Wat is Private LTE?

Private LTE (wat staat voor Long Term Evolution) is de opvolger van private GSM. Een private GSM-netwerk is alleen geschikt is voor spraak, SMS en een heel klein beetje data. Voor private GSM-gebruikers is het in deze tijd interessant om de overstap naar private LTE of private 5G te overwegen.  Waar private GSM nog gebruikmaakt van van voornamelijk spraak gedreven 2G-technologie, benut private LTE dezelfde data gedreven 4G-technologie als publieke 4G-netwerken. In dit geval is het netwerk echter niet van die operator, maar van jezelf. Je krijgt je eigen SIM-kaarten en hebt het netwerk volledig in eigen beheer. Zo ben je ook onafhankelijk van eventuele storingen op het publieke mobiele netwerk. In dit soort gevallen kiezen veel organisaties voor mobile devices met een dual SIM mogelijkheid. Dan kun je zowel van het eigen netwerk als ook van het publieke mobile netwerk gebruik maken.

Waarom kies je voor Private LTE?
Veel organisaties maken voor hun interne communicatie nog gebruik van devices die een lage bandbreedte nodig hebben, zoals  DECT, pagers of portofoons.  Deze devices met de daarbij behorende technologieën voldoen niet meer in de behoefte van nu. De vraag naar betrouwbare datacommunicatie door de enorme groei van applicaties neemt toe.  Bovendien willen medewerkers graag werken met één device. Private LTE in combinatie met een smartphone voldoet aan al deze eisen.

Voordelen Private LTE
Private LTE biedt diverse voordelen ten opzichte van andere technologieën:

  • Doordat private LTE je eigen netwerk is, ben je niet van operators afhankelijk voor je bereikbaarheid en connectiviteit. Juist bij calamiteiten, als communicatie cruciaal is, kunnen de netwerken van publieke providers overbelast raken en impact hebben op jouw business- of missiekritische bedrijfsprocessen. Met private LTE kun je te allen tijde blijven communiceren via spraak en data.
  • Met private LTE kun je je kritische communicatie eenvoudig scheiden van je minder kritische communicatie. Dat laatste kan gewoon via wifi verlopen. Neem een zorgorganisatie: cliënten, patiënten en bezoekers kunnen via het wifinetwerk (beeld)bellen, tv kijken etcetera; oftewel niet kritische data-communicatie. Het personeel gebruikt private LTE om te bellen, voor de kritische toepassingen zoals verpleegoproepen, reanimatie-alarmen spraak tussen verplegend personeel en om het elektronisch patiëntendossier met een mobiel device te benaderen.
  • Private LTE is geschikt voor omgevingen met veel mobiliteit. Waar je bij wifi makkelijk contact verliest als het netwerk schakelt tussen twee access points, zijn cellulaire technieken zoals 4G juist ontworpen voor omgevingen met veel mobiliteit.
  • Een private LTE-netwerk is heel veilig. Het LTE protocol is niet te hacken en doordat het je eigen netwerk in eigen beheer is, heb je ook je beveiliging in eigen handen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen het netwerk niet te verbinden met het internet zodat er van buitenaf op in te breken is. Daardoor is een private LTE-netwerk erg secure.
  • Private LTE heeft zeer lage latency. Dat is met name belangrijk voor “real-time” toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan autonoom rijdende voertuigen in de haven, die zeer dicht op elkaar moeten kunnen rijden en toch tijdig moeten kunnen remmen als er onverwacht iets opduikt op de route.
  • Je kunt je standaard devices blijven gebruiken op een private LTE-netwerk. Dat kunnen standaard smartphones, tablets of modems zijn, maar bijvoorbeeld ook “ruggedized” versies daarvan die tegen een stootje kunnen of die je onder de kraan kunt afspoelen.

Met zijn eenvoudige en open architectuur, betrouwbare verbindingen en hoge bandbreedte biedt Private LTE gegarandeerde connectiviteit op een besloten netwerk dat onafhankelijk is van mobiele providers. Private LTE is door de open architectuur bovendien makkelijk te koppelen aan andere systemen, zoals de telefooncentrale of brandmeldinstallatie.

Private LTE in de zorg: waarom juist nu?

Zorginstellingen staan de komende jaren voor een uitdaging. Het dataverkeer op hun netwerken – door personeel én bewoners of cliënten – neemt sterk toe. Maar dat mag zeker niet ten koste gaan van de betrouwbaarheid, snelheid en veiligheid van de alarmering of andere ‘missie-kritische communicatie’. Daarom kiezen zorginstellingen steeds vaker voor een gescheiden Private LTE netwerk. Dat is een goed betaalbare oplossing en een goede investering voor de komende jaren.

Introductie van Private 5G

De vraag die veel organisaties zich wellicht stellen is: maakt 5G de investering in Private LTE niet overbodig? Private GSM is immers ook vervangen door Private LTE. En ja, op termijn zal dat ook gebeuren. Maar de komende jaren kun je zeker nog met een private LTE-netwerk vooruit. Op dit moment is het technisch, op beperkte schaal  mogelijk een private 5G netwerk te realiseren. Wij zijn klaar voor de 5G technologie, maar helaas veel devices die onze klanten nu gebruiken nog niet. Voor veel organisaties zal daarom een Private LTE oplossing meer voor de hand liggen.

Omdat  de kosten voor radio’s en het core netwerk nu nog hoog zijn, weegt dat niet op tegen de extra meerwaarde van 5G. Wij hebben daarom voor een tussenoplossing gekozen, 5G Ready. Wij denken tijdens ons ontwerp van het te implementeren Private LTE netwerk al met je mee over de extra mogelijkheden die Private 5G met zich meebrengt. Wij ontwerpen een 5G Ready-omgeving, gebruikmakende van 4G-technologie.

Neem contact met ons op: