Neem contact op
Bel mij terug

In een snel veranderende wereld van digitale transitie en data-gedreven werken wil elke organisatie meer gebruik maken van data.  Er is allerlei data en informatie beschikbaar. Echter is dit vaak sterk versnippert en in verschillende formaten opgeslagen over een breed scala van systemen. De vraag vanuit alle lagen van de organisatie neemt ook toe. Men wil Data Driven beslissen en acties ondernemen. De Datageletterdheid (Data Literacy) neemt toe onder de gebruikers en selfservice is het “toverwoord”

Daarnaast moeten organisaties voldoen aan wetgeving of vragen hun klanten om informatie of data-dumps. Dit stelt organisaties voor een probleem, want ze zijn niet in staat om verschillende soorten data op één platform te combineren en in samenhang te analyseren. Axians heeft daarom het Smart Data Platform (SDP) ontwikkeld, een platform dat geschikt is voor extractie, opslag, analyse en distributie/publicatie van alle typen data uit alle mogelijke bronnen. Daarnaast zijn veiligheid, privacy, flexibiliteit, elasticiteit en transparantie belangrijke kenmerken. Ze maken by-design onderdeel uit van onze oplossing.  

Bronnen

Alles begint bij de bron. In een slim data platform is dat niet anders. Het Smart Data Platform stelt je in staat alle vormen van data op te pakken of bijvoorbeeld een bestaand DWH te koppelen of te integrerenHet maakt niet uit hoe deze data eruit ziet, welke vorm het heeft of met welke regelmaat het beschikbaar is. Het Axians SDP pakt zowel Streaming Data (HOT) op als meer traditionele data stromen vanuit productie, CRM, HRM e.d. (COLD). Zowel via directe database of systeem verbindingen als via API/REST connecties. Als de data bereikbaar is kunnen wij het oppakken. 

Data Warehouse & Data Lake

Als organisatie wil je natuurlijk iets met de data doen. Combineren vanuit verschillende hoeken is dan de weg naar Business Intelligence. Hoe meer data, liefst voorzien van time stamps, hoe beter. Om deze in alle vormen op te slaan is een zgn. Data Lake ideaal. Het Data Lake kan alle formaten en periodiciteit aan, gestructureerd en ongestructureerd. Voor veel operationele doeleinden of management dashboards is meestal data noodzakelijk volgens bepaalde definities , vast periodiciteit en stabiliteit. Hiervoor heeft het Axians SDP de beschikking over een geïntegreerd Data Warehouse. Vanuit hieruit kijkt naar eenduidige en vergelijkbare data, die vaak al genormeerd is en van de juiste meta data definities is voorzien.  

Data Science

Data Science is een veelgehoorde term dezer dagen. Veelal wordt Data Science verward met reguliere Data Analyse of Data Discovery. Het Axians SDP maakt beide mogelijk. De echte Data Scientist zal vaak ruwe data willen gebruiken en het liefst gelijk op het Data Lake inprikken. Vanuit het SDP kan Data Scientists tevens gebruik maken van diverse Machine Learning of A.I mogelijkheden.  Voor de “normale” data analyse kunnen data analisten en business controllers ook gebruik maken van de Business Views. 

Planning & Control (EPM)

Ondernemen is vooruit zien. Data is ook hier de basis. Hoe meer historisch relevante data beschikbaar is hoe makkelijker om een passen planning te maken en te prognosticeren.  Axians ziet dit Enterprise Performance onderdeel als een geïntegreerde module in de data strategie van een organisatie.  De vaak enorme workflow aan meestal XLS documenten kan veel sneller, efficiënter en minder foutgevoelig worden ingebed als data gelijk de bron is en het platform gebruikers ondersteunt. Immers terugkijken in de achteruitkijk spiegel is prima, maar voorspelbaarheid van de business is beter.  

Data Governance & Security

Een data platform of welke andere data oplossing dan ook kan niet zonder een gedegen Governance systematiek. Autorisatie en authenticatie is één, maar er komt meer bij kijken.  

By Design is het SDP zo vormgegeven dat zaken AVG (GDPR), Meta Datamanagement, Lineage, Impact Analysis deel uit maken van het concept. Dit is een gezamenlijke taak Onze consultants helpen u bij het vormgeven en inrichten hiervan op basis van ervaring en kennis van het platform.  

Cloud of Hybrid

Veel organisatie twijfelen nog over de een cloud strategie. Het SDP is primair ontwikkeld als Cloud platform. De voornaamste redenen zijn schaalbaarheid, flexibiliteit, elasticiteit (pay-per-use) maar juist ook veiligheid en de eerder genoemde Governance. Dit neemt echter niet weg dat ons platform ook voorziet in Hybride oplossingen. Vanuit wet- en regelgeving of buikgevoel weten wij dat organisatie vaak toch kiezen om data (voor een deel) on -premise te laten.  Dit kan maar zal op enige manier wel ten koste gaan van een aantal voordelen van een Cloud oplossing. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek.

Data Literacy

Data Literacy, ook wel Datageletterdheid genoemd is een relatief nieuwe competentie waarover elke medewerker van een data gedreven organisatie bij voorkeur over zou moeten beschikken. Dit gaat niet zozeer over het kunnen analyseren van data, maar juist meer over het begrijpen van dat wat wordt gepubliceerd. De juiste kritische vragen durven stellen en verbanden kunnen zien. Je wilt begrijpen hoe informatie uit data tot stand komt en waarom. Om een beslissing te kunnen nemen op basis van data moet je Data Literate zijn.  

Bekijk met Smart Data Platform WhitepaperEen platform dat geschikt is voor opslag en analyse van alle typen data uit alle mogelijke bronnen, en dat bovendien in de governance van deze data voorziet.>> DOWNLOAD