Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar blogoverzicht

Kansen grijpen met Industry 4.0? Vul dan wel de randvoorwaarden goed in

Auteur: Stef ten Haaf

Steeds meer bedrijven in de maakindustrie zien kansen in het beter benutten van data uit bronnen als Industrial IoT, PLC, SCADA en MES. Deze data wordt steeds vaker real-time verwerkt om tijdens het productieproces beslissingen te nemen. En dat is een probleem nu steeds meer data in de cloud wordt opgeslagen en verwerkt. Want de latency die daarbij komt kijken, maakt dat je beslissingen te traag neemt. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van continue dataoverdracht naar en van de cloud en de risico’s die ontstaan als de netwerkverbinding onverhoopt uitvalt. Edge computing kan een oplossing zijn.

Real-time beslissingen in je productieproces

Allereerst, waar hebben we het precies over als we spreken over real-time beslissingen nemen? Een voorbeeld is een zelfrijdend voertuig in een magazijn. Op basis van de data van de camera en sensoren moet het voertuig inschatten of datgene wat hij voor zich ziet een persoon is die oversteekt en op tijd de rijbaan weer vrijmaakt, of een afvalcontainer die hij zal moeten ontwijken. Als latency ervoor zorgt dat de beslissing om te remmen pas een seconde later wordt genomen, heeft de botsing waarschijnlijk al plaatsgevonden.

Een ander voorbeeld is een machine die oneigenlijke producten in de grondstoffen uitsorteert, bijvoorbeeld op basis van camerabeelden. Als de camera een steen waarneemt tussen de aardappelen moet je deze direct verwijderen en niet nadat ze al in de snijmachine zijn gegooid.

Datatransport naar en van de cloud kost tijd

Om dergelijke beslissingen goed te kunnen nemen, analyseert een algoritme heel snel diverse typen data die de machine genereert, neemt een beslissing en communiceert deze beslissing terug aan de machine. Dit alles vindt plaats binnen milliseconden. Nu echter steeds meer data in de cloud staat, neemt het transport naar en van de cloud simpelweg teveel tijd in beslag om nog real-time te kunnen acteren.

Dit vraagt om verwerkingscapaciteit dicht bij de bron. Voorheen had vrijwel ieder bedrijf een eigen datacenter en was dat geen probleem. Maar vandaag de dag kiezen steeds meer bedrijven voor een cloud first-strategie. De bedrijfskritische systemen staan in een private cloud in het datacenter van een ICT-dienstverlener. Daarnaast maken ze gebruik van applicaties en/of infrastructuur in de public cloud, bijvoorbeeld Microsoft Azure. Juist een data lake wordt om kostentechnische redenen vaak in de public cloud geplaatst. Dat betekent wel dat het fysieke datacenter duizenden kilometers verderop kan liggen, met alle gevolgen voor de latency en netwerkkosten van dien.

Edge krijgt vaste plek in datacenterlandschap

Verwerking dicht bij de bron noemen we ‘at the edge’. De server of een aantal servers waarop de verwerking plaatsvindt, heet een edge node. Wij zien dat Edge Computing een vaste plek gaat krijgen in het datacenterlandschap, naast het regionale datacenter waar de private cloud huist en de metrodatacenters van de publieke cloud providers. Niet alleen gezien de latency en netwerkkosten die gepaard gaan met het transport van data naar en van de cloud. Maar ook vanwege de grote afhankelijkheid van de netwerkverbinding. Op veel industrieterreinen ligt slechts één glasvezelverbinding. Valt deze onverhoopt uit, dan vallen alle productieprocessen die real-time data in de cloud verwerken uit. Dat risico is voor veel bedrijven simpelweg te groot.

Meer weten?

Wil jij weten of Edge Computing voor jouw bedrijf interessant is? Download dan hier de whitepaper ‘Edge Computing: dé randvoorwaarde voor succesvolle Industrial IoT’.

New Call-to-action

Meest gelezen artikelen Artikelen per onderwerp
Powered by