De Rabobank stopt per 1 juli met de huidige boekhoudkoppeling. Zonder die koppeling kun je enkel nog handmatig afschriften importeren. Dat wil je niet!

Exact heeft daarom een nieuwe koppeling ontwikkeld: de Rabobank PSD2-bankkoppeling. Lees hieronder meer!

Vanaf 1 juli 2022 stopt Rabobank met de ondersteuning van de huidige bankkoppeling van Rabo Online Bankieren. Wanneer je in Exact Globe Next, Exact Globe+, Exact Compact, of Exact Compact+ gebruik maakt van de bankkoppeling voor het automatisch uitwisselen van bankbestanden met de Rabobank, dien je de bankkoppeling te migreren naar de PSD2-koppeling. Hier lees je hoe je je kunt voorbereiden op de overstap van een Rabobank-bankkoppeling naar de Exact PSD2-koppeling voor Rabobank.

Stap 1: Log-in credentials Exact Shared Cloud Services (ESCS) account
De bankkoppeling maakt (net als nu) gebruik van de digitale brievenbus. Hiervoor heb je log-in credentials nodig van het Exact Shared Cloud Services (ESCS) account. Zorg er daarom voor dat je kunt inloggen met je ESCS account (eventueel via een password
reset).

Stap 2: Bereid de PSD2-bedrijfsscreening voor
Voordat je kunt overstappen op een Exact PSD2-koppeling voor Rabobank, moet je een bedrijfsscreening ondergaan. De bedrijfsscreening wordt uitgevoerd door Exact Payment Services. Onderneem de volgende stappen om je voor te bereiden op de bedrijfsscreening die je straks tijdens het migratieproces moet doorlopen:

  • Zorg ervoor dat je jezelf kunt identificeren met iDIN. Om iDIN te kunnen gebruiken, heb je een privérekening nodig van een deelnemende Nederlandse bank, en je moet via het internet toegang hebben tot deze bankrekening. Tijdens de bedrijfsscreening moet je verklaren dat je bent toegestaan om je bedrijf te vertegenwoordigen. Vervolgens bevestig je je naam en geboortedatum met iDIN door middel van je privérekening.
  • Zorg ervoor dat het bedrijf en de eigenaar juist zijn geregistreerd in het handelsregister. Let op: het duurt een paar dagen voordat wijzigingen die je maakt bij het handelsregister zichtbaar zijn in het screeningsproces.
  • Controleer dat je weet wie je moet invullen als UBO’s van je bedrijf Synergy document. Je hebt hun namen en geboortedatums nodig. Sommige soorten bedrijven moeten deze UBO’s ook registreren bij het UBO-register. Lees meer op de website van de Kamer van Koophandel. Houd er rekening mee dat de Kamer van Koophandel (KvK) er ongeveer 30 dagen over doet om UBO’s te registreren. Let op: het duurt een paar dagen voordat wijzigingen die je maakt bij het UBO-register zichtbaar zijn in het screeningsproces.

Stap 3: Wacht op bevestiging
Je krijgt een e-mail van Exact wanneer je klaar bent om over te stappen.

Er is geen update van Exact Globe of Exact Compact nodig om gebruik te gaan maken van de koppeling. Meer informatie over de migratie naar de Exact PSD2-koppeling delen we met je via deze pagina. 

De voordelen van PSD2

Exact beschikt over een uitgebreide PSD2-licentie van De Nederlandsche Bank. Stap over naar een PSD2-bankkoppeling van Exact en profiteer van de voordelen:

  • Meer real-time inzicht: ontvang minimaal vier keer per dag de laatste bankgegevens
  • Bespaar tijd: laat banktransacties sneller en gemakkelijker verwerken
  • Focus op veiligheid: houd 100% controle over wie er toegang heeft tot je bank
  • Klaar voor de toekomst: PSD2 is de basis voor toekomstige innovaties van Exact
  • Inbegrepen bij abonnement: Indien bankkoppelingen nu al onderdeel uitmaken van je abonnement, zijn PSD2-bankkoppelingen daarin inbegrepen.

Incasso’s worden overigens niet meer ondersteund. Het boeken hiervan moet handmatig gedaan worden.