Public Analytics: de perfecte oplossing voor het publieke domein

 

Door Edwin Doggen, Senior Solution Executive Leonardo & Analytics at SAP

Verantwoorden, verantwoorden, verantwoorden. Het is tegenwoordig zowat het magische woord binnen het publieke domein. Wat hebben we met gegevens gedaan, hoe hebben we de gegevens verzameld, is dat volgens de regels gebeurd en wat gaan we nu met al die gegevens doen? Ik merk dat dit zo een paar vragen zijn waar overheden dagelijks mee te maken hebben.

Hoe mooi is het om ervoor te zorgen dat de processen van overheden nog beter kunnen worden bijgestuurd. En dat zij zo aan hun verantwoordingsplicht kunnen voldoen, maar beter nog, hoe kunnen processen efficiënter verlopen. De propositie Public Analytics die Axians samen met SAP heeft ontwikkeld, voorziet hierin.

Geen oude wijn in nieuwe zakken

U zult misschien zeggen: ‘Public Analytics? Is dat geen oude wijn in nieuwe zakken? We werken toch al met Business Intelligence-oplossingen?’ Ik durf daar stellig op te zeggen: ‘Nee.’ Public Analytics is meer dan een BI-oplossing. Het zorgt ervoor dat de processen intern strakker kunnen worden aangestuurd en dat op ieder moment alle benodigde gegevens van alle afdelingen beschikbaar zijn. Ook kan er op basis van historische data geautomatiseerd voorspeld worden. Met Public Analytics beschikken overheden over real-time analytics zodat zij aan hun verantwoordingsplicht kunnen voldoen en tijdig en snel processen kunnen bijsturen mocht dat nodig blijken.

Samenwerking Axians en SAP

Wij weten waar we het over hebben. SAP werkt bij de ontwikkeling van Public Analytics samen met Axians. Dat deden wij ook al bij de proposities Onderwijs Analytics en ZorgAnalytics. Dat bleek enorm succesvol. Vanuit overheidsinstellingen kregen wij vervolgens ook de vraag of dit product bij hen te implementeren was. Dat hebben we gedaan en Public Analytics is nu dè oplossing voor het publieke domein.

Metadatamanagement

In Public Analytics is het plaatje compleet. Dataprocessen worden gevolgd, data wordt opgeslagen en gelabeld. In de vorm van interactieve dashboards en rapportages krijgen de gebruikers inzicht in hoe de organisatie ervoor staat, wat goed loopt en wat minder en waar verbeteringen mogelijk zijn. En in deze dashboards en rapportages kunnen gebruikers met elkaar informatie over hetgeen geconstateerd is delen via een ‘Whatsapp’ look-a-like overzicht. Dit is pas echt op een toegankelijke wijze  Public Analytics bedrijven.

Discovery workshops

Aan de gebruikerskant ziet het systeem er, al zeg ik het zelf, heel gaaf uit. Maar de crux zit hem toch aan de achterkant, want daar verbindt de gebruiker immers de datastromen met elkaar. Echter, het werken met Public Analytics is eenvoudig. onderdeel van de implementatie van Public Analytics is dat wij in hands on workshops de gebruikers laten ervaren hoe gebruiksvriendelijk het systeem is, dat zijn als het ware discovery workshops. Iedereen weet daarna wat het systeem kan en hoe zij de tooling kunnen gebruiken in hun specifieke situatie. Belangrijk daarbij is dat er aandacht is voor de gegevens autorisatie, want dat moet goed geregeld zijn. Zo was ik laatst bij een klant die een tool had ingezet waar geen enkele vorm van autorisatie op zat, iedereen mocht alles uit de database halen. Leuk voor de eindgebruikers, maar dat mag en kan nooit de bedoeling zijn. In Public Analytics kan per gebruiker precies worden aangegeven wat hij/zij mag. Niemand krijgt toegang tot gegevens waarover hij niet kan en mag beschikken. Wel zo veilig en verantwoord.

Public Analytics is daarmee de perfecte oplossing voor overheden om compliant te zijn en toch heel breed Analytics te kunnen inzetten, zo simpel is dat.

Meer informatie?

Meer weten over de vele mogelijkheden van Public Analytics? Ik kom graag een keertje langs en vertel u er alles over.