Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar home

“Het gaat niet om bezit, maar om gebruik”

De Meeuw realiseert toekomstbestendige IT-omgeving

Toekomstgericht bouwen is flexibel bouwen. Want de wereld om ons heen verandert sneller dan ooit, en dus veranderen eisen aan vastgoed mee. De Meeuw bouwt daarom geen panden voor de eeuwigheid, maar vastgoed dat hier en nu aan de vraag voldoet en dat kan worden gedemonteerd en elders opgebouwd als de vraag verandert. “Van onze ICT-omgeving eisen wij eenzelfde flexibiliteit.” Een kijkje achter de schermen bij IT-manager Jos van Zelst.

Flexibel bouwen is hot. “We hebben de tijd mee”, zegt Van Zelst. Toch is De Meeuw al vijf decennia in flexibel bouwen gespecialiseerd. “Eind jaren ’60, begin jaren ’70 was net als nu de behoefte aan tijdelijke ruimtes groot. Wij sprongen in dat gat in de markt met panden die van allerlei soorten materialen zijn gemaakt, alleen niet van steen. We ontdekten al snel: als je ergens een tijdelijk pand neerzet, kun je de materialen na afloop op andere locaties weer makkelijk hergebruiken. Zo zijn we dus ook specialist geworden in circulair bouwen.”

De Meeuw is actief in zowel de utiliteitsbouw als de woningbouw. “Denk aan scholen, kantoren, woonzorglocaties, woningcorporatie”, zegt Van Zelst. “We merken dat steeds meer organisaties behoefte hebben aan flexibiliteit. Ze weten niet hoe hun markt er over vijf of tien jaar uitziet en willen dus geen pand bouwen voor minimaal dertig jaar. Tegelijkertijd moet een tijdelijk pand natuurlijk wel gewoon aan alle bouwvoorschriften en isolatie-eisen voldoen. De gebruiker mag niet merken dat hij in een tijdelijk pand woont of werkt.”

Gebruik belangrijker dan bezit

Klanten van De Meeuw vinden niet het bezit van een pand belangrijk, maar het gebruik ervan. “Vaak is het zo dat wij de exploitatie voor een bepaalde periode doen en dat wij het pand na afloop ook weer mogen demonteren en hergebruiken. Op die manier kan de klant de gebruiksvoordelen optimaliseren en tegelijkertijd de kosten laag houden.”

De Meeuw kijkt op precies dezelfde manier naar zijn ICT-infrastructuur: het gaat niet om bezit, maar om gebruik. En dus stapten ze volledig over naar de cloud. “Wij zien alleen maar de voordelen als je zelf geen infrastructuur meer hoeft te beheren en onderhouden. In de eerste plaats is dat geen kernexpertise van ons, dat laten we veel liever over aan een specialist. Die kan dat beter en goedkoper. En in de tweede plaats verandert onze bedrijfsvoering – en dus de ondersteuning die we nodig hebben van IT – voortdurend. We willen geen IT-infrastructuur die in beton is gegoten, maar we zijn juist op zoek naar flexibiliteit”, zegt Van Zelst.

3D-model als uitgangspunt

De Meeuw is een industriële bouwer; vrijwel alle onderdelen van een gebouw worden in de fabriek op maat gemaakt, zodat het op de bouwlocatie zelf alleen nog een kwestie van monteren is. Waar bij traditionele bouwprojecten gaandeweg vaak nog veel aanpassingen aan tekeningen worden gedaan, is dat bij industriële bouw ondenkbaar. Van Zelst: “Wij ontwerpen een pand in een zogenaamd Bouw Informatie Model (BIM), een 3D-tekening waar alles al op is ingetekend: muren, vloeren, ramen, maar ook het installatiewerk. In BIM hou je direct al rekening met alle aspecten van een gebouw, want alles grijpt op elkaar in. Waar je in traditionele bouwprocessen vaak ziet dat rework nodig is omdat onderlinge processen niet goed op elkaar zijn afgestemd, draait het bij toepassing van BIM juist om een optimale afstemming zodat bij de uitvoering alles op elkaar aansluit.”

BIM wisselt dan ook veel data uit met het ERP-systeem, waarin De Meeuw de hele logistieke kant van de bouwprocessen plant en uitvoert, van het bestellen van materialen tot en met de aflevering op de bouwplaats.

