Steeds meer transportbedrijven en logistiek dienstverleners maken gebruik van Industry 4.0-toepassingen. Denk aan vliegende of varende drones, sensoren die tijdens opslag en transport de conditie van goederen meten, camera’s die processen monitoren. Maar denk  ook aan automatisch geleide voertuigen (AGV’s) in de haven, zelfrijdende vorkheftrucks in magazijnen of op afstand bestuurbare voertuigen. Dit brengt met zich mee dat er steeds meer machine-to-machine (M2M) communicatie plaatsvindt, bijvoorbeeld door het gebruik van vliegende of varende drones.

Latencygevoelige M2M-communicatie

M2M is communicatie die vaak geen latency verdraagt. Want als een camera waarneemt dat de route is geblokkeerd, maar dat signaal komt niet of te laat binnen bij de software die het autonome voertuig of de drone aanstuurt, dan is het ongeluk al gebeurd. Daar komt bij: hoe missiekritischer de datacommunicatie is, hoe aantrekkelijker het voor kwaadwillenden wordt om hierop in te breken en processen moedwillig in de war te schoppen. Denk maar aan het notPetaya-virus dat grote terminals in de Rotterdamse haven platlegde.

Je eigen 5G-netwerk

Voor deze situaties – dat wil zeggen duizenden IoT-devices, geen latency en extreem goede beveiliging – is private 5G de meest geschikte technologie. Hierbij maak je gebruik van exact dezelfde technologie als mobiele operators, alleen heb je het netwerk volledig in eigen beheer. Het grote voordeel is dat je te allen tijde bereik hebt, ook in geval van calamiteiten en bij overbelasting van de publieke 5G-netwerken. Hier kunnen functionaliteiten zoals Mandown aan worden toegevoegd. Er wordt dan automatisch een bericht verstuurd op het moment dat een medewerker in een noodsituatie zit.

Daar komt bij dat er momenteel nauwelijks 5G radio’s beschikbaar zijn op de markt. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Je wilt daarom als logistiek bedrijf wel klaar zijn voor de toekomst. Daarom kunnen wij een 5G Ready-omgeving ontwerpen, gebruikmakende van 4G-technologie. Door de juiste fundamentele keuzes maak je een toekomstige overstap naar 5G eenvoudig en (kosten)efficiënt. Bovendien zijn er devices die met behulp van relatief simpele aanpassingen omgezet kunnen worden van 4G naar 5G wanneer het moment daar is. En in onze eigen 5G lab kunnen we vooraf de situatie bij de klant nabootsen en testen. Kortom: investeren in de juiste technologieën en devices zal zich altijd uitbetalen en bijdragen aan een succesvolle overstap naar de toekomst van 5G!

Voordelen private 5G

De voordelen van een private 4G of 5G netwerk zijn divers:

  1. Doordat het eigen netwerk is, ben je niet van operators afhankelijk voor je bereikbaarheid en connectiviteit. Juist bij calamiteiten, als communicatie cruciaal is, kunnen de netwerken van publieke providers overbelast raken en impact hebben op jouw business- of missiekritische bedrijfsprocessen. Met private 4G of 5G kun je te allen tijde blijven communiceren via spraak en data.
  2. Met private 4G of 5G kun je je kritische communicatie eenvoudig scheiden van je minder kritische communicatie. Dat laatste kan bijvoorbeeld gewoon via wifi of DAS Neem een distributiecentrum met daarboven kantoren: het kantoorpersoneel maakt gebruik van het wifinetwerk. De handhelds van de magazijnmedewerkers communiceren via een private netwerk.
  3. Private 4G of 5G is geschikt voor omgevingen met veel mobiliteit. Waar je bij wifi makkelijk contact verliest als het netwerk schakelt tussen twee access points, zijn cellulaire technieken zoals 4G juist ontworpen voor omgevingen met veel mobiliteit.
  4. Een private netwerk is heel veilig. Het protocol is niet te hacken en doordat het netwerk in eigen beheer is, heb je ook je beveiliging in eigen handen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het netwerk niet te verbinden met het internet zodat er van buitenaf niet op in te breken is. Private 5G doet daar nog eens een schepje bovenop doordat de technologie gebruikmaakt van nog meer veiligheidsprotocollen en authenticatiemechanismen.
  5. Private netwerken hebben een zeer lage latency. Dat is met name belangrijk voor real-time toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan autonoom rijdende voertuigen in de haven, die zeer dicht op elkaar moeten kunnen rijden en toch tijdig moeten kunnen remmen als er onverwacht iets opduikt op de route. Of denk aan het aansturen van drones.
  6. Je kunt je standaard devices blijven gebruiken op een private netwerk. Dat kunnen standaard smartphones, tablets of modems zijn, maar bijvoorbeeld ook ‘ruggedized’ versies daarvan die tegen een stootje kunnen of die je onder de kraan kunt afspoelen.
  7. Private 4G of 5G is door de open architectuur bovendien makkelijk te koppelen aan andere systemen, zoals de telefooncentrale of brandmeldinstallatie.

Wil je meer weten over de toepassing van een private mobile network in Transport of Logistiek? Neem dan gerust contact met ons op via het formulier hieronder!

Neem contact met ons op: