Leer in 8 minuten

  1. Hoe je meer kunt denken vanuit het perspectief van een OT’er
  2. Waar het meestal misloopt in de communicatie tussen IT en OT
  3. Hoe de samenwerking met OT je uiteindelijk meer resultaat oplevert

IoT voor machinebouwers is niet moeilijk: drie zorgen weggenomen

Met de digitale ontwikkelingen van de afgelopen jaren, zijn de kansen en mogelijkheden voor machinebouwers om zich te ontwikkelen flink toegenomen. Het moment is aangebroken om je voor te bereiden op de digitale toekomst. Internet of Things  maakt een groot deel uit van die toekomst. Thuis verwachten we al jaren dat onze apparaten met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen. Waarom zou dat op de werkvloer anders zijn? Hoe eerder je begint met het implementeren van IoT, hoe groter de voorsprong op je concurrenten.

Inmiddels weet je al lang en breed welke voordelen IoT met zich meebrengt, dat heb je kunnen lezen in het blogartikel ‘Vier redenen om als machinebouwer te starten met IoT’. Je weet dat het slimmer maken van je apparaten en machines je veel kan opleveren, maar het lijkt best ingewikkeld om dat te realiseren. Hoe haal je de benodigde data uit machines? Hoe zorg je dat alle machines met het internet verbonden zijn? En hoe ingewikkeld is het om al die machinedata te analyseren? Kortom: is dat niet veel te complex voor ons?

In dit artikel bespreken we drie zorgen die machinebouwers herkennen met betrekking tot het implementeren van IoT. We leggen je uit waarom die zorgen overbodig zijn en dat je de stap naar IoT eigenlijk best eenvoudig kunt zetten. Bovendien laten we je zien dat de kans groot is dat je al verder bent dan je op dit moment denkt. En we geven je enkele handvatten hoe jij je machines slimmer kunt maken.

1. Zijn mijn machines wel slim genoeg?

Het verzamelen van data is het uitgangspunt om je machines en apparaten slimmer te maken. Aan de hand van data uit al je machines kun je allerlei processen optimaliseren, potentiële problemen voorzien en realtime simulaties uitvoeren. Het vergaren van deze data is dus van groot belang om stappen te zetten met IoT.

De meeste machines en apparaten produceren al veel data en zijn eigenlijk al slimmer dan je misschien denkt. De machine heeft deze informatie nodig om te functioneren en vaak kun je er in praktijk al eenvoudig bij. Meestal wordt deze informatie al tijdelijk opgeslagen in een system log, meestal fysiek op het apparaat. Je kunt hierbij denken aan een rolling log die opgeslagen wordt, zodat een monteur bij problemen kan zien wat er is gebeurd in de afgelopen 24 uur. Deze informatie wordt ‘gepusht’ en ‘geflusht’ vanwege het beperkte geheugen en omdat voor een storing of onderhoud alleen de data van de laatste paar uur relevant is. Het verzamelen van deze data ligt ten grondslag aan het implementeren van IoT

Niet alle apparaten verzamelen precies die data die jij nodig hebt, of misschien wil je wel gewoon méér data verzamelen dan een machine zelf doet. Als je ze slim (of slimmer) wil maken, kun je vrij eenvoudig gebruik maken van extra sensoren. Deze kunnen precies meten wat jij wil, zoals bijvoorbeeld het aantal omwentelingen of trillingen per seconde, het energieverbruik of hoeveelheid fijnstof in de lucht. Deze sensoren zijn eenvoudig achteraf te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een kleine toolkit, met de benodigde sensoren en een handleiding, ontwikkelen die eenvoudig te installeren is. Het is dan een kleine extra stap voor een monteur – als hij toch onderhoud moet plegen – om die binnen een paar minuten aan bestaande machines te koppelen.

Dataverzameling ten behoeve van IoT kun je zo groot of zo klein maken als je zelf wil: door te beginnen met een paar machines en de data die eenvoudig te ontsluiten is, maak je van het starten met IoT een behapbaar proces. Later kun je dan opschalen en extra machines, apparaten en sensoren toevoegen.

2. Kan ik mijn machines wel verbinden?

Bij Internet of Things draait het natuurlijk allemaal om de verbinding tussen de machines en apparaten en het internet. Je hebt data beschikbaar, maar hoe nu verder? Hoe zorg je er nu voor dat je iets kunt doen met deze data op een centraal IoT platform in de cloud?

Vaak beschikken je machines al over een poort om machinedata uit te lezen. Een monteur hoeft alleen in te pluggen om toegang te krijgen tot de gegevens van de machine. Deze toegangspoort, bijvoorbeeld een USB-, ethernet- of RS-485-poort, kun je ook gebruiken voor het ontsluiten van data naar het internet. Simpelweg door die poort te verbinden met een beveiligde gateway die de data verstuurt naar een IoT platform. Via WiFi, 5G of een ander netwerkprotocol als Narrowband IoT, Sigfox of LoRa. Op zo’n platform kan data dan voor veel langere tijd bewaard worden. Ook wanneer je losse sensoren plaatst kun je die eenvoudig op de gateway aansluiten. Zijn je machines nog niet verbonden met het internet, dan kun je zo’n gateway eenvoudig toevoegen aan de kit waarmee je ook de benodigde sensoren plaatst.

Wil je al meteen een grotere stap zetten, dan kun je ook kiezen voor een geavanceerde gateway, die tevens als edge device gebruikt kan worden. Dat betekent in de basis dat bepaalde functionaliteiten van het IoT platform op de gateway worden uitgevoerd.  Bijvoorbeeld om bepaalde waarden – zoals de temperatuur van een machine – lokaal te monitoren, maar ook om op een veilige en betrouwbare manier updates van instellingen en firmware uit te voeren. Dit zijn allemaal functionaliteiten die standaard onderdeel uitmaken van een modern IoT-platform en dus snel en eenvoudig in gebruik kunnen worden genomen.

Schema hoe je machine data kan ontsluiten

3. Is het monitoren en analyseren van machinedata niet veel te complex?

Ja, AI, machine learning en andere aspecten van IoT, die misschien een beetje futuristisch klinken, zijn inderdaad ingewikkeld. Een goed IoT-platform biedt deze functionaliteiten echter op een gestandaardiseerde en toegankelijke manier aan. Zodat je zelf niet hoeft uit te vinden hoe je die technologie moet toepassen. Bovendien zijn technologieën als AI, machine learning en streaming analytics de laatste jaren veel toegankelijker en betaalbaarder geworden. Deze termen klinken misschien als toekomstmuziek, maar ze zijn dichterbij dan je denkt. Vaak is 80% van de functionaliteit die jouw bedrijf nodig heeft al aanwezig op een IoT-platform. Het is belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen wat je precies wil doen met de data die je verzamelt, zodat je op zoek kunt gaan naar een platform dat aansluit op wat jij nodig hebt.

Het is ook van belang om klein te beginnen met IoT, om het op die manier voor jezelf behapbaar te houden. Begin met een klein aantal machines en voeg daar, wanneer je er klaar voor bent, meer apparaten aan toe. De kleinste stappen kunnen immers al veel opleveren. Zo is het bijvoorbeeld heel eenvoudig om de data die je apparaten al genereren te monitoren op basis van ingestelde normwaarden. Daarmee kun je al veel inzichten opdoen die fungeren als aanknopingspunten voor verbeteringen. Let wel: het zetten van kleine stappen betekent niet dat je voor elke stap een aparte oplossing moet bedenken. Gebruik een flexibel en schaalbaar IoT-platform als fundament, waar je eenvoudig steeds meer assets en nieuwe functionaliteiten aan kunt toevoegen. Op deze manier creëer je één IoT-omgeving waarin je het meeste uit je data haalt!

Je hebt al meer dan je denkt

Als machinebouwer is het van groot belang om te blijven optimaliseren. Digitalisering helpt je om bestaande machines en apparaten te verbeteren. Bovendien wil je ervoor zorgen dat klanten optimaal gebruik maken van hun machines aan de hand van de juiste instellingen en met kennis van de materialen en grondstoffen. Met een IoT-platform wordt dit een stuk eenvoudiger.

IoT lijkt misschien heel ingewikkeld, maar het valt uiteindelijk erg mee. Met de data die je machines al aanleveren, kom je al een stuk verder dan je denkt. Bovendien is het niet moeilijk om meer data te genereren met behulp van sensoren en de machines te verbinden met behulp van gateways. Zoals je kunt lezen is het lang niet zo complex om te beginnen met het slimmer maken van je bestaande en nieuwe machines, al is het alleen maar omdat je klein kunt beginnen en stappen kunt maken die passen bij jouw proces. Zo kun je je in je eigen tempo voorbereiden op de toekomst.

Wat houdt jou tegen om IoT te implementeren bij het bouwen van machines?