Na een succesvol kwalificatie- en acceptieproces, zijn we trots om te kunnen delen dat Axians vanaf heden officieel MedMij partner is als DVA. Hiermee helpen we zorgaanbieders te voldoen aan de wettelijke eis om gegevens uit te wisselen met de Persoonlijke Gezondheidsomgeving; ook wel het PGO genoemd.

Wat betekent onze rol als DVA?

Alle burgers in Nederland moeten digitaal hun medische gegevens kunnen opvragen en inzien. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een PGO. Die gegevens komen daar echter niet vanzelf. Om de medische informatie in te kunnen zien in een PGO moeten zorginstellingen het een en ander inrichten in hun IT-omgeving. Als Dienstverlener Aanbieder (DVA) helpt Axians zorginstellingen met deze inrichting. Dit doen wij volgens de MedMij-standaard.

In feite functioneert Axians als de stekkerdoos waarop iedere PGO stekker ingeplugd kan worden. Met andere woorden, het maakt niet uit welke PGO-applicatie de burger gebruikt. Met die flexibiliteit is ons doel om zorgaanbieders de vrijheid te bieden om het speelveld van informatie uitwisseling op hun eigen manier te ontdekken, zonder dat ze zich beperkt voelen tot één applicatie of geijkte aanpak.

Wij zien zorginstellingen worstelen met nieuwe wet- en regelgeving en de stijgende kosten.  Wij helpen daarin om van de verplichting vooral ook een kans te creëren om dat vanuit één basis goed in te richten. Zo hebben zorginstellingen de basis goed  op orde en zijn de kosten laag. Want de kosten worden door alle deelnemende zorginstellingen gedeeld.

Willemijn van Poppel

Manager Healthcare

Van informatie naar kennis door co-creatie

Het uitwisselen van patiënt- en cliëntgegevens met PGO’s wordt door wet- en regelgeving verplicht gesteld. Toch biedt het fundament dat hiervoor gelegd moet worden veel meer kansen dan enkel deze uitwisselingsvorm. Samen met zorginstellingen Zozijn en Zinzia hebben we een integratieplatform gecreëerd dat voorbereid is op een breed scala aan informatieuitwisseling vraagstukken; nu en in de toekomst.

Waar nu de informatie voor het PGO is ontsloten met gegevens uit Nedap ONS, wordt al gewerkt aan een manier om gegevens te visualiseren voor verbetering van het primaire zorgproces. Doordat hetzelfde integratieplatform als bij het PGO hieraan ten grondslag ligt, zijn nieuwe innovaties sneller te introduceren binnen de organisatie. Tevens wordt er veel geld bespaard doordat een koppeling met bijvoorbeeld Nedap ONS niet nogmaals gebouwd hoeft te worden.

Het toekomstbestendige fundament dat samen is gecreëerd leent zich uitstekend voor uitbreiding, waarbij de input van zorgaanbieders zoals Zozijn en Zinzia leidend is.

Welke stekker er ook ingeplugd dient te worden, het integratieplatform versnelt het proces van innovatie.

Jacob Hoeflaken

Technology Leader

Ook aan de slag met informatieuitwisseling?

Of je nu aan de slag wil met uitwisseling voor het PGO of je ambities liggen in het efficiënter inrichten van zorgprocessen door middel van informatieverrijking; wij staan voor je klaar. Wil je sparren over jouw behoeften en ben je benieuwd naar de aanpak van Zozijn en Zinzia? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.