Stap 1 AI ladder: Maak data eenvoudig en toegankelijk

Informatie is een onmisbare asset in de besluitvorming voor organisaties en dat belang blijft toenemen. Data geeft niet alleen een goed beeld van de dagelijkse activiteiten, het helpt ook om vooruit te kijken. Met AI en Machine Learning verbeteren organisaties hun besluitvorming en doen ze voorspellingen. De inzet van deze tools is heel breed, van het bepalen van de ideale orderpick-route in een magazijn of voorspellen van levertijden tot het matchen van voorraad en het opstellen van verkoopprognoses. De potentie is enorm, tegelijkertijd vereisen effectieve AI en Machine Learning wel een moderne dataomgeving. Stap 1 op weg naar datagedreven werken is dat  data altijd betrouwbaar en snel toegankelijk is.

‘Geen Artificial Intelligence (AI) zonder informatiearchitectuur (IA)’ is een veelgehoorde uitspraak als organisaties de inzet van AI overwegen. Een goede informatievoorziening is altijd het fundament. Zeker nu de hoeveelheid en variëteit aan data exponentieel groeien, is grip op databronnen en -stromen een fikse uitdaging. Dat lukt alleen door data uit verschillende bronsystemen slim te integreren, te beheren en te vertalen naar bruikbare informatie. Het inrichten van een datalake en/of datawarehouse met betrouwbare en toegankelijke data is de basis voor zo’n stabiele informatiearchitectuur. De verbinding met alle bronsystemen is onmisbaar om snel en slim bruikbare data op te halen en businessvragen adequaat te kunnen beantwoorden.

Axians_Data Analytics_Informatie architectuur

Steeds de beste oplossing samenstellen voor data & AI

De inrichting van een effectieve data-omgeving vereist een combinatie van verschillende technologieën. Als je voor AI- of Machine Learning-toepassingen elke keer weer opnieuw een omgeving moet inrichten, inclusief hard- en software vraagt dat veel capaciteit en investeringen. Bovendien is deze opzet niet flexibel en schaalbaar, en werkt het verspilling in de hand. IBM Cloud Pak for Data biedt hiervoor een oplossing. Het is een flexibel en modulair platform met een breed aanbod data- en AI-services waarmee eindgebruikers elke keer de beste oplossing kunnen samenstellen. Dit alles is eenvoudig, efficiënt en zonder de eerder genoemde overhead. Je kiest een set aan applicaties, benodigde capaciteit en draait deze zolang je ze nodig hebt op het platform; dit kan variëren van een paar minuten tot 24/7. Hiermee zijn de toepassingen schaalbaar en eenvoudig aan- en uit te zetten.

Impuls om data-omgeving te moderniseren

Door deze modulaire aanpak richt je met een paar muisklikken een data-omgeving in. De benodigde connectoren voor de verbinding met alle gangbare bronsystemen zijn al beschikbaar. De keuze is aan jou om data te bewaren in een datalake, datawarehouse of aan te bieden via datavirtualisatie. Dit laatste is een moderne technologie om data uit één of meerdere bronnen real-time beschikbaar te stellen en zonder de data vooraf te verplaatsen. Zo zijn eerdere investeringen in een informatiearchitectuur gewaarborgd. Aan de andere kant biedt het platform een impuls om laagdrempelig te moderniseren

De menselijke factor in datagedreven werken

Een modern platform en een goede informatiearchitectuur zijn niet afdoende. AI en Machine Learning zijn niet mogelijk zonder technologie en data slim bijeen te brengen. Toch gaat echt data-gedreven werken verder dan dat. Hier zijn we ons bij Axians zeker van bewust, want ook de menselijke factor speelt een bepalende rol. Hoe mooi en geavanceerd de techniek ook is, uiteindelijk moeten mensen er wel mee kunnen en willen werken. Met IBM Cloud Pak for Data is het technische aspect volledig afgedekt. Effectieve inzet van AI vereist naast vaardigheden en inzicht ook het vertrouwen vanuit de organisatie om op basis van de gepresenteerde inzichten en voorspellingen te durven beslissen.

Makkelijker en effectiever werken met data

Het is dus net zo belangrijk om de mensen concreet te laten zien dat AI en Machine Learning niet alleen besluitvorming, maar juist het dagelijkse werk makkelijk, leuker en effectiever maken. In plaats van op gevoel of jarenlange ervaring, wordt besluitvorming gebaseerd op feiten vanuit één versie van de waarheid. Of het nu gaat om een efficiënte route in een magazijn of het optimaliseren van voorraad en verkooptrends. Door mensen de tools te bieden om dit zelf te ontwikkelen en ontdekken, gaan de voordelen verder dan kostenverlaging of risicobeheersing. Daarom ligt de focus bij de eerste trede van de AI-ladder op verzamelen: snel en slim kwaliteitsdata ophalen.

In onze volgende blog over IBM Cloud Pak for Data gaan we dieper in op de tweede trede van de AI Ladder – het organiseren van data

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je graag meer weten over Cloud Pak for Data van IBM? Laat het ons weren via onderstaand formulier, dan nemen wij snel contact met je op.