Het spreekt voor zich dat BIM en ERP overal toegankelijk moeten zijn: in de fabriek waar onderdelen worden gemaakt, op de bouwplaats waar ze moeten worden gemonteerd, bij subcontractors die verantwoordelijk zijn voor onderdelen van het gebouw, zoals bijvoorbeeld de installaties. “Altijd en overal over up-to-date informatie kunnen beschikken is cruciaal bij industrieel bouwen”, zegt Van Zelst.

AxiansCloud levert flexibiliteit

Vanwege dat belang heeft De Meeuw besloten om de ICT-infrastructuur uit te besteden aan Axians. “Zoals ik al aangaf, kijken wij op dezelfde manier naar onze infrastructuur als hoe onze klanten naar hun gebouw kijken: het draait niet om het bezit ervan, maar om het gebruik. Dat gebruik kan morgen anders zijn dan vandaag, dus de infrastructuur moet flexibel kunnen meebewegen met onze behoeften. Bovendien gaan we graag in zee met een specialist die ons van advies kan voorzien, want het bouwen en onderhouden van een ICT-infrastructuur is niet onze specialiteit. Axians heeft op dat gebied veel meer expertise.”

Uitbesteden is overigens heel wat anders dan ‘over de schutting gooien’, benadrukt Van Zelst. “Als je iets uitbesteed moet je heel goed weten wat je gebruiksdoel is. Dat geldt voor een gebouw, maar ook voor een ICT-infrastructuur. Het doel van ICT is het optimaal ondersteunen van onze processen. Dat betekent dat wij van Axians verwachten dat zij zich in onze processen verdiepen, want alleen dan weten zij wat wij nodig hebben.”

Het interesseert Van Zelst niet met welke versie van welke software hij precies werkt. “Waar wij naar op zoek zijn, zijn functionaliteiten. We willen bepaalde handelingen die we nu handmatig doen automatiseren. Of we willen handelingen die we al hebben geautomatiseerd nog sneller doen. Axians kan ons daarin alleen adviseren als zij onze processen begrijpen en zich erin verdiepen.”

Op elkaar ingespeeld raken

Hij streeft dan ook naar een langdurige samenwerkingsrelatie met Axians. “Je moet op elkaar ingespeeld raken en dat heeft tijd nodig. Ik geloof niet in contracten die je na een paar jaar weer opnieuw aanbesteedt. Stel je voor dat we over drie jaar onze hele ICT-infrastructuur naar een andere leverancier moeten verhuizen alleen omdat die goedkoper is. Ik besteed die tijd en energie liever in het verdiepen van ons partnership. Dat levert veel meer op. Het draait immers om de beste ondersteuning van onze processen, niet om het goedkoopste contract. Het realiseren van besparingen alleen is een hele slechte reden om te kiezen voor de cloud. Ja, soms is de cloud goedkoper, maar als je begint met de kosten in plaats van met je businessvraag, dan krijg je nooit een oplossing die voor jou gaat werken.”

Hij beoordeelt Axians op twee criteria: de mate waarin ICT de processen van De Meeuw ondersteunt en beschikbaarheid van de IT-omgeving. “Met dat laatste hebben we gelukkig weinig problemen, niet in Nederland maar ook niet bij onze projecten in België, Duitsland en Zwitserland. Je kunt vandaag de dag vanaf bij iedere plek ter wereld inloggen op internet. Een internetverbinding is voor ons genoeg om contact te maken met de AxiansCloud en bij alle applicaties en data te kunnen. Ik kan me niet heugen wanneer we voor het laatst een grote storing hebben gehad. En dat is maar goed ook, want zoals ik al aangaf ligt – zowel in de fabriek als op de bouwplaats – alles stil zonder ICT.” Als er eens iets niet helemaal goed loopt, is er altijd de helpdesk die snelle en deskundige hulp biedt. “De eerstelijns helpdeskmedewerkers kennen onze situatie en kunnen ons daarom heel snel helpen. Dat werkt super.”

Samen groeien

Van Zelst is dan ook zeer tevreden over de samenwerking. Kan er dan niets meer verbeteren? “Ja, natuurlijk, dat kan altijd. Wij merken dat Axians nog in de omslag zit van denken vanuit de techniek naar denken vanuit klantprocessen. Daarin kunnen zij nog verbeteren. Het is aan ons de taak om ze daarbij te helpen, om ze te laten zien wat voor ons belangrijk is. Daarin groeien we samen iedere dag.”

Download hier de referentcase in pdf.

 

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

BEL ME TERUG!

Powered by