Geschreven door Eduard Berteler, Business Segment Manager bij Axians

 Als consultant help je organisaties om hun ambities te verwezenlijken. Hierbij draait alles om de twee P’s: projecten en planning. Want om succesvol te zijn, moet je binnen de gestelde tijd en het beschikbare budget je doelen halen. Er zijn allerlei slimme tools die je helpen om resources efficiënt in te zetten, risico’s in te schatten en scenario’s door te rekenen. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt aantrekkelijk gepresenteerd op een dashboard. Maar kun je ook echt iets met wat je ziet? Of is het tijd dat je ‘data literate’ wordt?

Met data literacy of datageletterdheid bedoelen we kortgezegd dat je in staat bent om data kritisch te kunnen lezen, begrijpen, analyseren en om te zetten in de juiste acties. In dit blog vertel ik je hier meer over.

 Krijg grip op data

Datagedreven werken wordt steeds belangrijker in de wereld van adviesbureaus. Projecten worden complexer, er zijn meer mensen bij betrokken, al dan niet op afstand. Voor het beste resultaat wil je niet adviseren en projecten runnen op gevoel, maar op basis van harde gegevens. Met intelligente software volg je projecten tot op detailniveau.  Analyses helpen je om de voortgang te bewaken: komt het aantal uren nog overeen met wat in het contract staat? Dat is de achteruitkijkspiegel.

Maar je wilt ook juist vooruit kijken. Big Data in combinatie met slimme Business Intelligence en kunstmatige intelligentie geven je ook de mogelijkheid om steeds beter te voorspellen waar je projecten gaan uitkomen. Je kunt steeds beter ongewenste overschrijding mitigeren en het helpt je om daarnaast nieuwe kansen te spotten.

 Zet data om in informatie met een ECHT dataplatform

Om snel waarde te halen uit data moet je wel eerst de juiste technische basis leggen. Een data-integratieplatform helpt je om data uit verschillende bronnen op een centrale plek te verzamelen en geschikt te maken voor (voorspellende) analyses. Een data analytics platform zoals dat van Qlik automatiseert bovendien veel acties, waardoor je extra tijd bespaart. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer handmatig allerlei gegevens over te zetten. Door de ingebouwde Augmented Intelligence krijg je informatie in de vorm van grafieken, rapporten, kaarten en tabellen, waarop je gelijk strategische beslissingen kunt baseren of die je verder kunt aanpassen.

 Train om data te gaan begrijpen

Maar de vraag is of je hetgeen je ziet ook echt kunt begrijpen. Wat zeggen bepaalde percentages precies? Welk gewicht moet je toekennen aan al die cijfers en metertjes op je dashboard? Snappen je klanten ook wat ze zien?

Bij Axians werken we al jaren samen met Qlik, dat voor het datagedreven werken uitstekende BI software heeft ontwikkeld. Maar wil je zeker zijn dat je tot de juiste actie overgaat, dan is het belangrijk om je datageletterheid te trainen. Onze Data Coaches helpen je om data echt te leren doorgronden en datageletterd te worden. Zodat je zeker weet dat je het meeste haalt uit jouw data en analytics en dat je besluiten neemt die jou en je klant vooruithelpen.

Meer weten over Qlik?

Wil je meer weten over Qlik Sense en wat de toegevoegde waarde hiervan binnen jouw organisatie kan zijn? Een afspraak maken of een demonstratie aanvragen? Neem dan contact met ons via info.bi.nl@axians.com of telefoonnummer 088 – 597 55 00.

Meer weten over Datageletterdheid?

Wil je meer weten over onze data literacy aanpak, lees dan ons whitepaper ‘Datageletterdheid als onmisbare succesfactor voor datagedreven organisaties’. Of neem direct contact met ons op. Dit kan per e-mail naar eduard.berteler@axians.com of telefonisch op  +31(0)651141553. We helpen je graag!