Endpoint security: nice to have of noodzaak?

18-08-2020 Het beveiligen van IT-omgevingen is complex. Geen enkele oplossing geeft hét antwoord op complexe cyberaanvallen en daarom kenmerkt een goede beveiliging zich door gelaagdheid in de maatregelen die je als organisatie kunt nemen. Die verschillende lagen zorgen er namelijk voor dat indringers meerdere obstakels moeten omzeilen voordat ze schade kunnen aanrichten en ze hebben elk hun specifieke doel.
Lees meer

Fortinet Security Fabric geeft inzicht op netwerkniveau

22-03-2018 Een tijd geleden vroeg een klant mij een WAN bandbreedte issue uit te zoeken: welke systemen zorgen voor het grote bandbreedte verbruik tussen een remote en een hoofdlocatie? Doordat op specifieke momenten de volle bandbreedte werd gebruikt, kwam de beschikbaarheid in het geding. Applicaties die via de hoofdlocatie werden aangeboden werden stroperig. Deze klant had een FortiGate firewall met FortiOS 5.2.x op de twee locaties.
Lees meer

Je ICT-security optimaliseren en op hoog niveau houden

22-03-2018 ICT maakt een steeds belangrijker onderdeel uit van de bedrijfsvoering van elke organisatie. Zowel op technisch als operationeel vlak. ICT-security is daarbij onmisbaar. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat inbreuken op de beveiliging voor 70 tot 85% afkomstig zijn uit de eigen omgeving, oftewel naar mensen te herleiden zijn. Dat hoeft niet opzettelijk te zijn. Vaak ligt de oorzaak bij onnadenkendheid of onwetendheid, zoals het oneigenlijk gebruik van systemen.
Lees meer

Zó is jouw organisatie in 2018 volledig in control!

27-03-2018 ICT maakt een steeds belangrijker onderdeel uit van de bedrijfsvoering van elke organisatie. Zowel op technisch als operationeel vlak. ICT-security is daarbij onmisbaar. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat inbreuken op de beveiliging voor 70 tot 85% afkomstig zijn uit de eigen omgeving, oftewel naar mensen te herleiden zijn. Dat hoeft niet opzettelijk te zijn. Vaak ligt de oorzaak bij onnadenkendheid of onwetendheid, zoals het oneigenlijk gebruik van systemen. Maar ook het verliezen van een laptop, USB-sticks met foute software, phishing en ransomware zijn bekende voorbeelden.
Lees meer

De meldplicht datalekken: op het snijvlak van privacy en security

27-03-2018 In deze blogreeks informeert Mr. Ad Schaafsma (Jurist, Certified Data Protection Officer en Security Consultant bij Axians) je volledig over zowel de juridische, technische als praktische aspecten van deze wet. We geven handige tips waarmee je organisatie direct in actie kan komen en geven opheldering in de mist die is ontstaan rondom de meldplicht datalekken.
Lees meer