daarmee is het volgens Pure Storage uitermate geschikt om unified file en block storage scenario’s op te vangen.

De focus van FlashArray//E ligt voornamelijk op het verschaffen van maximale capaciteit, gebruik makend van de nieuwe DirectFlash Modules (DFM) met 75TB. Deze positionering plaatst Pure FlashArray//E parallel aan FlashBlade//E, dat eerder dit jaar op de markt is gekomen. FlashBlade focust zich op file en object storage in één product, terwijl FlashArray zowel file als block storage aanbiedt. FlashBlade//E is verkrijgbaar vanaf een capaciteit van 4PB en FlashArray//E start bij 1PB.

Volgens Pure brengt de Pure//E-reeks de prijs per gigabyte naar 20 dollarcent/GB. Hierdoor kan het een concurrent worden voor HDD’s. De enige logische reden om HDD’s te verkiezen is immers vanwege de prijs, zo is de gedachte. Maar dat zou nu niet meer nodig zijn. Daarnaast verbruikt flash aanzienlijk minder energie, wat niet alleen gunstig is voor de kosten, maar ook een positieve invloed heeft op duurzaamheid.

Conclusie

Wat een krachtige keynotes, wat een heerlijke technische vooruitgang en wat een journey ahead. Met de waardevolle lancering van oa. de nieuwe FlashArray-platformen, 75 terabyte grote DirectFlash-modules  en een Ransomware Recovery SLA in het achterhoofd is de first stop na drie dagen Las Vegas, het Nederlands epicentrum van Pure Storage, Amsterdam.

 

 

Heb je een vraag voor ons?