Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar blogoverzicht

Encryptie: Last of noodzaak?

Auteur: Stefan van Dorst

Encryptie is het versleutelen van data, of eigenlijk de omzetting van data naar een geheime code. Dat dit niet alleen meer iets is voor het bedrijfsleven, hebben we al gemerkt toen WhatsApp in één keer al zijn gebruikers voorzag van end-to-end-encryptie. Deze is altijd aan en hoefde niet door de gebruikers zelf ingeschakeld te worden. Maar is het nu lastig of bittere noodzaak?

Het versleutelen van data door codering

Wanneer encryptie van data heeft plaatsgevonden, is er een algoritme toegepast om gegevens te coderen. Zo heeft men deze data niet meer in de oorspronkelijk vorm en is het niet mogelijk om deze te lezen. De data kan alleen naar de oorspronkelijke vorm gedecodeerd worden, door een specifieke decryptiesleutel toe te passen.

Verschillende smaken

Door encryptie plaats je bij het versturen van data een slot op het bericht of de datastroom. Dit slot kan alleen worden opengemaakt door de ontvanger met een sleutel. Dat kan met dezelfde sleutel (symmetrisch) of met een andere sleutel (asymmetrisch).

Symmetrisch is encryptie waarbij twee partijen gebruik maken van dezelfde sleutel. Deze sleutel wissel je vooraf met de ontvanger uit. Met deze sleutel zet je de leesbare tekst om naar onleesbare tekst. Alleen met dezelfde sleutel kan dit worden teruggedraaid. Symmetrische encryptie werkt goed bij een 1-op-1 communicatiekanaal, mits er een veilige alternatieve route is om de sleutel uit te wisselen.

Asymmetrisch doet ongeveer hetzelfde: het maakt data onleesbaar en maakt ze op verzoek en met de juiste sleutel weer leesbaar. Groot verschil is echter dat de sleutel van de ontvanger niet dezelfde is als die van de zender. De data wordt namelijk onleesbaar gemaakt met een publieke sleutel (public key). Een ontvanger kan zijn eigen private key gebruiken om het weer leesbaar te maken.

Het nut

Wanneer data niet versleuteld is, hoeft een cybercrimineel alleen maar in een IT-omgeving binnen te komen om gevoelige informatie te zien. Daarna kan hij het verzamelen en eventueel verspreiden. Encryptie zorgt ervoor dat dit flink wat moeilijker wordt, waardoor data een stuk veiliger is.

Last of noodzaak?

Opsporingsdiensten hebben steeds meer last van versleuteling. Hierdoor worden berichten van verdachten niet of nauwelijks ontcijferd. Ook geven ze aan dat het kan zijn dat onderzoeken hierdoor stuklopen doordat verdachten encryptie gebruiken. Daarnaast is het noodzakelijk voor de bescherming van privacy en vertrouwelijkheid van communicatie om encryptie toe te passen.

Men kijkt dus op verschillende manieren naar encryptie. Vanuit de IT adviseren wij om hier toch voor te gaan, simpelweg omdat je niet wilt dat onbevoegden bij je gegevens kunnen.

Maar wat vind jij?

BEL ME TERUG!

Meest gelezen artikelen Artikelen per onderwerp
Powered by