Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar home

XLA®

ICT-organisaties staan voor een grote verandering in hun omgeving: eerst de gebruikerservaring, daarna pas het proces. Het gebruik van ICT en de snelle vooruitgang van technologie zorgt ervoor dat de verwachting van de eindgebruiker elke dag groeit. Organisaties moeten zorgen voor kwaliteit van ICT door middel van een SLA, maar dat is lang niet voldoende. Om als ICT-organisatie het verschil te maken, is het belangrijk om eindgebruikers echt te begrijpen. Dit kan met de XLA®-methode. 

XLA® staat voor Xperience Level Agreement en is een manier om de gebruikservaring van ICT centraal te stellen. XLA® gaat om anders denken en durven doen. Het is een andere manier van samenwerken. Je zorgt dat je samen met de klant werkt aan datgene wat er voor jouw organisatie écht toe doet. Dat verschilt echter per organisatie. Zo staat bij een zorgorganisatie altijd het belang van een cliënt voorop. De standaard prioriteiten die bij een SLA worden aangehouden gelden dan niet. Wanneer er is voldaan aan alle voorwaarden binnen een SLA, betekent dit niet direct dat de eindgebruiker tevreden is.

De zachte kant binnen ICT

Met XLA® stel je organisaties in staat hun core business zo optimaal mogelijk uit te voeren. ICT is daarbij een essentieel onderdeel. XLA® gaat meer over de “zachte kant” binnen ICT.  Denk hierbij aan de communicatie, de beleving of de inzet van softskills. Klantbeleving en zakelijke impact krijgen voorrang op technische prestaties. Deze zachte kant was nog niet vertaald naar een concrete werkwijze, daar is de XLA-methode voor gekomen.

De XLA® methode

De XLA® methode bestaat uit een framework met de onderdelen waarden, elementen en succesfactoren. In gezamenlijkheid met de klant wordt er invulling aan deze onderdelen gegeven. Onderwerpen die daarin terugkomen zijn bijvoorbeeld:

  • Op welke manier werken we samen
  • wat is de roadmap
  • welke tools gebruiken we

Met XLA® leg je doelen vast vanuit een eindgebruiker en koppelt deze doelen aan de verbetering en levering van ICT-producten en -diensten. Dus je begint met het eindresultaat en redeneert terug.

XLA® is een toevoeging

Binnen een SLA ligt de nadruk op technische prestaties. Wanneer KPI’s niet gehaald worden, volgen er sancties/maatregelen door middel van een service improvement plan. Bij een XLA® werk je vanuit een continuous improvementplan: hoe blijven we er voor zorgen dat we voldoen aan de eisen van de gebruikerservaring? XLA® is dus geen vervanging van de SLA maar een toevoeging. Je SLA blijft in basis bestaan, door middel van XLA® ga je op een ander niveau samenwerken, van reactief naar proactief.

Meer weten over XLA®?

Wil jij meer weten over XLA®? Bekijk hier de online sessie “De zachte kant van ICT: XLA® met Axians”! Lees het blog Cocreatie bij opzetten XLA® of neem contact op met Jette van Eldijk via Jette.vaneldijk@axians.com

 

Jette van Eldijk

06 25 734 548

Powered by