Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar blogoverzicht

Heb jij je wachtwoord al gewijzigd?

Auteur: Henk Smeding

Bijna de helft van de Nederlanders hergebruikt zijn wachtwoord voor verschillende diensten, las ik laatst in een artikel. Daarnaast wordt ook nog vaak gebruik gemaakt van gratis openbare wifi. Vaak wordt er luchtig gedaan over dit soort persoonlijke gegevens, maar met die gegevens kunnen criminelen veel kwaad doen. Heb jij je wachtwoord al gewijzigd?

Europese Maand van de cyberveiligheid

Onze overheid is steeds meer bezig om mensen te informeren dat online bescherming erg belangrijk is. Oktober is de Europese Maand van de cyberveiligheid. Hierbij staat het verbeteren van het “cybersecuritybewustzijn” van Nederlanders centraal. Op 15 oktober 2018 start een voorlichtingscampagne om Nederlanders te wijzen op de security risico’s.

Maar even terug naar je wachtwoord. Het blijkt uit onderzoek dat nog vaak hetzelfde wachtwoord op meer dan tien verschillende accounts worden gebruikt. Is dit ook herkenbaar voor jou?

Zelf uniek wachtwoord verzinnen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf bij de start van de Europese Maand van de cyberveiligheid aan dat de gevaren online de komende jaren alleen nog maar zullen toenemen. De overheid zal allerlei maatregelen nemen, om te zorgen dat de Nederlandse maatschappij digitaal op orde is. Maar bijvoorbeeld sterke wachtwoorden verzinnen, updates draaien of back-ups maken, moeten we toch echt zelf doen.

Standaard meegeleverde wachtwoord veranderen

Nieuwe technologieën bieden mooie kansen, denk aan bijvoorbeeld smart tv’s, slimme lampen, horloges, koelkasten en thermostaten. Erg handig, maar is dit allemaal zonder gevaar? Wat blijkt is dat velen het standaard meegeleverde wachtwoord niet veranderen. Helaas is dit wachtwoord niet uniek en negen van de tien keer eenvoudig te raden. Hiermee zet je de deur voor cybercriminelen wagenwijd open.

Kies daarom een uniek en sterk wachtwoord dat niet voorspelbaar is. Gebruik daarnaast voor elke website of apparaat een eigen wachtwoord (en het liefst ook een unieke gebruikersnaam).

Waarom inbreken?

We zien dat steeds meer apparaten en ook machines worden verbonden met het internet (Internet of Things). Als je hier geen goede Security maatregelen neemt, kan een cybercrimineel de besturing zo overnemen. Maar waarom doen of willen ze dat? Eigenlijk is het antwoord heel simpel; it’s all about the money. Gegevens zijn geld waard.

Security bewustzijn

Welke alledaagse Security risico’s kom jij tegen in je werk? Het niet zorgvuldig omgaan met je wachtwoord is hier slechts één van. Om een stukje bij te dragen aan het vergroten van het bewustzijn, heeft Axians een e-book opgesteld. Zo ontdek je op een leuke, eenvoudige manier het belang en de mogelijkheden van Security. Download het e-Book vandaag nog!

New Call-to-action

Meest gelezen artikelen Artikelen per onderwerp
Powered by