Hieronder hebben we een samenvatting van het wetsvoorstel over verpakkingen van de EU, met daarin de belangrijkste punten voor jou AGF bedrijf op een rijtje gezet in een samenvatting: 

1. Losse verkoop

Fruit zal niet langer meer verkocht mogen worden in bakjes van schuim bedekt met plastic folie. Voortaan moet het fruit los verkocht worden.

2. Labels

Nieuwe labels op verpakkingen zullen duidelijker maken voor consumenten hoe ze het afval moeten scheiden.

3. Percentages

Op verpakkingen moet staan hoeveel procent bioplastic of biobased materiaal erin zit.

4. Decompositie

Daarnaast moet erop staan hoe lang het duurt voordat de verpakking afgebroken is. Inclusief de voorwaarden waarop en in welke omstandigheden de verpakking kan afbreken.

5. Certificeringen

Verpakkingen die composteerbaar zijn plus voor industrieel gebruik, zijn alleen toegestaan voor (filterkoffie)pads, theezakjes, fruit- en groentestickers en hele lichte plasticzakken. Op al die producten moet staan dat ze gecertificeerd zijn voor industriële compostering.

6. Recyclebaar

Daarnaast moet verpakkingsmateriaal zo goed als afbreekbaar of recyclebaar zijn. Bijvoorbeeld bij appelstickers.

7. Geen lege ruimte

In verpakkingen moet zo min mogelijk ‘lege ruimte’ zitten nadat het product erin is verpakt.

8. Closed loop

De EU wil met dit wetsvoorstel verpakkingen voor de AGF naar een tijdperk gaan waarin de primaire bron voor het produceren van verpakkingen al eerder gebruikt materiaal is. Dit moet ervoor zorgen dat in 2030 al het verpakkingsmateriaal op de Europese markt recyclebaar is.