Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar blogoverzicht

De werkplek: van stiefkindje tot topprioriteit

Auteur: Tobias Maat

Nadat de werkplek jarenlang het stiefkindje van de IT was, is de aandacht van het topmanagement de afgelopen maanden pijlsnel toegenomen. 69 procent van de deelnemers aan de Gartner 2020 Digital Workplace Survey onderschreef de stelling dat er meer betrokkenheid is van het C-level bij de digitale werkplek. De reden: het vele thuiswerken vanwege de coronapandemie. Er zijn naast makkelijker thuiswerken echter meer terreinen waarop je de vruchten kunt plukken van een goed beveiligde, intuïtieve Online Werkplek. Investering in een Online Werkplek levert namelijk voordelen op drie terreinen op.

New Call-to-action

1. Snelle omarming van nieuwe vormen van werken

Thuiswerken betekent dat medewerkers moeten leren samenwerken op afstand. Dat gebeurde dit voorjaar in sneltreinvaart. Vergaderen via Teams en documenten delen met externe partijen via OneDrive of een Teams-site werden de normaalste zaak van de wereld. Deze trend zal in 2021 doorzetten. Medewerkers zullen nog beter leren hoe ze de tools nog efficiënter en effectiever kunnen inzetten. Hoe meer ondersteuning jouw bedrijf daarbij geeft, bijvoorbeeld door hen de mogelijkheid te geven hun werkplek te personaliseren, hoe sneller dat adoptieproces zal gaan.

2. Optimale ondersteuning bij uitvoeren van werkzaamheden

Eén van de terreinen waar ze slimmer in worden, is het plannen van een volledig digitale werkdag. Gebruikers van Office 365 zijn al gewend dat ze wekelijks van Microsoft een update krijgen over hoe ze hun werktijd hebben besteed. Deze functionaliteit zal alleen nog meer weer uitbreiden. Jouw virtuele assistent, boordevol AI, zal je bijvoorbeeld waarschuwen als je drie digitale meetings achter elkaar wilt plannen. Of als je te lang achter je scherm zit. Daarnaast zullen er robots komen die administratieve werkzaamheden voor je automatiseren. Denk aan het overtypen van informatie van het ene in het andere systeem of aan allerlei handmatige controles. Deze werkzaamheden zullen allemaal worden geautomatiseerd. Tot slot kan jouw virtuele assistent de gedaante aannemen van een slim horloge of een AR-bril. Zo kun je allerlei werkzaamheden die niet achter je bureau kunnen worden uitgevoerd toch digitaliseren.

3. Digitaal vaardiger medewerkers

Als deze twee trends zich doorzetten, worden digitale vaardigheden nog belangrijker. Want het slechte nieuws is: medewerkers die weerstand hebben tegen het gebruik van nieuwe digitale tools, raken zo ver buitengesloten dat ze nauwelijks nog kunnen functioneren. Het goede nieuws is echter: omdat de tools intuïtiever worden, heb je minder digitale vaardigheden nodig om ermee uit de voeten te kunnen. Neem als organisatie hierin zelf de regie en ontwikkel een cultuur waarin collega’s met elkaar praten over slimmere IT-ondersteuning van processen. Een cultuur waarin collega’s samen heldere afspraken maken hoe ze tools als Teams, SharePoint en OneDrive gebruiken. En een cultuur waarin wordt gestuurd op autonomie en werkgeluk in plaats van op aanwezigheid. Want medewerkers die zelf hun werk kunnen bepalen en indelen, zullen beter presteren en productiever zijn. Stuur daarom niet langer op input, maar op werkgeluk. Want dan volgt de output vanzelf.

Stip op de horizon: een meedenkende werkplek

De ontwikkelingen op het gebied van de digitale werkplek zijn talrijk. Ze worden gedreven door de behoefte om op een andere manier te gaan werken, worden gefaciliteerd door moderne technologie en komen tot volle wasdom als de organisatie ook zijn digitale vaardigheden ontwikkelt. Stap voor stap ontstaat een werkplek die met medewerkers meedenkt; die zich aanpast al naar gelang het type werk en de omstandigheden en die allerlei gedaanten kan aannemen.

Wil jij weten hoe ver jouw bedrijf van die stip op de horizon verwijderd is? Doe dan het Werkplek Assessment en vraag hem vandaag nog aan. Of lees ons trendboek over werkplektrends in 2021 en 2022.

>>VRAAG WERKPLEK ASSESSMENT AAN!

Meest gelezen artikelen Artikelen per onderwerp
Powered by