De voordelen van ERP systemen?

  • De voordelen van een ERP systeem? Bedrijfsprocessen verlopen efficiënter vanwege controle vanuit één systeem
  • De gehele organisatie werkt vanuit één databron
  • Tijdbesparend, informatie hoeft maar éénmalig vastgelegd te worden
  • Het onderhoud en de ondersteuning zijn eenvoudiger dan bij een best-of-breed systeem
  • Lagere kosten voor onderhoud en ondersteuning

 

Het beste van software zonder compromissen

Wij snappen dat je geen genoegen wilt nemen met minder. Gelukkig is dat met moderne ERP software al lang niet meer het geval! De processen zijn perfect op elkaar afgestemd, zodat nog efficiënter kunt werken dan je gewend bent. Zo hoef je niet langer uit te wijken naar verschillende best of breed applicaties om het optimale uit je werk te halen. Kun je toch niet zonder die ene applicatie?

Dan kan deze gemakkelijk gekoppeld worden aan het ERP systeem. In alle gevallen behoud je zo de kracht van integratie en de voordelen van één databron, zonder compromissen te hoeven sluiten.

Toe aan ERP of geen idee? Ontdek het met deze checklist

ERP systemen zijn onmisbaar voor moderne, gestroomlijnde bedrijven.

Stel je voor: je startte als eenmanszaak maar inmiddels ben je toch écht te groot geworden om je boekhouding nog in Excel te doen. Of: jouw organisatie bestaat al langer, maar de markt waarin je je bevindt verandert. Deze verandering heeft grote gevolgen voor je werkprocessen en de manier van factureren.

Als je je herkent in één van bovenstaande organisaties, dan is de kans groot dat onderstaande checklist je stuurt naar een ERP systeem die je helpt om grip en controle te houden zodat iedereen weet wat er speelt. Zo ontdek je de voordelen van ERP systemen.

Best-of-breed vs ERP

Uiteraard wil geen enkele afdeling concessies doen aan functionaliteiten en mogelijkheden en moet het systeem hen optimaal ondersteunen om het beste resultaat behalen. Veel mensen denken daarom dat een best-of-breed systeem voor hen het beste werkt. Toch is dit niet altijd de beste oplossing voor de volledige automatisering van jouw bedrijfsprocessen. Want veel processen hebben afdelingsoverstijgend informatie en met verschillende systemen ben je al snel dubbel werk aan het doen.

Bedrijfsprocessen verlopen een stuk sneller wanneer je controle hebt vanuit één systeem, het onderhoud en de ondersteuning is eenvoudiger en ook de kosten vallen zo lager uit. Binnen een ERP systeem werkt de gehele organisatie aan het verrijken van één databron en is informatie altijd centraal beschikbaar. Zo behaal je het allergrootste voordeel wat je bereiken kunt: 360 graden inzicht.

Controle vanuit één systeem

Het grote voordeel van een ERP systeem is de controle die je krijgt over jouw organisatie. Veel processen binnen organisaties zijn afdelingsoverstijgend. Het is dan ook niet vreemd dat één van de grootste valkuilen bij procesautomatisering het op elkaar aansluiten van afdelingsspecifieke systemen is.

Koppelvlakken creëren tussen verschillende applicaties is lastig en vergt veel onderhoud om ze optimaal te laten functioneren over de lange termijn. Met een ERP systeem zijn afdelingsoverstijgende processen standaard gekoppeld aan elkaar en dus 100% onder controle.

In plaats van dat iedere afdeling ‘zijn eigen waarheid’ creëert, wordt communicatie en samenwerking met ERP software gestimuleerd en bereik je efficiency. Het verkoopproces wordt voedend voor projecten en contracten. Bij de uitvoer van projecten zijn HRM zaken als verlof en competenties direct beschikbaar voor de projectplanning.

 

 

 

De contractadministratie, wederom gevoed door data uit het verkoopproces, biedt inzicht in ’service ondersteuning die bewaakt wordt door je servicedesk met behulp van incident, problem en change management.

Doordat gegevens slechts één keer ingevoerd hoeven te worden elimineer je dubbele invoer, wat foutgevoelig is. Tevens wordt het onderhouden en controleren van je gegevens makkelijker. Consistente gegevens zorgen ervoor dat rapportages en analyses eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd.

