Breng je je data naar je BI software of andersom? Een steeds relevantere vraag nu meer en meer bedrijfsgegevens in SaaS oplossingen buiten de deur staan en we ook steeds meer externe gegevensbronnen uit de cloud willen gebruiken voor het analyseren van klantgedrag of marktontwikkelingen. 

Als je data toch buiten de deur staat, waarom zou je dan je data warehouse en BI oplossing niet ook uit de cloud halen? Er is inmiddels voldoende aanbod en nieuwe aanbieders blijven zich aandienen. Vrijwel alle bekende BI leveranciers hebben inmiddels cloud(-compatible) producten in hun assortiment. Maar ook uit andere hoek worden cloud BI oplossingen geïntroduceerd, zoals QuickSight van Amazon en Waves Analytics van Salesforce.com. Sommige producten zijn al even op de markt, terwijl andere producten nog geen jaar bestaan.

Hoe maak je een goed beargumenteerde keuze tussen al die verschillende oplossingen? En wat voor producten zou je moeten overwegen? Dat verschilt uiteraard van situatie tot situatie, maar ik kan je wel een aantal bruikbare tips geven om mee te nemen in je overweging.

Waarom cloud producten?

Er zijn veel redenen te bedenken om een cloud BI oplossing te overwegen. De belangrijkste op een rijtje:

  • Eenvoudig up en running: je hoeft geen servers in te richten, software te installeren en configuratie is amper nodig. En van levertijd is geen sprake. Je beschikt simpel en snel over een complete omgeving, altijd met de laatste updates en nieuwste functionaliteit.
  • Prijsmodel: geen of minimale initiële investeringen en betalen naar gebruik, dus laagdrempelig instappen en doorgroeien zoals je zelf wilt.
  • Functionaliteit: sommige functionaliteit is alleen beschikbaar in de cloud, denk bijvoorbeeld aan advanced analytics opties in Watson Analytics van IBM of de mogelijkheid om een visualisatie op te vragen met behulp van natuurlijke taal in Microsoft PowerBI.
  • Schaalbaarheid: een cloud product kan veel eenvoudiger geschaald worden naar jouw eisen en wensen. Geen complexe hardware uitbreidingen en tuning als je groeit in datavolume en aantal gebruikers, maar eenvoudig opschalen.

IAAS, PAAS, SAAS

Cloud oplossingen worden verdeeld in drie categorieën: IAAS, PAAS en SAAS. Cloud BI kunnen we ook op die manier indelen.

  • IAAS: Infrastructure as a Service
    IAAS komt eigenlijk neer op het hosten van een virtual machine in de cloud. Je elimineert op deze wijze de hardware component van je BI platform. Op het niveau van besturingssysteem en applicatiesoftware is een IAAS oplossing gelijk aan een on-premise, fysieke server.
  • PAAS: Platform as a Service
    PAAS houdt in dat je gebruik maakt van een cloud-based platform. Dit kan bijvoorbeeld een database platform zijn (Azure SQL DWH, Amazon Redshift) of een ETL product als Informatica Cloud. Cloud ETL oplossingen worden ook wel aangeduid als iPAAS (Integration Platform as a Service).
  • SAAS: Software as a Service
    SAAS betekent dat je BI software voor eindgebruikers uit de cloud haalt. Denk aan software voor analyse, visualisatie en dashboarding als PowerBI, QlikSense en Tableau Online.

5 tips als je cloud BI overweegt

IAAS vs PAAS vs SAAS

In onderstaande tabel heb ik de drie categorieën tegen elkaar uit gezet op de belangrijkste aspecten bij het samenstellen van een BI platform in de cloud:

belangrijkste aspecten bij het samenstellen van een BI platform in de cloud

Wanneer cloud BI?

Cloud BI biedt dus veel voordelen. In een aantal gevallen is het extra interessant om naar cloud BI te kijken:

  • Je wilt simpel en snel beschikken over een O/T/A omgeving
    Een IAAS oplossing leent zich erg goed om snel een goed schaalbare ontwikkel, test en acceptatie omgeving (server) beschikbaar te maken die naadloos aansluit op je bestaande infrastructuur en tooling. Alleen de hardware component van je oplossing haal je uitje cloud.
  • Je hebt behoefte aan ‘cloud-only’ functionaliteit
    Sommige functionaliteit is alleen in de cloud beschikbaar. Is die functionaliteit een vereiste voor jouw organisatie? Dan kom je automatisch uit bij de cloud versie van de betreffende software.
  • Je hebt veel data in de cloud staan
    Als je voor analyse en visualisatie veel gebruik maakt van gegevens uit de cloud ligt het voor de hand om je cloud BI oplossing ook in de cloud te zoeken. De data “leeft” al buiten de fysieke grenzen van de organisatie en is daardoor vaak goed geschikt voor gebruik in een cloud BI product. Beter je BI product naar de data brengen, dan de (big) data naar je BI product!

