Zaltbommel, 3 februari 2021 – Axians gelooft in de kracht van kennisdeling. Sinds een aantal jaar werken we dan ook met veel enthousiasme samen met Prof. Dr. Frans Feldberg van de Vrije Universiteit Amsterdam aan het Artificial Intelligence (AI) LAB, onderdeel van de masteropleiding Digital Business & Innovation van de School of Business and Economics. Axians verzorgt de Data Science tutorials van het AI LAB. Tijdens deze praktijkcolleges delen wij onze kennis op het gebied van AI en Machine Learning met studenten, zodat zij actief zelf aan de slag kunnen met de toepassing hiervan op een uitdagende praktijkcase vanuit het bedrijfsleven.

Axians Data Science tutorials

Het AI LAB betreft een intensief studieprogramma van acht weken voor studenten die de Master Digital Business & Innovation volgen. Het programma start dit jaar met een kick-off op 3 februari en heeft als voornaamste doelstelling een brug te slaan tussen de eerder opgedane theoretische kennis van de studenten en de toepassing van AI in de praktijk. Al een aantal jaar op rij verzorgt Axians samen met Frans Feldberg de Data Science tutorials: “Onze studenten zijn zeer enthousiast over deze cursus, met name omdat we een goede mix van theorie en praktijk hebben. De inbreng van Axians in de AI tutorials speelt hierin een essentiële rol. Het is natuurlijk geweldig dat studenten leren van data scientists die de praktijk kennen, ingewikkelde stof uit kunnen leggen aan de hand van concrete business cases waar ze aan werken. Dit werkt niet alleen inspirerend, maar ook motiverend. Dit nog los van de samenwerking die we in het team ervaren, die is altijd zeer prettig, of zoals een student het noemde: ‘a winning team”. 

De Data Science Tutorials gaan op 10 februari a.s. van start. Tijdens tutorials van Axians gaan de studenten zelf aan de slag met AI binnen Microsoft Azure Machine Learning. De leerdoelstellingen zijn 1) inzichten te creëren met behulp van bestaande AI tools en het kunnen beoordelen van de kwaliteit van de inzichten en 2) de benodigde vaardigheden om Data & AI toe te passen bij de realisatie van een datagedreven business model innovatie. De onderwerpen die tijdens de tutorials aan bod komen lopen uiteen van datavoorbereiding en -opschoning tot aan regressies, classificaties, engineering en model tuning. Dit jaar geeft collega Michiel Mosmans de Data Science Turorials namens Axians. Vanwege Covid-19 doen we dit op interactieve wijze via een livestream vanuit de AI Arena. De tutorials worden afgesloten met een AI toets die voor 50% bepalend is voor het eindcijfer.

Praktijkcase: de beste datagedreven Business Model Innovation

Naast de Data Science tutorials bestaat het AI LAB studieprogramma ook uit een praktijkgerichte teamopdracht. Hiervoor hebben maar liefst acht andere betrokken bedrijven een praktijkcasus ingediend. Om de probleemstelling van de case-organisaties te beantwoorden, werken de studenten samen aan de opdracht een datagedreven bedrijfsmodelinnovatie te ontwikkelen. Uiteraard worden de teams ondersteund door de deelnemende bedrijven. Medio maart zal elk team hun datagedreven bedrijfsmodel-innovatie pitchen voor een jury volgens het Dragons’ Den format. Elk jurylid ontvangt een bedrag om te investeren in de businessmodellen die worden gepitcht. Het team dat erin slaagt het meeste geld binnen te halen krijgt één extra punt voor de teamopdracht, die ook voor 50% bepalend is voor het eindcijfer.

Let the games begin…

Collega Michiel heeft er enorm veel zin in om met de studenten aan de slag te gaan met AI:  “Er zijn genoeg trainingen die studenten in staat stellen om Machine Learning modellen te maken, maar wat ik echt leuk en onderscheidend aan het AI LAB vind is dat studenten met een vraagstuk vanuit de business aan de slag gaan en deze moeten vertalen naar een ML model dat daarbij past. In dit proces ontwikkelen ze ook hun communicatieve vaardigheden door middel van klantcontact en het gezamenlijk in kaart brengen van de uitdaging. Het gaat dus veel verder dan alleen de technische aspecten van modelontwikkeling, deze disciplinaire benadering gaat ze in de toekomst veel brengen. Wij zijn ook erg benieuwd wat straks de beste datagedreven bedrijfsmodelinnovatie wordt, dus let the games begin”.

Axians wenst Frans en zijn studenten veel succes, maar ook heel veel plezier met het AI LAB!