Met een ERP systeem beschikken alle afdelingen over dezelfde klantinformatie en ontstaat een 360 graden klantbeeld. Geen verrassingen meer waardoor je proactief kunt handelen en het eenvoudiger wordt om de verwachtingen van jouw klanten te overtreffen.

Eenvoud in onderhoud en ondersteuning

Eén softwaresysteem betekent één leverancier. Dit voorkomt het ‘niet mijn probleem’ syndroom dat optreedt wanneer leveranciers hun software problemen toewijzen aan andere systemen die je in huis hebt. Met een ERP systeem helpt jouw partner je verder met alle vraagstukken die je hebt.

Naast de ondersteuning is ook onderhoud eenvoudiger. Je hebt slechts één softwaresysteem te onderhouden. Ook het upgraden gaat gemakkelijker in vergelijking met het up-to-date houden van meerdere systemen.

Het kan namelijk voorkomen dat de inkoopsoftware na een verplichte update niet langer correct verbonden is met de andere gekoppelde systemen. Door te kiezen voor één systeem voorkom je deze situatie en garandeer je de up-time van jouw applicatie.

Lagere kosten als voordeel van een ERP systeem

Een veel voorkomende belemmering zijn de investeringskosten. De implementatie van een ERP systeem is een investering, toch zijn de uiteindelijke kosten lager dan bij een koppeling van verschillende systemen. Hoe meer software systemen er in gebruik zijn, hoe hoger de kosten zijn.

Je hebt niet alleen kosten voor het maken van de koppeling maar ook voor het onderhouden van de koppeling. Daarnaast blijkt vaak dat het onderhoud duurder is dan het maken. Ook minder voor de hand liggende zaken zoals de opleiding van medewerkers en de tijd die je kwijt bent met het onderhouden van verschillende leverancierscontracten dragen bij aan een hogere total cost of ownership.

Bij Axians beperken we de investeringskosten voor een ERP systeem zoveel mogelijk. Door gefaseerd het systeem in gebruik te nemen voorkom je lange implementatieperiodes en vallen de kosten een stuk lager uit. Daarnaast biedt het je tijd om jouw personeel op te leiden in het gebruik van het systeem en creëer je sneller draagvlak.

Whitepaper: De kracht van Enterprise Resource Planning

Het hebben van een ERP systeem brengt veel voordelen met zich mee. ERP software is in te zetten bij vrijwel ieder bedrijfsspecifiek onderdeel waarbij het belangrijk is dat de processen goed gestroomlijnd worden.

Bij het kiezen en implementeren van een ERP systeem komt veel kijken en het is belangrijk dat je de juiste leverancier kiest. In onze whitepaper “De kracht van Enterprise Resource Planning” staat alles wat je moet weten over een ERP systeem en hoe je de juiste leverancier kiest.

Exact Synergy & Axians gaan hand in hand

Om jou optimaal te ontzorgen met goede ERP software, werken wij met Exact Synergy als basis. Dit bewezen platform van Exact Software wordt al door vele duizenden organisaties ingezet om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren. Hierdoor is een standaard gecreëerd waarmee organisaties snel van start kunnen en waarin alle bedrijfsprocessen worden meegenomen.

Bij Axians hebben we hier modules bovenop ontwikkeld, waarmee je nóg efficiënter kunt werken. Zo ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit in software. Wij werken hiervoor nauw samen met onze klanten en Exact, om echt waarde te creëren voor onze klanten. Alles met als doel om organisaties te ondersteunen in hun kerntaken.

 

Meer dan ERP, namelijk Business Software

ERP wordt veelal geassocieerd met starre, onnodig uitgebreide software en gekenmerkt door lange, dure implementaties. Gelukkig is dat al lang niet meer de realiteit. Toch zetten wij net die stap extra. Bij Axians ontwikkelen we Business Software om onze relaties te laten excelleren in wat ze doen.

Uiteraard met ERP als basis, maar bovenop deze databron ontwikkelen we verschillende applicaties om klanten verder te ontzorgen. Denk hierbij aan business apps, waarin alle organisatie specifieke processen ook ontsloten kunnen worden, en slimme dashboard tooling. Als exact partner  hebben wij al veel verschillende klanten vooruit geholpen. Benieuwd wie jou voor gingen?

 

 

Tevreden klanten die de voordelen van ERP systemen ervaren

 

 

Aan de slag met een ERP systeem?

Een ERP systeem kan jouw organisatie veel brengen. Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op om iets te plannen!