Neem contact op
Bel mij terug

IBM Cognos Analytics 11.0.6

Datum: 3 april 2017
Auteur: Bert van Oort, Business Intelligence Consultant

“Met de nieuwe kaart functionaliteiten is IBM Cognos weer volledig bij de tijd!”

IBM Cognos Analytics kent een frequente update strategie, waardoor het product snel voorzien wordt van nieuwe functionaliteiten en bug fixes. Onlangs is de nieuwe versie 11.0.6 van IBM Cognos Analytics uitgekomen. Axians heeft de afgelopen tijd onderzocht wat deze versie u te bieden heeft. We zullen de belangrijkste nieuwe functionaliteiten onder elkaar zetten nemen.

Algemene verbeteringen

In versie 11.0.6 is het mogelijk om aangepaste mappen aan te bieden. Deze verschijnen dan voor de gebruiker in de IBM Cognos Analytics interface onder de persoonlijke map en Teaminhoud. In combinatie met de functionaliteiten die terug zijn gekomen, namelijk het maken van snelkoppeliBlog Koen 2ngen en rapport views is dit erg krachtig. Uzelf, of de betreffende collega waar u deze map voor heeft aangemaakt kan voortaan eenvoudig specifieke rapporten vinden. Het voordeel is dat ze hierbij niet in de persoonlijke folder staan waardoor de rapporten wel centraal onderhouden kunnen worden.

Het was al mogelijk om een uitgevoerd rapport als startpagina in te stellen. In de nieuwste versie is het ook mogelijk om het rapport eenvoudig te delen met collega’s of op te nemen in een andere webpagina, bijvoorbeeld uw interne bedrijfspagina.

Kaarten

Wellicht de grootste verandering die is doorgevoerd in IBM Cognos Analytics is het gebruik van kaarten. Het mag gezegd worden dat Cognos op dit gebied echt wat in te halen had. Dit onderdeel heeft serieus grote stappen gemaakt en is weer volledig bij de tijd. Kaarten zijn volledig interactief geworden, de gebruiker kan in- en uitzoomen tot op elk gewenst detailniveau. Het gebruik voelt veel meer aan als het gebruik van bijvoorbeeld Google Maps. Er is in deze versie herkenning tot op postcode 4 niveau toegevoegd. Op deze manier wordt het gebruik van kaarten voor veel meer gebruikers interessant. Het in kaart brengen van gegevens per land, provincie, stad, wijk en straat wordt nu bijvoorbeeld wel heel gemakkelijk. Dit komt doordat de kaarten gebruikmaken van polygonen. Een kaart bestaat uit lengte- en breedte coördinaten, een polygoon omkadert deze en vormt een bepaald gebied op de kaart. Dit kunnen dus werelddelen, landen, provincies, steden, wijken etc. zijn. In toekomstige IBM Cognos Analytics releases wordt al voorzichtig gesproken over gebieden die u zelf kunt definiëren. Alles wat aanwezig is in uw data met een geografische verwijzing, is op deze manier op een kaart te plotten.

Blog Koen 3

Functioneel zijn kaarten dus veel krachtiger geworden, visueel zijn ze ook veel beter om te presenteren. Stijlen en opmaak zijn volledig naar wens aan te passen.

Blog Koen 4

Dashboard module

Binnen de dashboard module is de grootste verandering dat dimensionele bronnen nu ook ondersteund worden, waaronder ook TM1-kubussen en Planning Analytics.

Andere noemenswaardige verbeteringen zijn:

  • Navigatie paden binnen je databron zijn zichtbaar
  • Sorteren van data in gestapelde of geclusterde staafdiagrammen
  • Een template wijzigen
  • Filteren op datumvelden waar lege waardes in voorkomen
  • Tekst automatisch schalen
  • Connecties tussen widgets aanmaken/verwijderen

Blog Koen 5

Storytelling

Storytelling is vooral op visueel gebied enorm verbeterd. Nieuwe templates, animaties en effecten zijn toegevoegd. Storytelling is daardoor nog geschikter geworden om uw datavisualisaties in te presenteren als een “Prezi-achtige” manier, maar dan met live data!

Blog Koen 6

Rapport Module

Weliswaar niet een visuele of functionele verandering maar wel een belangrijke: de interactieve viewer is merkbaar verbeterd op het gebied van performance. De knoppen reageren nog soepeler en sneller dan ze al deden. Verder is het nu mogelijk om vanuit de interactieve viewer op te vragen waar de gegevens van afstammen (de “lineage” functie). Ook wanneer u gebruik maakt van een glossary is deze vanuit de interactieve viewer op te vragen. Een welkome toevoeging is het vast kunnen zetten van kolomkoppen van een lijst. Bij het gebruik van een lange lijst is op deze manier altijd de kolomkop zichtbaar bij het naar beneden scrollen.

Blog Koen 7     Blog Koen 8

Data Module

Wat betreft de data module zijn de wijzigingen niet zo zeer in de module zelf doorgevoerd maar meer in het gebruik van een datamodel in de rapport module. Wanneer in de rapport module gebruik gemaakt wordt van een datamodel als bron, kunt u voortaan ook query’s bewerken en vervolgens:

  • Eigen berekeningen toevoegen
  • Filters toevoegen die gebruik maken van parameters

De nieuwste IBM Cognos Analytics update maakt het ook mogelijk om vanuit een rapport, dat gebruik maakt van een datamodel, door te drillen naar andere rapporten.

What’s Next?

Op het gebied van kaarten is IBM Cognos Analytics weer helemaal bij de tijd. Toch zal hier veel verder op worden ingezet. Denk hierbij aan de uitbreiding van de taalondersteuning en de mogelijkheid van lengte- en breedtegraad herkenning. De integratie met andere systemen waaronder Watson Analytics zal verder worden doorontwikkeld.

Conclusie

IBM Cognos Analytics is en blijft een krachtige en gebruiksvriendelijke Enterprise BI tool. Functionaliteiten die erg gemist werden uit eerdere Cognos versies zijn weer toegevoegd. In deze release zijn snelkoppelingen en rapport views daar goede voorbeelden van. De nieuwe modules ten opzichte van Cognos 10 zijn inmiddels erg compleet geworden, doordat ze met steeds meer bronnen overweg kunnen. In deze release kan de Dashboard module met dimensionele bronnen overweg. Ook zijn bestaande onderdelen grondig aangepakt, in deze release is dat overduidelijk met de kaarten gebeurd. Het gebruik van kaarten was het laatste onderdeel dat een gat moest dichten met concurrerende BI tools en dat is in deze versie zeker gelukt! Cognos heeft zich altijd gekenmerkt door zijn brede scala aan mogelijkheden en voegt in rap tempo meer functionaliteiten toe, zonder dat dit ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid van het product.

Overstappen naar IBM Cognos Analytics met al zijn nieuwe mogelijkheden kan voor u interessant zijn. Uiteraard kunnen wij u ondersteunen bij een migratie naar IBM Cognos Analytics.