Datagedreven werken is voor veel productiebedrijven nog best een uitdaging. Data is er vaak voldoende. Maar hoe haal je daar slim de meerwaarde uit en zorg je dat de gehele organisatie ook daadwerkelijk van de inzichten profiteert? Zeker als de verwachting is dat dit snel en intuïtief kan met self-service BI. En dit alles in een dynamische omgeving waarin bronsystemen veranderen en er steeds nieuwe vragen uit de business komen. Een centraal dataplatform dat snel aan te passen is aan de informatiebehoefte van de gehele organisatie – IT én OT  – is dan het perfecte startpunt.

De beschikbare BI-tooling is divers en krachtig, maar de waarde van data blijft afhankelijk van een slim ingericht en schaalbare data-omgeving. Dit begint bij het op orde hebben of brengen van de brondata en het datamodel. Dat is het startpunt, ongeacht of je als productiebedrijf al BI of analytics toepast of er mee wilt starten. Het voordeel van het Maestro-dataplatform is dat je in staat bent sneller een toekomstbestendig dataplatform neer te zetten. Door operationele data uit diverse bronsystemen op basis van business logica tot een model samen te voegen, kun je sneller aan de slag met rapportages en analyses.

Snel use cases bouwen

In een omgeving waarin het aantal bronsystemen blijft toenemen, bijvoorbeeld door sensordata of andere IoT-toepassingen, is het belangrijk dat deze snel en betrouwbaar in het dataplatform geïntegreerd worden. Deze streaming data moet ook eenvoudig te combineren zijn met het BI-landschap en dataplatform moet er op voorbereid zijn. Maestro biedt hiervoor een flexibel, schaalbaar en veilig fundament, op basis waarvan (productie)bedrijven in de praktijk veel minder tijd kwijt zijn aan de inrichting van het data platform. Zo kunnen ze  snel nieuwe vraagstukken toevoegen waarmee de gebruikers aan de slag kunnen.

Korte time to data

Snelle toegang tot data is belangrijk als je als organisatie real-time stuurinformatie wilt genereren. Beter inzicht in je eigen data helpt processen optimaliseren en versterkt het concurrentievoordeel. Dit gaat verder dan het samenvoegen van OT- en IT- data in een dataplatform, want met de juiste BI-tooling is het mogelijk sneller in te haken op business vragen en de juiste inzichten te creëren. In combinatie met snelle softwareontwikkeling verloopt het opzetten en aanpassen van dashboards, zowel vanuit OT- als IT-perspectief veel sneller. De inzet van BI voor medewerkers wordt ook laagdrempeliger. Medewerkers krijgen het heft in handen om hun nieuwe vragen zelf te beantwoorden.

Toegang tot inzicht

Het zwaartepunt van BI ligt momenteel nog bij de kantooromgeving, toch liggen er voor de productieomgeving heel veel kansen. Het vertrekpunt van organisatiebreed datagedreven werken is één dataplatform dat alle operationele data samenbrengt en de business logica van de organisatie toevoegt. Hiermee wordt een eenduidige data set voor analyse toepassingen gecreëerd. Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn essentieel, zodat nieuwe databronnen eenvoudig geïntegreerd kunnen worden om de aanwezige data te verrijken.  Met de juiste tooling kan vervolgens iedereen vanuit zijn eigen databehoefte dashboards en inzichten creëren. Door dat op een laagdrempelige manier te faciliteren, krijgt iedereen toegang tot de inzichten die helpen om bedrijfsactiviteiten doelgericht te sturen en te optimaliseren.

Binnen een productiebedrijf beschikken de fabriek- (OT) en kantooromgeving (IT) beide over waardevolle data. De waarde is echter veel groter als je alle data centraal samenbrengt. Lees hier het e-book die de  zes veelvoorkomende uitdagingen  uitlegt om meer verbinding tussen data uit de fabrieks- en kantooromgeving te realiseren.