Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar blogoverzicht

Flexibiliteit versus compliancy en veiligheid: hoe vind je de balans?

Auteur: Tobias Maat

Het is ongelofelijk hoeveel handige taakgerichte applicaties er zijn die het werk van medewerkers makkelijker maken. Waar industriële bedrijven lang alles probeerden te bundelen in een allesomvattend ERP-pakket, willen medewerkers nu meer. Sales vindt de ERP-functionaliteit te beperkt en wil graag de Salesforce app op hun telefoon installeren. De financiële afdeling kan niet uit de voeten met de beperkte rapportagemogelijkheden en schaft specifieke selfservice BI-tooling aan. Maar komt zo de veiligheid niet in gevaar?

Beknotten werkt niet meer

Die nieuwsgierigheid van medewerkers naar hoe ze hun werk slimmer en efficiënter kunnen doen is natuurlijk prachtig. Deze wil je liever niet beperken. Maar hoe houd je grip op de beveiliging van data wanneer iedereen zijn eigen applicaties uit de cloud aanschaft? Hoe bescherm je je intellectual property als medewerkers eigen apps gaan gebruiken, die misschien wel via een onbewaakt poortje toegang vinden tot jouw database met bedrijfskritische data? Hoe dwing je af dat medewerkers zich houden aan de AVG?

Lange tijd hebben bedrijven veiligheid gecreëerd door medewerkers te beperken. Ze mochten alleen werken met de applicaties die IT voor hen installeerde. Daar waren vaak allerlei omslachtige inlogprocedures, met tokens die zoekraakten. Op die manier hield de IT-afdeling onbevoegden buiten de deur. Maar zoals zojuist geschetst, gaat dat vandaag de dag niet meer. Medewerkers eisen meer vrijheid en flexibiliteit. Als jij die niet biedt, dan is het niet moeilijk om elders een leuke baan te vinden.

Virtuele, beveiligde bubble

Hoe kun je wel de broodnodige flexibiliteit bieden, zonder concessies te doen aan de veiligheid? Met een online werkplek die past bij het soort werk dat iemand doet en waar ze zelf applicaties op kunnen installeren. Axians regelt dat met device management. Medewerkers kunnen zonder tussenkomst van IT zelf applicaties aanschaffen en installeren in de beveiligde bedrijfsomgeving. Die beveiligde omgeving is een zogenaamde virtuele bubble op een device. Of dat nu een smartphone, tablet, laptop of desktop is. In die beveiligde omgeving staan de applicaties van het werk, terwijl de rest van het apparaat gewoon privé gebruikt wordt.

Zie de bubble als een container met waardevolle goederen. Zo’n container wordt op afstand gemonitord met allerlei sensoren. Deze houden in de gaten of er geen onbevoegden toegang krijgen tot de container, of dat de container niet te warm of te koud wordt et cetera. In het geval van de bubble zijn het geen fysieke sensoren die dit soort metingen verrichten, maar AI-algoritmen. Deze houden in de gaten of de laatste antivirussoftware is geïnstalleerd, of overal data-encryptie is toegepast en of er iets verdachts gebeurt. Iets verdachts is bijvoorbeeld dat een half uur nadat jij in Nederland bent uitgelogd van je werkplek, onder jouw naam wordt ingelogd vanuit Parijs. Of een privé-app die toegang vraagt tot een zakelijke applicatie. Op die momenten grijpt de device management-oplossing in. Deze blokkeert de toegang en verwijdert zo nodig zelfs de hele bubble van het device.

Wel de lusten, niet de (beheer)lasten

Met een Online Werkplek voorzien van Device Management geef je medewerkers wel de lusten van een volledig flexibele werkplek, maar zadel je jouw organisatie niet op met de lasten op het gebied van beheer.

Meer weten over Device Management en de managed service dienstverlening van Axians op dit gebied? Bekijk hier het webinar of neem contact met ons op!

BEL ME TERUG!

Meest gelezen artikelen Artikelen per onderwerp
Powered by