Vragen die bij R&D-afdelingen uit de industrie dagelijks spelen

Waarom is het toch zo moeilijk om goed te testen in een industriële omgeving?
Hoe werkt continuous test & integration in een OT-omgeving?
Op welke manier kunnen we aan de time-to-market wensen van marketeers voldoen?

 

De drie belangrijkste redenen om automatisch te testen:

  • Doorlooptijd verkorten
  • Kwaliteit verhogen
  • Besparen op kosten

Automatisch_Testen_124888153

Achterliggende oorzaken

Al langere tijd zien we dat Operationele Techniek (OT) en de Informatie Technologie (IT) dichter bij elkaar komen. Ze smelten als het ware samen. Om in een dergelijke geïntegreerde omgeving software goed te kunnen testen, is er de afhankelijkheid van hardware. Deze is niet altijd beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat tijdens de productontwikkeling deze door een derde in een latere fase wordt aangeleverd of omdat nu eenmaal parallel ontwikkeling plaatsvindt. Late Integration is vaak het gevolg. Ook kan een systeem in een (24×7) operationele omgeving, niet worden onderbroken om software- en hardwarecomponenten te testen als onderdeel van de integratietest.

Is techniek de oplossing?

De oplossing van bovengenoemde problematiek ligt zowel in een methodische als in een technische aanpak. Deze twee zijn in de aanpak van Axians onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Productontwikkeling

Het testen in een project dient zo vroeg mogelijk te gebeuren. Technisch is dit vooral realiseerbaar door de eindsituatie zo veel mogelijk na te bootsen. Hiervoor worden simulatoren gebruikt.

In het geval van productontwikkeling kunnen deze de hardware simuleren die fysiek nog niet aanwezig is. Op deze wijze kunnen overige onderdelen worden getest als ware het systeem gereed. Hiermee worden onderdelen van de integratietest naar voren in de tijd gehaald: Early integration.

Dit is uiteraard alleen mogelijk als vanaf de start van de ontwerpfase rekening wordt gehouden met deze manier van werken. Axians ondersteunt haar klanten in de orkestratierol van deze aanpak. De use cases hiervoor worden beschreven, evenals de testscenario’s. Dit alles ondersteund door een testframework dat bij diverse klanten succesvol is toegepast.

Het vergt dus het nodige van de afdelingen en leveranciers van componenten. Deze investering verdient zich echter terug in de latere fasen van het project.

Testen in een operationele omgeving

De simulatoren en genoemde aanpak spelen ook een hoofdrol voor het testen van componenten en updates in een bestaande operationele omgeving. In dit geval is er al een ‘eindsituatie’. Door (delen van) de operationele omgeving in de simulatieomgeving te plaatsen en het testsysteem de regie te laten voeren, kunnen nieuwe hardwarecomponenten en software updates worden getest alsof ze in de bestaande OT-omgeving actief zijn. Hiermee wordt de operationele omgeving gepasseerd en tegelijkertijd een real life situatie gecreëerd.

Automatisch_testen

Meer weten?

Wilt u weten wat Axians voor uw project of OT-omgeving kan betekenen op het gebied van automatisch testen. Neem dat contact met ons op via het contactformulier.

Contact