Welke keuze maak je?

Heb je wel oren naar BI in de cloud, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Zoals beloofd een aantal tips om mee te nemen in je overweging.

Tip 1: kijk bij je bestaande leveranciers
Kijk eerst eens welke cloud oplossingen je bestaande BI leveranciers bieden. Gebruik maken van producten van dezelfde leverancier zorgt zo goed als zeker voor een betere integratie met je bestaande BI architectuur. En de ervaring binnen je organisatie met de on-premise BI producten van de leverancier maakt de adoptie van de cloud versie een stuk eenvoudiger.

Tip 2: zoek naar kennis
Implementatie van een cloud BI platform lijkt simpeler dan het is. De cloud brengt allerlei (technische) gemakken met zich mee, maar het realiseren van oplossingen in de cloud brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zeker als je een hybride architectuur implementeert met zowel cloud als on-premise componenten. En niet iedere oplossing is bovendien even volwassen. Zoek daarom naar kennis en ervaring. In je organisatie, bij andere organisaties en bij je leveranciers. Door gebruik te maken van bestaande kennis hoef je niet op alle fronten het wiel opnieuw zelf uit te vinden.

Tip 3: vooraf rekenen
Verdiep je vooraf in het prijsmodel van de leverancier. Hoe wordt er precies verrekend? Ken je alle variabelen goed genoeg om vooraf een goede inschatting te maken van de verwachte kosten? Zorg dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Betaal je apart voor ontwikkel, test en acceptatie omgevingen? Kun je net zo makkelijk down-scalen als up-scalen? En hoe zit het met opzegtermijnen?

Tip 4: experimenteer
Je hebt vast een goede lijst van requirements opgesteld en onderzocht welke producten hier aan voldoen. Het mooie van cloud producten is dat je ze bijna altijd uit kunt proberen. Doe dat dan ook! De meeste leveranciers hanteren een pay-per-use prijsmodel, waardoor je laagdrempelig kunt experimenteren met verschillende oplossingen zonder grote investeringen vooraf.

Tip 5: think big, start small
Heb je eenmaal gekozen, trek dan niet meteen alles uit de kast. Bouw langzaam uit en kies om te beginnen een business case die zich goed leent voor een cloud oplossing. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is de data geschikt om in een cloud oplossing te gebruiken? (niet te gevoelig, toegestaan volgens wet- en regelgeving)
  • Leent de beoogde gebruikersgroep zich voor een dergelijke oplossing (draagvlak)?
  • Levert het inzetten van een cloud-bi oplossing een meerwaarde op? (functionaliteit die anders niet- of moeilijker gerealiseerd kan worden)
  • Is een dergelijke business case eerder succesvol uitgevoerd?

Maar denk ondertussen wel groot. Zorg dat de eerste pilot voldoende breed in de organisatie wordt belegd en betrek alle belangrijke disciplines en afdelingen (IT, inkoop, risk & compliance) bij je experimenten. Dit vergroot de kans op een goede inpassing van een cloud oplossing binnen je organisatie en voorkomt verrassingen met betrekking tot techniek, prijs en juridische aspecten in een later stadium.

Conclusie

Cloud BI producten kunnen een goede aanvulling op je bestaande BI oplossing zijn. Er komen steeds meer nieuwe en volwassener producten en mogelijkheden op de markt waar je van kunt profiteren. Denk goed na welke onderdelen van je BI architectuur je in de cloud wilt en mag zetten en welk type oplossing het beste bij je past. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af, vanuit alle perspectieven (functionaliteit, techniek, prijs en juridisch). Gebruik alle kennis en ervaring die je kunt vinden, experimenteer en reken goed door. Met cloud BI beginnen is zo gepiept, maar de goede keuzes maken en die inpassen in je bestaande architectuur is heel wat lastiger. Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het opzetten van een eerste cloud BI initiatief.

Heb je al eens uitgerekend wat een cloud BI oplossing jou zou kunnen opleveren?